TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 22.5.2020.
Pojedini dani i trenuci uza se nosi pojedine arome, mirise i okuse koji u nama bude nostalgiju.
Prisjećanjem najdražih uspomena iz djetinjstva i uživanja u ukusnoj maminoj baklavi dolaze nam prepoznatljivi mirisi oraha, pistacija, kokosa i pomisao da ćemo uskoro uživati uz mnoštvo tradicionalnih slatkih poslastica.
Sa željom da podijelimo ta divna, topla, mirisom oraha natopljena sjećanja, pronašli smo dvije tradicionalne slastice koje vam donosimo u nastavku.
BAKLAVA
Poznata baklava, desert koji se redovito pronađe kao dio svake trpeze tijekom cijele godine, a koju konzumiraju u velikim količinama mnoge obitelji u Bosni i Hercegovini. Uz to, najbolji je izbor kada je u pitanju slastica koja se poslužuje tijekom blagdanskih posjeta i druženja. Hrskava i ukusna, baklava je desert napravljen od slojeva tijesta prekrivenog maslacem i slojevima sjeckanih orašastih plodova. U nastavku donosimo recept i detaljnije upute.
SASTOJCI:
AGDA (sirup):
PRIPREMA:
Trebat će vam posuda veličine 23 cm x 33 cm. Napravite nadjev od orašastih plodova. Stavite orahe i cimet u blender da se samelju. Zagrijte pećnicu na 160°C.
PRVI DIO: Posudu veličine 23 cm x 33 cm premažite s otopljenim maslacem. Položite preko jedan list jufke i ponovo premažite maslacem. Ponovite isti postupak s još deset listova i pazite da svaki list premažete maslacem. Nanesite 3/4 šalice oraha.
SREDNJI DIO: Pokrijte s pet listova jufke i svaki list premažite maslacem, a na kraju pete jufke dodajte 3/4 šalice oraha. Ponovite postupak još tri puta.
ZADNJI DIO: Pokrijte s deset listova jufke, svaki list premažite maslacem, uključujući i završni sloj.
Izrežite baklavu na četiri duge trake, a zatim narežite baklavu dijagonalno, kako biste od jufki napravili dijamante ili oblik baklave. Pecite jedan sat do zlatno smeđe boje, a u međuvremenu napravite agdu.
AGDA:
U posudu dodajte šećer, limunov sok, vodu i med te kuhajte dok ne dođe do tačke vrenja. Kuhajte još oko tri minute na nižoj vatri, a nakon toga, maknite agdu s vatre i stavite na stranu. Nakon što se baklava ispeče izvadite iz pećnice i odmah prelijte agdom. Ostavite da se natapaju najmanje šest sati ili preko noći. Za ultimativni užitak, baklavu možete servirati i sa sladoledom.
HURMAŠICE
Hurmašice su praznik za nepce i tradicionalna bh. slastica porijeklom s Bliskog istoka koja se pravi u više raznih varijanti. No, bez obzira koju varijantu popularne hurmašice birate, vjerujemo da će vas, ali i vaše ukućane oduševiti. Po izboru u tijesto se mogu dodavati orasi ili kokos, a recept za koji smo se danas odlučili poseban je po tome što je najjednostavniji, ali i najukusniji. U nastavku donosimo recept i detaljnije upute.
SASTOJCI:
AGDA (sirup):
PRIPREMA:
Pomiješajte maslac, šećer, dva jajeta, brašno i prašak za pecivo. Mijesite lagano 5 minuta dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Uzmite rendalicu i okrenite na dio koji najčešće koristite za usitnjavanje povrća.
Uzmite malu kuglu tijesta i oblikujte ju u valjak, a zatim stavite na rendalicu i pritisnite lagano tako da dobijete šaru/otisak na tijestu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite hurmašice dvadeset pet minuta. U međuvremenu napravite agdu.
AGDA:
Stavite vodu da ključa te dodajte šećer, a zatim miješajte dok se šećer ne otopi te ostavite da ključa tri minute. Dodajte limun i sklonite s vatre. Kada su hurmašice gotove odmah ih prelijte vrućom agdom, a limun rasporedite po hurmašicama. Još samo hlađenje kolača, otprilike dva sata, a onda uživajte u svojoj homemade ukusnoj slastici.
TEKST: Adelisa Mašić
Ako ste u potrazi za mjestom koje spaja ugodan ambijent, raznovrsnu ponudu i ozbiljno dobar slatki meni, restoran Nafaka u Visokom je adresa koju vrijedi upamtiti
Smješten u mirnijem dijelu grada, ovaj restoran već na prvi pogled osvaja toplim interijerom i opuštenom atmosferom, a ono što se dešava na tanjirima dodatno potvrđuje zašto se o njemu sve češće priča.
Nafaka nudi širok izbor jela: od klasičnih comfort opcija, preko bogatih porcija koje su idealne za ručak, do pizza, pasti i raznih specijaliteta koji se lako uklapaju i u porodične ručkove i u opuštena večernja druženja.
Posebno se ističu jela s piletinom u različitim varijantama, ali i ponuda koja jasno pokazuje da se ovdje razmišlja o raznolikim ukusima.
Ipak, dio koji nas je posebno privukao i zbog kojeg bismo se vrlo lako vratili jeste slatki meni.
Palačinke i vafli u Nafaki zauzimaju važno mjesto na meniju: pažljivo osmišljeni, bogato servirani i zamišljeni kao desert kojem se vrijedi posvetiti. Kombinacije se kreću od čokolade i pistacija do voćnih varijanti i hrskavih dodataka.
Vrijedi spomenuti i da Nafaka radi catering, što je odlična opcija za sve one koji žele provjerenu ponudu i van restorana, bilo da je riječ o privatnim proslavama, poslovnim događajima ili manjim okupljanjima.
Ako planirate posjetu, restoran se nalazi na adresi Šareni Hanovi bb i lako je dostupan svima koji traže mjesto za opušten obrok ili slatku pauzu.

Foto: @nafaka_cafe_restaurant
Upravo spoj ugodnog prostora, raznovrsnih jela i pažljivo pripremljenih deserata čini Nafaku mjestom kojem se vrijedi vratiti.
Foto: @nafaka_cafe_restaurant
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!