TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 22.5.2020.

Pojedini dani i trenuci uza se nosi pojedine arome, mirise i okuse koji u nama bude nostalgiju.

Prisjećanjem najdražih uspomena iz djetinjstva i uživanja u ukusnoj maminoj baklavi dolaze nam prepoznatljivi mirisi oraha, pistacija, kokosa i pomisao da ćemo uskoro uživati uz mnoštvo tradicionalnih slatkih poslastica.

Sa željom da podijelimo ta divna, topla, mirisom oraha natopljena sjećanja, pronašli smo dvije tradicionalne slastice koje vam donosimo u nastavku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selma Delić (@sellmmaas) on

BAKLAVA

Poznata baklava, desert koji se redovito pronađe kao dio svake trpeze tijekom cijele godine, a koju konzumiraju u velikim količinama mnoge obitelji u Bosni i Hercegovini. Uz to, najbolji je izbor kada je u pitanju slastica koja se poslužuje tijekom blagdanskih posjeta i druženja. Hrskava i ukusna, baklava je desert napravljen od slojeva tijesta prekrivenog maslacem i slojevima sjeckanih orašastih plodova. U nastavku donosimo recept i detaljnije upute.

SASTOJCI:

  • Jufka (pakovanje 2x375g)
  • 500 g oraha 
  • 285 g maslaca
  • 1 žličica cimeta u prahu

AGDA (sirup):

  • 200 g bijelog šećera
  • 2 žlice limunovog soka
  • 185 ml vode
  • 170 g meda

PRIPREMA:

Trebat će vam posuda veličine 23 cm x 33 cm. Napravite nadjev od orašastih plodova. Stavite orahe i cimet u blender da se samelju. Zagrijte pećnicu na 160°C. 
PRVI DIO: Posudu veličine 23 cm x 33 cm premažite s otopljenim maslacem. Položite preko jedan list jufke i ponovo premažite maslacem. Ponovite isti postupak s još deset listova i pazite da svaki list premažete maslacem. Nanesite  3/4 šalice oraha.
SREDNJI DIO: Pokrijte s pet listova jufke i svaki list premažite maslacem, a na kraju pete jufke dodajte 3/4 šalice oraha. Ponovite postupak još tri puta.
ZADNJI DIO: Pokrijte s deset listova jufke, svaki list premažite maslacem, uključujući i završni sloj.
Izrežite baklavu na četiri duge trake, a zatim narežite baklavu dijagonalno, kako biste od jufki napravili dijamante ili oblik baklave. Pecite jedan sat do zlatno smeđe boje, a u međuvremenu napravite agdu.

AGDA:

U posudu dodajte šećer, limunov sok, vodu i med te kuhajte dok ne dođe do tačke vrenja. Kuhajte još oko tri minute na nižoj vatri, a nakon toga, maknite agdu s vatre i stavite na stranu. Nakon što se baklava ispeče izvadite iz pećnice i odmah prelijte agdom. Ostavite da se natapaju najmanje šest sati ili preko noći. Za ultimativni užitak, baklavu možete servirati i sa sladoledom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Simge'nin Mutfağı ???? (@simgeninmutfagi) on

 

HURMAŠICE

Hurmašice su praznik za nepce i tradicionalna bh. slastica porijeklom s Bliskog istoka koja se pravi u više raznih varijanti. No, bez obzira koju varijantu popularne hurmašice birate, vjerujemo da će vas, ali i vaše ukućane oduševiti. Po izboru u tijesto se mogu dodavati orasi ili kokos, a recept za koji smo se danas odlučili poseban je po tome što je najjednostavniji, ali i najukusniji. U nastavku donosimo recept i detaljnije upute.

SASTOJCI:

  • 250 g istopljenog maslaca
  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 600 g brašna
  • 2 g praška za pecivo

AGDA (sirup):

  • 750 ml vode
  • 500 g šećera
  • 1 limun nasjeckan na kolutiće

PRIPREMA:

Pomiješajte maslac, šećer, dva jajeta, brašno i prašak  za pecivo. Mijesite lagano 5 minuta dok ne dobijete ujednačenu smjesu. 
Uzmite rendalicu i okrenite na dio koji najčešće koristite za usitnjavanje povrća. 
Uzmite malu kuglu tijesta i oblikujte ju u valjak, a zatim stavite na rendalicu i pritisnite lagano tako da dobijete šaru/otisak na tijestu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite hurmašice dvadeset pet minuta. U međuvremenu napravite agdu.

AGDA:

Stavite vodu da ključa te dodajte šećer, a zatim miješajte dok se šećer ne otopi te ostavite da ključa tri minute. Dodajte limun i sklonite s vatre. Kada su hurmašice gotove odmah ih prelijte vrućom agdom, a limun rasporedite po hurmašicama. Još samo hlađenje kolača, otprilike dva sata, a onda uživajte u svojoj homemade ukusnoj slastici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ? (@chokoliino) on


Bonjour

Probudite dan na zdrav i ukusan način: Prirodni boost koji vaš um, tijelo i koža vole

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Probudite dan na zdrav i ukusan način: Prirodni boost koji vaš um, tijelo i koža vole Probudite dan na zdrav i ukusan način: Prirodni boost koji vaš um, tijelo i koža vole

Zamislite da vaš dan počinje polako. Bez alarma koji vas trgne iz sna i bez prvog gutljaja kafe u panici. Jutro u kojem najprije osjetite mir.

Upravo takvo jutro njeguje O’Plant filozofija: umirujući trenutak za sebe, uz proizvode koji su prirodni, hranjivi i stvoreni za moderni i ubrzani život. 

U svijetu gdje stalno jurimo s obaveze na obavezu, najljepša stvar koju sebi možemo pokloniti jeste miran trenutak i dobar zalogaj. O’Plant proizvodi, od voćno-žitnih snackova do biljnih napitaka i mueslija bez dodanog šećera, tu su da nas podsjete koliko je jednostavno osjećati se dobro iznutra i izvana.
 


bonjour_ba_dorada_podravka_n_11
 

 



Za jutra koja počinju s osmijehom  

Započeti dan uz O'Plant muesli koji spaja zob, pir i chia sjemenke, uz dodatak datulja, kakaa, matcha praha ili komadića jabuke i to bez trunke dodanog šećera zvuči savršeno.

U kombinaciji s O'Plant napitkom od badema bogatim kalcijem i vitaminima A, D i E, vaše tijelo dobiva ono što mu stvarno treba snagu, a ne samo energiju. Doručak koji traje duže od skrolanja i čini da se osjećate ispunjeno u svakom smislu.


bonjour_ba_podravka_01
 



Doručak koji se voli fotografirati, ali još više - jesti  

Napitak od zobi i badema? Prefin. Barista verzija za kafu? Pjena koja ne pada ni nakon tri storyja. Frape sa napitkom od zobi? Savršen! Bademov napitak? Sadrži čak 37,5% dnevne potrebe za kalcijem.

Da, znamo sve zvuči predobro, ali istina je: O’Plant napici stvarno mijenjaju sve, posebno kad ujutro želiš brz i hranjiv izbor.

 



Snack koji nije samo međuobrok, već vaš prirodni beauty & energy boost  

O’Plant voćno-žitni snackovi dolaze u šest opcija, a svaki ima svoj mood: Focus kad trebaš bistrinu i koncentraciju, Glow kad vam koža treba malo sjaja iznutra, Immuno za dane kad imunitet treba podršku, Power za dan pun energije, Refresh kad vam treba reset, Relax za kraj dana (ili svaki trenutak kad vam treba pauza).

Bez umjetnih dodataka, s B vitaminima, željezom, vlaknima i voćem koje vaš organizam voli. Ili kako mi volimo reći, snack s razlogom.


bonjour_ba_dorada_podravka_n_13
 



Tvoje tijelo zna što mu treba. Pitanje je, znaš li i ti?  

Ako želite jednostavne, prirodne i ukusne saveznike u dnevnoj rutini  O’Plant je tu. Za jutra, pauze, večeri. Za svakog ko bira biti nježan prema sebi.

Briga o sebi ne mora izgledati kao spa dan ili luksuzni tretman. Ponekad je to jednostavno  izbor doručka koji njeguje, napitka koji hrani i snacka koji vam daje energiju!

 

 

Foto: @ josefinevogt  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!