TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 22.5.2020.

Pojedini dani i trenuci uza se nosi pojedine arome, mirise i okuse koji u nama bude nostalgiju.

Prisjećanjem najdražih uspomena iz djetinjstva i uživanja u ukusnoj maminoj baklavi dolaze nam prepoznatljivi mirisi oraha, pistacija, kokosa i pomisao da ćemo uskoro uživati uz mnoštvo tradicionalnih slatkih poslastica.

Sa željom da podijelimo ta divna, topla, mirisom oraha natopljena sjećanja, pronašli smo dvije tradicionalne slastice koje vam donosimo u nastavku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selma Delić (@sellmmaas) on

BAKLAVA

Poznata baklava, desert koji se redovito pronađe kao dio svake trpeze tijekom cijele godine, a koju konzumiraju u velikim količinama mnoge obitelji u Bosni i Hercegovini. Uz to, najbolji je izbor kada je u pitanju slastica koja se poslužuje tijekom blagdanskih posjeta i druženja. Hrskava i ukusna, baklava je desert napravljen od slojeva tijesta prekrivenog maslacem i slojevima sjeckanih orašastih plodova. U nastavku donosimo recept i detaljnije upute.

SASTOJCI:

  • Jufka (pakovanje 2x375g)
  • 500 g oraha 
  • 285 g maslaca
  • 1 žličica cimeta u prahu

AGDA (sirup):

  • 200 g bijelog šećera
  • 2 žlice limunovog soka
  • 185 ml vode
  • 170 g meda

PRIPREMA:

Trebat će vam posuda veličine 23 cm x 33 cm. Napravite nadjev od orašastih plodova. Stavite orahe i cimet u blender da se samelju. Zagrijte pećnicu na 160°C. 
PRVI DIO: Posudu veličine 23 cm x 33 cm premažite s otopljenim maslacem. Položite preko jedan list jufke i ponovo premažite maslacem. Ponovite isti postupak s još deset listova i pazite da svaki list premažete maslacem. Nanesite  3/4 šalice oraha.
SREDNJI DIO: Pokrijte s pet listova jufke i svaki list premažite maslacem, a na kraju pete jufke dodajte 3/4 šalice oraha. Ponovite postupak još tri puta.
ZADNJI DIO: Pokrijte s deset listova jufke, svaki list premažite maslacem, uključujući i završni sloj.
Izrežite baklavu na četiri duge trake, a zatim narežite baklavu dijagonalno, kako biste od jufki napravili dijamante ili oblik baklave. Pecite jedan sat do zlatno smeđe boje, a u međuvremenu napravite agdu.

AGDA:

U posudu dodajte šećer, limunov sok, vodu i med te kuhajte dok ne dođe do tačke vrenja. Kuhajte još oko tri minute na nižoj vatri, a nakon toga, maknite agdu s vatre i stavite na stranu. Nakon što se baklava ispeče izvadite iz pećnice i odmah prelijte agdom. Ostavite da se natapaju najmanje šest sati ili preko noći. Za ultimativni užitak, baklavu možete servirati i sa sladoledom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Simge'nin Mutfağı ???? (@simgeninmutfagi) on

 

HURMAŠICE

Hurmašice su praznik za nepce i tradicionalna bh. slastica porijeklom s Bliskog istoka koja se pravi u više raznih varijanti. No, bez obzira koju varijantu popularne hurmašice birate, vjerujemo da će vas, ali i vaše ukućane oduševiti. Po izboru u tijesto se mogu dodavati orasi ili kokos, a recept za koji smo se danas odlučili poseban je po tome što je najjednostavniji, ali i najukusniji. U nastavku donosimo recept i detaljnije upute.

SASTOJCI:

  • 250 g istopljenog maslaca
  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 600 g brašna
  • 2 g praška za pecivo

AGDA (sirup):

  • 750 ml vode
  • 500 g šećera
  • 1 limun nasjeckan na kolutiće

PRIPREMA:

Pomiješajte maslac, šećer, dva jajeta, brašno i prašak  za pecivo. Mijesite lagano 5 minuta dok ne dobijete ujednačenu smjesu. 
Uzmite rendalicu i okrenite na dio koji najčešće koristite za usitnjavanje povrća. 
Uzmite malu kuglu tijesta i oblikujte ju u valjak, a zatim stavite na rendalicu i pritisnite lagano tako da dobijete šaru/otisak na tijestu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite hurmašice dvadeset pet minuta. U međuvremenu napravite agdu.

AGDA:

Stavite vodu da ključa te dodajte šećer, a zatim miješajte dok se šećer ne otopi te ostavite da ključa tri minute. Dodajte limun i sklonite s vatre. Kada su hurmašice gotove odmah ih prelijte vrućom agdom, a limun rasporedite po hurmašicama. Još samo hlađenje kolača, otprilike dva sata, a onda uživajte u svojoj homemade ukusnoj slastici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ? (@chokoliino) on


Bonjour

Septembar miriše na ajvar: Mini recept za domaću verziju koju možete pripremiti u stanu

TEKST: Adelisa Mašić

Septembar miriše na ajvar: Mini recept za domaću verziju koju možete pripremiti u stanu Septembar miriše na ajvar: Mini recept za domaću verziju koju možete pripremiti u stanu

Septembar donosi pune tezge crvenih paprika, a s njima i podsjetnik da je stiglo pravo vrijeme za ajvar. Pečene paprike šire aromu koja nas odmah podsjeti na jesen i njene jednostavne radosti.

Osim što nas veže za tradiciju i priziva cozy atmosferu, ajvar je i iznenađujuće zdrav: bogat je vitaminom C, vlaknima i antioksidansima, pa je jednako dobar saveznik imunitetu kao i užitak za nepca.

 



Ako volite domaći ajvar i želite se okušati u njegovoj pripremi, donosimo recept koji se može napraviti i u stanu, dovoljno da osjetite jesenske mirise u svom domu.

 



Za recept će vam trebati:

  • 6 crvenih paprika
  • 1 patlidžan
  • 1 češanj bijelog luka
  • maslinovo ulje
  • so i biber

     



Priprema:  

Paprike i patlidžan ispecite u rerni dok ne omekšaju i kožica ne potamni. Ostavite ih kratko u vrećnoj kesi ili poklopljenoj posudi da se lakše ogule, zatim skinite koru i očistite sjemenke. 


bonjour_ba01ajvar

Foto: @homemadeinastoria

Povrće izmiksajte u blenderu ili isjeckajte nožem, u zavisnosti od toga volite li glatku ili rustikalnu teksturu. Dodajte maslinovo ulje, sitno sjeckani bijeli luk, so i biber, pa sve zajedno kratko prodinstajte u tavi dok se smjesa ne sjedini i dobije gustinu ajvara.


bonjour_ba02ajvar

Foto: @homemadeinastoria

Vruć ajvar sipajte u manju staklenku i dobro zatvorite. Ostavite da odstoji barem jedan dan kako bi se ukusi sjedinili, a zatim čuvajte u frižideru i trošite u narednim sedmicama.

 



Rezultat je teglica mirisnog ajvara, savršena uz pecivo, sireve ili kao dodatak toplim jelima koja u sebi čuva sve ono zbog čega volimo septembar.

Foto: @sannevloet


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!