Jednostavni recepti za 2 bogate, sočne i ukusne tradicionalne slastice čijim okusima ćete teško odoljeti

GOURMET
22.5.2020.

Pojedini dani i trenuci uza se nosi pojedine arome, mirise i okuse koji u nama bude nostalgiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjećanjem najdražih uspomena iz djetinjstva i uživanja u ukusnoj maminoj baklavi dolaze nam prepoznatljivi mirisi oraha, pistacija, kokosa i pomisao da ćemo uskoro uživati uz mnoštvo tradicionalnih slatkih poslastica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa željom da podijelimo ta divna, topla, mirisom oraha natopljena sjećanja, pronašli smo dvije tradicionalne slastice koje vam donosimo u nastavku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selma Delić (@sellmmaas) on

BAKLAVA

Poznata baklava, desert koji se redovito pronađe kao dio svake trpeze tijekom cijele godine, a koju konzumiraju u velikim količinama mnoge obitelji u Bosni i Hercegovini. Uz to, najbolji je izbor kada je u pitanju slastica koja se poslužuje tijekom blagdanskih posjeta i druženja. Hrskava i ukusna, baklava je desert napravljen od slojeva tijesta prekrivenog maslacem i slojevima sjeckanih orašastih plodova. U nastavku donosimo recept i detaljnije upute.

SASTOJCI:

  • Jufka (pakovanje 2x375g)
  • 500 g oraha 
  • 285 g maslaca
  • 1 žličica cimeta u prahu

AGDA (sirup):

  • 200 g bijelog šećera
  • 2 žlice limunovog soka
  • 185 ml vode
  • 170 g meda

PRIPREMA:

Trebat će vam posuda veličine 23 cm x 33 cm. Napravite nadjev od orašastih plodova. Stavite orahe i cimet u blender da se samelju. Zagrijte pećnicu na 160°C. 
PRVI DIO: Posudu veličine 23 cm x 33 cm premažite s otopljenim maslacem. Položite preko jedan list jufke i ponovo premažite maslacem. Ponovite isti postupak s još deset listova i pazite da svaki list premažete maslacem. Nanesite  3/4 šalice oraha.
SREDNJI DIO: Pokrijte s pet listova jufke i svaki list premažite maslacem, a na kraju pete jufke dodajte 3/4 šalice oraha. Ponovite postupak još tri puta.
ZADNJI DIO: Pokrijte s deset listova jufke, svaki list premažite maslacem, uključujući i završni sloj.
Izrežite baklavu na četiri duge trake, a zatim narežite baklavu dijagonalno, kako biste od jufki napravili dijamante ili oblik baklave. Pecite jedan sat do zlatno smeđe boje, a u međuvremenu napravite agdu.

AGDA:

U posudu dodajte šećer, limunov sok, vodu i med te kuhajte dok ne dođe do tačke vrenja. Kuhajte još oko tri minute na nižoj vatri, a nakon toga, maknite agdu s vatre i stavite na stranu. Nakon što se baklava ispeče izvadite iz pećnice i odmah prelijte agdom. Ostavite da se natapaju najmanje šest sati ili preko noći. Za ultimativni užitak, baklavu možete servirati i sa sladoledom.

 

HURMAŠICE

Hurmašice su praznik za nepce i tradicionalna bh. slastica porijeklom s Bliskog istoka koja se pravi u više raznih varijanti. No, bez obzira koju varijantu popularne hurmašice birate, vjerujemo da će vas, ali i vaše ukućane oduševiti. Po izboru u tijesto se mogu dodavati orasi ili kokos, a recept za koji smo se danas odlučili poseban je po tome što je najjednostavniji, ali i najukusniji. U nastavku donosimo recept i detaljnije upute.

SASTOJCI:

  • 250 g istopljenog maslaca
  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 600 g brašna
  • 2 g praška za pecivo

AGDA (sirup):

  • 750 ml vode
  • 500 g šećera
  • 1 limun nasjeckan na kolutiće

PRIPREMA:

Pomiješajte maslac, šećer, dva jajeta, brašno i prašak  za pecivo. Mijesite lagano 5 minuta dok ne dobijete ujednačenu smjesu. 
Uzmite rendalicu i okrenite na dio koji najčešće koristite za usitnjavanje povrća. 
Uzmite malu kuglu tijesta i oblikujte ju u valjak, a zatim stavite na rendalicu i pritisnite lagano tako da dobijete šaru/otisak na tijestu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite hurmašice dvadeset pet minuta. U međuvremenu napravite agdu.

AGDA:

Stavite vodu da ključa te dodajte šećer, a zatim miješajte dok se šećer ne otopi te ostavite da ključa tri minute. Dodajte limun i sklonite s vatre. Kada su hurmašice gotove odmah ih prelijte vrućom agdom, a limun rasporedite po hurmašicama. Još samo hlađenje kolača, otprilike dva sata, a onda uživajte u svojoj homemade ukusnoj slastici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 💎 (@chokoliino) on

GOURMET , 22.5.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@sellmmaas

Podijeli:

Posljednje objavljeno