TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 20.9.2016.
Balet Narodnog pozorišta Sarajevo novu sezonu započeo je gostovanjem u New Yorku kod plesne kompanije Carolyn Dorfman koja zauzima reprezentativno mjesto na američkoj plesnoj sceni. Zajedno su svakodnevno radili na probama za odlomak iz predstave „Waves“ koju će izvesti 22.11. u Sarajevu.
Ovu pohvalnu suradnju i predstavljanje baletnog ansambla u New Yorku te New Jerseyu pratili smo kroz foto dnevnik balerine Albine Huskić koja nam je rado ispričala svoje dojmove sa ove uzbudjive plesne avanture.
***
„U periodu od petog do četrnaestog septembra petero članova Baletnog ansambla Narodnog pozorišta u Sarajevu, Admir Kalkan, Ana Kuzmanović, Zulejha Kečo, Til Čmanćanin i ja, zajedno s našom umjetničkom dirketoricom Belmom Čečo Bakrač, boravili smo u New Jerseyu i New Yorku. Cilj našeg boravka tamo je bila uspostava suradnje s kompanijom fokusiranom na savremeni plesni izričaj, Carolyn Dorfman Dance. Tokom našeg boravka, svakodnevno smo imali probe koje su uključivale časove tehnike savremenog plesa i pilatesa te smo učili odlomak iz predstave „Waves“ koju ćemo izvesti zajedno sa ostalim članovima Carolyn Dorfman Dance Company, 22.-og novembra u Narodnom pozorištu u Sarajevu.
Probe za nadolazeću predstavu smo radili sa Caroly Dorfman, osnivačicom i glavnom koreografkinjom kompanije te s jednom od igračica Katlyn Waldo. Za nas igrače je ovo bio veliki izazov, jer se inače ne susrećemo s takvom tehnikom savremenog plesa, ali uspjeli smo da ovladamo sasvim dovoljno njome i veoma se radujemo izvođenju ove predstave u novembru. Svakodnevni časovi nove tehnike i pilatesa su mi dosta pomogli da spoznam svoje tijelo na novi način, otkrijem njegove nove mogućnosti i prevaziđem neke od fizičkih prepreka.
U posebnom sjećanju mi je ostao put u Princeton gdje smo u prostorijama Princeton Ballet School imali čas odnosno baletske vježbe s direktorom kompanije American Repertory Balle, inače vodećom baletskom kompanijom u New Jerseyu, Douglasom Martinom. Svi smo bili presretni kada je pohvalio naš „épaulement“, položaj i način kretanja gornjeg dijela tijela u klasičnom baletu, na koji nije navikao kod američkih igrača i učenika jer je, kako on kaže, dosta krut i nerasplesan.
Nakon cjelodnevnih proba bismo se uputili do New Yorka gdje smo ostatak dana proveli u obilasku i razgledavanju znamenitosti ovog grada koji posjeduje nevjerovatnu energiju. Nismo uspjeli da obiđemo sve najbitnije znamenitosti New Yorka, ali smo svratili do Times Squarea, 9/11 muzeja i memorijalnog centra, Rockefeller Center, vozili smo se Big Bus Tourom kojim smo obišli Uptown Manhattan i naravno posjetili smo Broadway gdje smo uživali u mjuziklu An American in Paris.
Ono što je mene najviše zapanjilo kod New Yorka je to što se osjećate kao da u tom gradu možete ostvariti sve svoje želje i ciljeve, umjetnost i inspiraciju možete pronaći na svakom ćošku ulice i na stanovnicima tog grada možete primjetiti koliko su marljivi u svojim poslovima i ispunjavanju svojih obaveza, te koliko važnosti pridaju svome zdravlju i fizičkoj aktivnosti. Mogu reći da sam jako sretna i ponosna, sigurna sam da će se i moje kolege složiti sa mnom, na naš odlazak tamo, način na koji smo se susreli s novim izazovima i prihatili ih objeručke te na činjenicu da je ansambl sarajevskog baleta, jedini u našoj državi, uspio da uspostavi ovakvu saradnju nakon dugog niza godina, za koju se nadamo da će se nastaviti još dugo godina.
Ništa od ovog ne bi bilo moguće bez naše umjetničke direktorice Baleta, gospođe Belme Čečo Bakrač i naravno Carolyn Dorfman i njenih saradnika. Veliko hvala uredništvu MODAMO.info portala na interesovanje za uspjehe Baletnog ansambla Narodnog pozorišta u Sarajevu i nadam se da ćemo biti u mogućnosti da sa Vama podijelimo još sličnih lijepih priča.“ – ispričala nam je Albina Huskić, jedna od članica Baletnog ansambla Narodnog pozorišta u Sarajevu.
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!