TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 1.4.2015.

Ako ovaj članak ne čitate s neke egzotične lokacije, tada preporučujemo da si napravite omiljeni napitak, napravite pauzu od posla, udobno se smjestite i krenete na MODAMO putovanje Londonom kroz koje će vas voditi simpatične Lea i Lejla, blogerice koje se kriju iza bloga SHUSH-MUSH.

S njima smo proveli cijeli dan, od buđenja i ispijanja omiljene kave, do ručka, najdraže postavke u British Museumu i slastica bez kojih dan ne prolazi.

Dobrodošli u jedan sasvim sjajan dan u Londonu.

Kako započeti jutro nego mirisnom kavom, a ako pitate nas, idealno mjesto za to je Monmouth na Covet Gardenu. Kafić koji je s radom počeo davne 1978. godine, od kada se u njemu priprema kava koja svojim mirisom ispunjava cijeli kvart. Uz sjajnu kavu nipošto nemojte propustiti i brzi doručak koji će zadovoljiti jutarnju glad i dati vam energiju da krenete u razgledanje.

01 shush monmouth1

02 shush monmouth

03 shush monmouth2

Nakon jutarnjeg okrjepljenja dalje kroz dan idemo šećući do British Museuma koji se nalazi veoma blizu. Poznato je da je British Museum jedan od najznačajnijih svjetskih muzeja u kojemu će svoje apetite za kulturom zadovoljiti ljubitelji rimske, grčke, mezopotamijske, aisrske, azijske, egipatke i mnogih drugih kultura i ne samo to – muzej će vas fascinirati svojom veličinom jer je spretno udomio preko 80 000 različitih izložaka. Naš omiljeni izložak je kamen iz Rossete, kao i kompletna egipatska galerija.

04 shush british museum

06 british museum2

Košulja: Milan Senić

05 british museum1

Torba: Moa Baggek

 

Iako lutanje po muzeju može rezultirati gubitkom osjećaja za sate i minute, apetit nas je upozorio da je vrijeme ručka. Tipične engleske pubove ćete naći kroz cijeli London, no jedan kvart se posebno ističe svojim restoranima, ali i noćnim životom, a to je Soho. Soho je karakterističan po tome što su njegov 'izgled' formirali ljudi koji su se u ovaj kvart doselili iz cijelog svijeta, a posebno je jak utjecaj Italije, Francuske, Kine i Indije. Naš odabir za ručak je pao na pizzeriju Princi koja pored sjajnih okusa pizza nudi i širok izbor peciva iz pekare koja dijeli prostor s pizzerijom. Posjetite li ju, vaše nepce će vam biti zahvalno.

07 shush princi

Nakon ručka je idealno prošetati i upoznali ulice Soha, a mi nismo mogli odoljeti trgovini tkanina koje uistinu inspiriraju. Već uskoro ćete imati priliku vidjeti i koje smo mi odjevne predmete zamislili iskrojene od divnih štofova i tilova koje smo pronašli.

08 soho shush materijali soho

Jasno je da nakon ručka slijedi kava uz desert po koje smo otišli u sjajan talijanski kafić naziva SAID. Ovdje ćete popiti najbolju toplu čokoladu i pojesti slastice po koje ćete se zasigurno vratiti.

09 shush said

10 shush said 2

12 shush said3

No ukoliko ovdje ne zadovoljite svoj apetit za slatkim, tada preporučujemo Lolas Cupcakes koji su uistinu mala umjetnička djela, dizajnom i okusom.

11 shush lolas cupcakes

Nakon zadovoljenja želje za slatkišima, šetnju nastavljamo dalje do Shoreditcha, dijela Londona koji je poznat po odličnim restoranima, noćnim klubovima i izraženom street artu. Ako ste ljubitelji neobičnog dizajna, ovdje nipošto nemojte zaobići Old Spitalfields – tržnicu na kojoj mladi umjetnici prodaju svoje radove. Sjajno mjesto za inspiraciju!

13 shush shoreditch

14 shush shoreditch1

Vratiti se kući bez slatkih suvenira ne dolazi u obzir, stoga smo nastavili put dalje kroz ulicu Bricklane kako bismo došli do trgovine Dark Sugars Chocolates gdje smo se opskrbili bombonjerama.

15 shush dark sugars chocolates

Obzirom da se približilo i vrijeme večere, na povratku doma smo svratile u restoran Dishoom koji je uređen u stilu starih, tradicionalnih indijskih kafića koji su 20-tih godina krasili ulice Bombaja. Svakako odlično mjesto za posjetiti i uživati u novom gurmanskom iskustvu.  

16 shush dishroom

17 shush dishroom1

Kada govorimo o gurmanskim iskustvima, ne skrivamo da smo veliki ljubitelji japanske poslastice Wagashi, stoga svoj dan završavamo na Piccadillyu, u Minamoto Kitchoan gdje smo uživali u slastici pripravljenoj od kuhane i samljevene slatke riže.

18 shush minamoto kitchoan

19 shush minamoto kitchoan

Ukoliko vam koordinacija u prostoru nije jača strana, a željeli biste u jednom danu posjetiti sva mjesta koja smo mi obišli, mjesta za strah nema, jer su ljudi Londona izuzetno ljubazni. Na vaš upit o smjeru u kojem trebate ići, srdačno će vas osloviti sa 'darling' ili 'love' i uputiti prema cilju, što će dodatno uljepšati vašu bezbrižnu šetnju krasnim Londonom.

 

Za MODAMO.info napisali SHUSH-MUSH i MODAMO.uredništvo

FOTO: SHUSH - MUSH


Bonjour

Interijer, sevdah i party: Pogledajte šta je bh. ekipa napravila u Londonu

TEKST: Bonjour.ba

Interijer, sevdah i party: Pogledajte šta je bh. ekipa napravila u Londonu Interijer, sevdah i party: Pogledajte šta je bh. ekipa napravila u Londonu

Događaj „Odjeci naslijeđa: Evolucija bosanskog dizajna i kulture“ održan je 12. juna 2025. godine u prisustvu 140 zvanica u prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine u Londonu.


bonjour_ba_uk_ambasada_n1

bonjour_ba_uk_ambasada_n2


Program su zajednički organizovali STUDIOAida i kompanija Zanat, uz podršku Ambasade Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Moderatorica događaja bila je bosansko-britanska arhitektica i dizajnerica enterijera Aida Bratović iz studija STUDIOAida.


bonjour_ba_uk_ambasada_n7

bonjour_ba_uk_ambasada_n8


U okviru programa, Orhan Nikšić, direktor i suosnivač kompanije Zanat, predstavio je rad kompanije sa fokusom na nastavak viševjekovne tradicije ručne obrade drveta. Demonstraciju UNESCO-om priznate tehnike ručnog rezbarenja izveo je jedan od majstora Zanata, čime je publici omogućen uvid u proces izrade pojedinih elemenata. Publici se obratio i Oscar Peña, suvlasnik Studioilse i dugogodošnji saradnik kompanije Zanat. 


bonjour_ba_uk_ambasada_n4

bonjour_ba_uk_ambasada_n3


Profesorica Nermina Zagora sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održala je izlaganje na temu evolucije dizajna enterijera u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na reinterpretaciju tradicionalnih prostornih vrijednosti u savremenom kontekstu.


bonjour_ba_uk_ambasada_n5



Muzički segment događaja upotpunio je nastup Damira Imamovića, koji je izveo program baziran na savremenom pristupu tradicionalnoj sevdah muzici, a stihove je recitovao književnik Ahmed Burić.


bonjour_ba_uk_ambasada_n6


Tokom večeri, gostima su posluženi tradicionalni bosanski kanapei uz odabrana vina iz regije Hercegovine, obezbijeđena od strane Nebojše Gušića, direktora i vlasnika kompanije Orbit Wines.


bonjour_ba_uk_ambasada_n9


Događaj je okupio brojne goste iz oblasti kulture, arhitekture i umjetnosti te pružio priliku za razmjenu mišljenja o savremenim interpretacijama bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa.

 

 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!