TEKST: Ada Ćeremida
DATUM OBJAVE: 16.6.2025.
Ako tražite mjesto koje je jednako fotogenično koliko i ukusno nastavite čitati.
U samom središtu Makarske, na adresi Lištun 2, krije se Smile café bar, kafić koji oduševljava na prvi pogled i prvi zalogaj. Njegova mint zelena terasa okružena kamenim ulicama, poziva na lagano ljetno jutro uz hladan napitak i bogat doručak.
On nudi atmosferu onu u kojoj želite ostati još jednu rundu kafe, još jednu krišku tostiranog kruha s avokadom i lososom, još jedan gutljaj hladnog napitka s kriškom narandže.
Doručak koji se fotografiše, ali i pamti po okusu
Smile café ozbiljno shvata najvažniji obrok dana. Njihovi doručci nisu samo estetski besprijekorni, već i kulinarski razigrani. Na tanjirima se redaju croissanti, te avokado toasti ukrašeni jestivim cvjetovima i listićima rotkvice svaki tanjir izgleda kao mala gastronomska razglednica.
Terasa pod svijetlom Makarske
Ispred kafića, nekoliko mint zelenih stolova i stolica pružaju savršenu scenografiju za ljetno jutro. Ispod tende, uz lagani povjetarac i pogled na prolaznike, terasa Smile caféa pruža autentičan osjećaj dalmatinske svakodnevice, ali u stilu koji bismo prije očekivali u najfotografiranijim kutovima Pariza ili Milana.
Unutrašnjost koja miriše na dizajn
Unutra, prostor odiše toplinom i kreativnošću. Zidovi boje lavande ukrašeni su tanjirima i minimalističkim motivima, dok jednostavan, ali promišljen namještaj poziva na duže zadržavanje. Interijer je spoj ugodne intime i umjetničkog izraza baš kao i ono što Smile poslužuje.
Ako ovog ljeta tražite mjesto u Makarskoj koje spaja dobar dizajn, kreativnu hranu i autentičnu atmosferu, Smile café bar je vaša sljedeća adresa.
Foto: @diana.sanak
TEKST: Bonjour.ba
Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.
Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
Jednostavno kuhanje, bez komplikacija
Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
Pitanja koja smo morali postaviti
Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je: „Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "
Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji.
Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.
Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.
Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama
Sastojci:
200 g piletine
100 g mrkve
1 glavica ljubičastog luka
150 g suhih šljiva
150 g basmati riže ili nudli (po želji)
2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)
Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)
Priprema:
Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.
U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“
Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno.
Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!