Naredni izlet: Livno, adrenalin i upoznavanje s divljim konjima u podnožju planine - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Naredni izlet: Livno, adrenalin i upoznavanje s divljim konjima u podnožju planine

Tekst:

Nevena Divčić

PUTOVANJA
1.9.2023.

Odlazak na more kako bismo se rashladili uskoro više neće biti opcija i vrijeme je da krenemo u potragu za drugačijim izletima koji će nam jednako dobro napuniti baterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Prijedlog za jedan takav jednodnevni ili vikend izlet je odlazak u Livno. U proteklih nekoliko godina sigurno ste vidjeli Instagram objave predivnih predjela, divljih konja i adrenalinskih vožnji. Istražili smo sve tri pomenute skupine, atraktivne za teambuilding, izlet s prijateljima i porodicom i odličan izbor za parove koji žele "razbiti svoju rutinu".

 Livanjski divlji konji

Iako ih nazivamo divljim konjima jer slobodno borave u prirodi, samostalni su, bez kontrole i sedla – oni zapravo nisu potpuno divlji. Prije nekoliko decenija, nakon što su zamijenjeni savremenim načinom zemljoradnje, konji su pušteni u divljinu. Od 2013. godine oni su zaštićeni zakonom i njihov broj raste. Po svemu sudeći, ovo je stil života koji im puno više odgovara i prostor u kojem se odlično snalaze. 

Moramo napomenuti da, iako su ovi konji navikli na ljude, zbog čestog kontakta i posjeta, obavezno slušate upute vodiča. Imajte na umu to da ste vi zakoračili u njihov dom i da ne biste trebali ugrožavati njihov osjećaj sigurnosti, a ni hraniti ih – osim ako vam to vodič dozvoli u nekom trenutku.

 Avantura i adrenalinska vožnja

U Livnu postoji nekoliko opcija da kao turista posjetite planinu Cincar, uživate u prirodi i okruženju. U sklopu turističkih tura je i adrenalinska vožnja quadom, uz vodiča. Prijedlog je da ovu vrstu obilaska i vožnji unaprijed isplanirate i organizujete. Piknik na planini s pogledom na divlju ljepotu koja, koliko god da joj se ljudi približe, ostaje svoja i nedodirljiva je nevjerovatno iskustvo koje ćete dodati na vrh svojih dosadašnjih putovanja.

 

***
Naslovna fotografija:  @livnowildhorses

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno