Znamo gdje u BiH provesti nezaboravan vikend ispunjen avanturama i hedonizmom - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Znamo gdje u BiH provesti nezaboravan vikend ispunjen avanturama i hedonizmom

Tekst:

Nevena Divčić

PUTOVANJA
5.4.2024.

Sunčani dani, toplija temperatura i rastuća želja da svoje slobodno vrijeme iskoristimo na što bolji način, uveliko su tu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Sigurni smo da se sjećate našeg prijedloga za avanturu u Livnu i upoznavanje s divljim konjima, ali i da je Tree House 892 već neko vrijeme na vašoj wish listi. No, hajde da ove dvije priče objedinimo i zajedno kreiramo jednu avanturu koju čete sigurno dugo pamtiti i kojoj ćete se vraćati.

 Kako bismo što bolje isplanirali ovo putovanje, odlučili smo obratiti pažnju na Continental Adventure Resort. Tačnije, kombinaciju jednodnevnih ili višednevnih aktivnosti kroz koje ćete upoznati Livno, njegovo okruženje, a vjerujemo i još neke dijelove sebe.


Foto safari s divljim konjima

Baš kao i prošli put, ovo magično putovanje nemoguće je planirati bez druženja s divljim konjima koji vladaju područjem Livna. Safari počinje vožnjom džipovima do podnožja planine Cincar. Prva stanica je vidikovac Drulj sa kojeg se pruža pogled na Cincar, Kujač, Goliju, Dinaru, Kamešnicu, Biokovo, Tušnicu te Livanjsko i Glamočko polje.
Nakon ove vožnje i uživanja u pogledu, s ekipom Continental Adventure krećete u potragu za divljim konjima. Ovisno o vremenskim uslovima ovo može potrajati i do nekoliko sati. Međutim, na svojoj web stranici tvrde da se još nikad nije desilo da ih ne uspiju pronaći.

 Po uzoru na upute iz našeg prethodnog članka, pri upoznavanju i približavanju divljim konjima imajte na umu sve upute svog vodiča. Naročito kada je riječ o hranjenju.


Jahanje kroz šumu

U ovoj avanturi očekuju vas iskusni vodiči i pripitomljeni konji, na kojim s lakoćom jašu i oni najmlađi.

 Pored adrenalina uživat ćete u opoznavanju okruženja, ali i karaktera konja te njihovog načina komuniciranja.

 Lokalne poslastice

No, nakon što s konjima podijelite slastice koje ste ponijeli za njih, vjerujemo da ćete i sami poželjeti postati dijelom gourmet priče. Naredni korak u ovoj avanturi vodi vas ka mjestu nastanka Livanjskih sireva. Proizvodnja Livanjskog sira počela je još u vrijeme Austro - Ugarske monarhije, 1886. godine kada su predstavnici monarhije uvidjeli da na ovom području postoje idealni uslovi za proizvodnju sira.


Foto: Livanjski sir


Za vrijeme ove jednodnevne avanture na raspolaganju vam je profesionalni fotograf. Svoj izlet završite piknikom uz lokalne proizvode i analizirajući doživljaje.


Foto: Livanjski sir


E - bike tura

Volite li voziti bickl? A da li volite uživati u avanturističkim vožnjama bicikla? Ako niste sigurni u svoj odgovor na ovo drugo pitanje – onda je pravi trenutak da saznate!
Imate mogućnost odabira poludnevnog izleta od tri sata ili cjelodnevnog do osam sati trajanja. Avanturistička vožnja električnim biciklom je još jedna prilika da doživite brdovite dijelove Livna i njegove okoline, na malo drugačiji način. Osim toga, ovo je još jedna mogućnost da krenete u potragu za divljim konjima. U skladu s vašim iskustvom vožnje bicikla, vodiči će vam predložiti rutu koja vam najviše odgovara.


654 avantura

6 dana, 5 noći i 4 aktivnosti!

Jedna od ove četiri aktivnosti, kojoj ćete teško odoljeti, je vožnja kanuom rijekom Sturba koja teče kroz Livanjsko polje. Vožnja traje oko sat i po vremena, a za to vrijeme vodič će se za vas naći i u ulozi footgrafa te vas upoznati sa florom i faunom okruženja. Ova ekipa predlaže da svoju vožnju završite na ranču Crna Stina, uživajući u hrani, opuštanju, a čak i plivanju.
Druge dvije aktivnosti u ponudi su safari s divljim konjima te vožnja električnog bicikla. Četvrta aktivnost koja će vam privući pažnju je ATV ride! Tačnije vožnja quadovima koja na sličan način podrazumijeva istraživanje okruženja, ali u ovom slučaju možete biti sigurni da vas čeka i neopisiva doza adrenalina.
Najbolji produženi vikend

April je, dakle, znamo da već planirate čak i one vikende u maju! Neka ovo bude jedna od ideja koju ćete ovog proljeća ili do kraja godine sa wish liste pomjeriti na popis realizovanih i tako kreirati brojne uspomene za sebe i svoje prijatelje.

Pored pomenutih tura na raspolaganju vam je i trodnevni izlet kroz koji ne morate mnogo misliti o tome gdje spavati

* * *
Foto: Continental Adventure

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno