TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 5.3.2021.
Na adresi Koturova br.4, u Sarajevu nalazi se veterinarska apoteka u kojoj je svaki detalj posebno osmišljen, od samog asortimana do načina pakiranja proizvoda.
Iza cijele priče krije se Amila Nuhić koja je u Linea Alba željela pružiti sve što je potrebno za zaštitu i zdravlje vašeg najdražeg ljubimca.
Amilu smo upoznali u sklopu projekta #FEELGOODmajica, a kroz druženje nam je otkrila koji su najveći izazovi s kojima se susrela, što njen brend čini posebnim, kao i što ju motivira da i dalje razvija svoju poduzetničku priču.
Amila Nuhić i Dijana Ćavar, urednica BONJOUR.ba
***
Kada ste pokrenuli svoj brend i koji je najveći poslovni izazov s kojim ste se susreli na početku?
Veterinarska apoteka Linea Alba je počela sa radom prije godinu dana. Nedavno smo proslavili svoj prvi rođendan. Sam početak oko registracije biznisa, opremanja prostora i nabavka robe su neki izazovi sa kojima sam se susrela na samom početku.
Kako biste opisali svoj brend u 3 riječi?
Predanost, ljubaznost i ljubav.
Koji su proizvodi/usluge dostupne u sklopu vašeg brenda?
Ponuda koja je dostupna u sklopu apoteke prvenstveno se bazira na stručnoj savjetodavnoj pomoći vlasnicima, veliki izbor lijekova, vitaminsko mineralnih dodataka i hrane za kućne ljubimce (veterinarski i komercijalni program).
Kako izgleda jedan vaš radni dan?
Radni dan počinje u 9h, a završava u 18h, a naravno vlasnici su slobodni da pozovu i nakon radnog vremena, jer tu smo za njihove ljubimce. Postoje dani kada se prave narudžbe za robu. To su posebni dani u sedmici. Vlasnici dolaze i kupuju ono što je potrebno za ljubimce i pitaju za savjet ako njihov ljubimac ima neki problem. Pratim ponude dobavljača jer želim da vlasnici za svoga ljubimca imaju sve što je potrebno.
Što je ono što vaš brend čini posebnim na domaćem tržištu?
Trudim se da imam raznoliku ponudu, da se ne baziram samo na malu praksu, nego da ima lijekova i vitaminsko mineralnih dodataka i za veliku praksu.
Kako se nosite s neuspjesima i što vas motivira da nastavite dalje raditi na ostvarenju ciljeva?
Pa ja to gledam da ono što radim to i volim. Konkretno u mom poslu morate voljeti sam rad sa ljubimcima i imati razumijevanje prema vlasnicima. Tako da svaki neuspjeh gledam kao grešku iz koje učim i nastavljam dalje ka ostvarenju ciljeva.
Najvažnija lekcija o poduzetništvu koju ste naučili dosad?
Rekla bih da je to biznis plan i platno poslovnog modela, a naravno tu su i strategije marketinga koje su neizbježne.
Koliko su, po vašem iskustvu, ljudi u BiH upoznati s #MadeinBiH etiketom i koji su još koraci potrebni za edukaciju i podizanje svijesti?
Mislim da su ljudi jako dobro upoznati i da u svojim potrošačkim korpama imaju sve više proizvoda s #MadeinBiH etiketom. Možda još više marketinga i češće organiziranje sajmova sa našim proizvodima.
Knjiga koja je na vas ostavila najviše utisaka?
Knjiga Derviš i smrt -Meša Selimović.
Što birate kada se želite opustiti i napuniti baterije?
Boravak u prirodi je najčešći izbor.
Ovaj naš intervju rezultat je projekta koji radimo s dm drogerie markt i Fondacija 787. Jeste li kroz njega za svoj brend osjetili benefite i ako da, koje?
Moji benefiti su znanje i samopouzdanje koje sam stekla kroz projekat.
Što biste preporučili BONJOUR.čitateljicama kojima nedostaje hrabrosti da započnu svoju kreativnu priču?
Poručila bih im da budu hrabre i da pokušaju jer ako ne pokušaju ne mogu znati hoće li nešto uspjeti ili ne i ako se odluče da pokušaju da budu strpljive jer ništa ne dolazi preko noći.
Veterinarsku apoteku Linea Alba pratite i na njihovoj službenoj Facebook, kao i Instagram stranici.
***
Razgovarala: Dijana Ćavar
Foto: Marko Jovančić za BONJOUR.ba
TEKST: Ilda Lihić-Isović
Turska je za mnoge sinonim za Istanbul, Kapadokiju i all-inclusive ljetovanja u Antaliji, ali negdje između dramatičnih litica i tirkiznog mora, postoji mjesto koje je sve ono što većina destinacija nije.
Nautical Hotel, smješten u selu Faralya, nudi drugačiji doživljaj Egejske obale. Nema gužve, nema programa, nema švedskog stola. Samo tišina, pogled koji hipnotiše i osjećaj kao da je cijeli svijet odmaknut bar nekoliko kilometara.
Smješten visoko iznad mora, u mirnom mjestu Faralya, u ovom hotelu su u fokusu prirodni materijali, sklad s okruženjem i osjećaj da boravite na mjestu koje postoji mimo turističke buke.
Hotel je namijenjen isključivo odraslima, što dodatno doprinosi miru koji osjetite odmah po dolasku. Sobe su raspoređene niz padinu, svaka s pogledom na more, a mnoge od njih imaju i privatne terase ili jacuzzije. Arhitektura je nenametljiva, prozračna i usklađena s pejzažem.
Tu je i infinity bazen s pogledom na horizont, mjesto koje postaje prirodna kulisa za duge, tihe sate u hladu.
Do mora se dolazi uređenom stazom kroz borovu šumu, koja vodi do male, intimne plaže rezervirane samo za goste hotela.
Hrana koja prati ritam mjesta
Restoran nudi selekciju mediteranskih jela pripremljenih od lokalnih sastojaka. Meni nije pretjerano opširan, ali je pažljivo kreiran s naglaskom na svježinu i sezonske okuse. Riba, maslinovo ulje, povrće iz okolnih vrtova i domaći hljeb, servirani uz pogled koji svemu daje poseban ukus.
Večere se poslužuju na otvorenoj terasi, pod svjetlom fenjera i uz šum mora u pozadini. Bez pretenzije, ali s dozom posebnosti.
Kako doći?
Do hotela se najlakše dolazi letom do aerodroma Dalaman, koji je od Sarajeva udaljen oko dva sata leta. Od aerodroma do hotela vožnja traje približno sat i po. Budući da se hotel nalazi u izdvojenom dijelu Faralye, preporučuje se korištenje organizovanog transfera koji hotel nudi, kako biste izbjegli nepotrebne komplikacije pri dolasku.
Kada je najbolje posjetiti?
Idealno vrijeme za boravak je između kraja aprila i početka oktobra. Tokom ovog perioda vrijeme je stabilno, more toplo, a priroda u svom punom sjaju. Iako su ljetni mjeseci nešto prometniji, zbog koncepta hotela i ograničenog broja gostiju, mir ostaje zagarantovan.
Foto: @bsraonen
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!