TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 5.3.2021.
Na adresi Koturova br.4, u Sarajevu nalazi se veterinarska apoteka u kojoj je svaki detalj posebno osmišljen, od samog asortimana do načina pakiranja proizvoda.
Iza cijele priče krije se Amila Nuhić koja je u Linea Alba željela pružiti sve što je potrebno za zaštitu i zdravlje vašeg najdražeg ljubimca.
Amilu smo upoznali u sklopu projekta #FEELGOODmajica, a kroz druženje nam je otkrila koji su najveći izazovi s kojima se susrela, što njen brend čini posebnim, kao i što ju motivira da i dalje razvija svoju poduzetničku priču.
Amila Nuhić i Dijana Ćavar, urednica BONJOUR.ba
***
Kada ste pokrenuli svoj brend i koji je najveći poslovni izazov s kojim ste se susreli na početku?
Veterinarska apoteka Linea Alba je počela sa radom prije godinu dana. Nedavno smo proslavili svoj prvi rođendan. Sam početak oko registracije biznisa, opremanja prostora i nabavka robe su neki izazovi sa kojima sam se susrela na samom početku.
Kako biste opisali svoj brend u 3 riječi?
Predanost, ljubaznost i ljubav.
Koji su proizvodi/usluge dostupne u sklopu vašeg brenda?
Ponuda koja je dostupna u sklopu apoteke prvenstveno se bazira na stručnoj savjetodavnoj pomoći vlasnicima, veliki izbor lijekova, vitaminsko mineralnih dodataka i hrane za kućne ljubimce (veterinarski i komercijalni program).
Kako izgleda jedan vaš radni dan?
Radni dan počinje u 9h, a završava u 18h, a naravno vlasnici su slobodni da pozovu i nakon radnog vremena, jer tu smo za njihove ljubimce. Postoje dani kada se prave narudžbe za robu. To su posebni dani u sedmici. Vlasnici dolaze i kupuju ono što je potrebno za ljubimce i pitaju za savjet ako njihov ljubimac ima neki problem. Pratim ponude dobavljača jer želim da vlasnici za svoga ljubimca imaju sve što je potrebno.
Što je ono što vaš brend čini posebnim na domaćem tržištu?
Trudim se da imam raznoliku ponudu, da se ne baziram samo na malu praksu, nego da ima lijekova i vitaminsko mineralnih dodataka i za veliku praksu.
Kako se nosite s neuspjesima i što vas motivira da nastavite dalje raditi na ostvarenju ciljeva?
Pa ja to gledam da ono što radim to i volim. Konkretno u mom poslu morate voljeti sam rad sa ljubimcima i imati razumijevanje prema vlasnicima. Tako da svaki neuspjeh gledam kao grešku iz koje učim i nastavljam dalje ka ostvarenju ciljeva.
Najvažnija lekcija o poduzetništvu koju ste naučili dosad?
Rekla bih da je to biznis plan i platno poslovnog modela, a naravno tu su i strategije marketinga koje su neizbježne.
Koliko su, po vašem iskustvu, ljudi u BiH upoznati s #MadeinBiH etiketom i koji su još koraci potrebni za edukaciju i podizanje svijesti?
Mislim da su ljudi jako dobro upoznati i da u svojim potrošačkim korpama imaju sve više proizvoda s #MadeinBiH etiketom. Možda još više marketinga i češće organiziranje sajmova sa našim proizvodima.
Knjiga koja je na vas ostavila najviše utisaka?
Knjiga Derviš i smrt -Meša Selimović.
Što birate kada se želite opustiti i napuniti baterije?
Boravak u prirodi je najčešći izbor.
Ovaj naš intervju rezultat je projekta koji radimo s dm drogerie markt i Fondacija 787. Jeste li kroz njega za svoj brend osjetili benefite i ako da, koje?
Moji benefiti su znanje i samopouzdanje koje sam stekla kroz projekat.
Što biste preporučili BONJOUR.čitateljicama kojima nedostaje hrabrosti da započnu svoju kreativnu priču?
Poručila bih im da budu hrabre i da pokušaju jer ako ne pokušaju ne mogu znati hoće li nešto uspjeti ili ne i ako se odluče da pokušaju da budu strpljive jer ništa ne dolazi preko noći.
Veterinarsku apoteku Linea Alba pratite i na njihovoj službenoj Facebook, kao i Instagram stranici.
***
Razgovarala: Dijana Ćavar
Foto: Marko Jovančić za BONJOUR.ba
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!