TEKST: Adelisa Mašić
DATUM OBJAVE: 29.10.2025.
U kuhinji su detalji ti koji čine razliku, ne samo u estetici, nego i u svakodnevnom ritmu. Uz nekoliko pažljivo odabranih dodataka, i najmanji prostor može postati funkcionalan, pregledan i ugodan za boravak.
U Sinsay ponudi ove sezone izdvajaju se organizatori za ladice i radne površine, kutijice za začine, stalci za kapsule kafe, kao i male police i korpice koje unose red i dozu minimalizma u svaku kuhinju.
Praktični su, jednostavni za održavanje i dolaze u neutralnim tonovima: bijeloj, sivoj i bež, što ih čini savršenim izborom za sve koji vole uredan, ali topao prostor.
Od metalnih polica i staklenih posuda, do drvenih kutija i organizatora za kuhinjski pribor, svaki komad izgleda moderno i uredno, bez gubljenja osjećaja domaće topline.
Sinsay tako ponovo dokazuje da pristupačni komadi mogu izgledati elegantno i pomoći ti da svakodnevni ritual kuhanja postane ljepši i jednostavniji.
U nastavku izdvajamo Sinsay dodatke za kuhinju koji će svaki kutak učiniti urednijim:









Foto: @therocksidehome
TEKST: Adelisa Mašić
Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?
Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.
Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.
Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.
So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.
Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.
Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.
Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.
Foto: @photo.xzera
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!