TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 9.1.2024.

Iza visokih tajanstvenih vrata u ulici Avde Sumbula na broju 3 krije se jedan od najprestižnijih dining and lounge restorana u Sarajevu imena Baoli.


Baoli - dining and lounge 

Baoli  odiše hedonizmom, kako kroz svoj jedinstveni enterijer, tako i kroz nezaboravne zalogaje, a ukoliko ga posjetite u ljetnom periodu oduševit će vas intimna bašta, skrivena od gradske buke. 

Na čelu sa trenutnim chefom Almirom Halvadžijom kreirali su jelovnik baziran na talijanskoj kuhinji. Svi koji su ga posjetili reći će vam da nudi doživljaj koji podražuje sva osjetila, čineći svaki trenutak posebnim i pamtljivim. Hedonistička atmosfera je njihova specijalnost, a to se odražava i u gourmet ponudi koja kombinira svježinu i pažljiv odabir sastojaka

 



U posvećenosti pružanju vrhunskih doživljaja, naša gourmet rubrika uvijek teži prenositi raznolika iskustva kuhinje, pružajući čitateljima uvid u umjetnost kulinarstva. Ovoga puta, odlučili smo zakoračiti iza kulisa profesionalnih kuhinja, otkrivajući tajanstvene procese stvaranja poznatih jela. 
 

Chef Almir Halvadžija


Zavirili smo između mirisnih nota i šarenila okusa u jednom od najprestižnijih sarajevskih restorana i razgovarali smo sa chefom kuhinje Almirom Halvadžijom. On svoju strast prema kulinarstvu pretvara u umjetnost na tanjiru već 10 godina. 

'Bavim se ovim poslom već 10 godina, a ono što me privuklo istoj je kreativnost i timski rad.' – otkrio nam je Almir. 

 

Emina Smaka, glavna urednica Bonjour.ba i chef Almir Halvadžija


Almir donosi originalne specijalitete sa pažljivo odabranim sastojcima koji pružaju jedinstveno iskustvo svakom gostu. Danas Baoli, otvoren 2020. godine, je kultno mjesto za ljubitelje vrhunske hrane sa zavidnom vinskom kartom. 

 

Na kraju naše gourmet avanture chef  s nama dijeli tajne pripreme zvijezde menija restorana Baoli - tuna steak. Ovaj recept nije samo jednostavan vodič za pripremu jela, već poziv svim hedonistima da stvore umjetnost u vlastitim kuhinjama

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bonjour.ba (@bonjourba_)



Tuna steak u sosu od šumskog voća 


Naravno da nismo odoljeli prepustili se čarima ovog jela i rapsodiji okusa koju pruža. Hrskava kora od bijelog i crnog susama obavila je svaki komadić sočnog tuna steaka, dok se nježna tekstura šparoga i bogatstvo okusa koje nude savršeno stopila s tuna steakom, stvarajući harmoničan sklad na tanjiru.

No, naglasak stavljamo na slatko - kiselkasti sos od šumskog voća na bazi crnog vina, šećera i meda koje je bio poput čarolije koja je obogatila svaki zalogaj. Ta složena kombinacija okusa pružila nam je istinski gastronomski doživljaj


Sastojci:

  • Tuna steak 
  • Bijeli i crni susam 
  • Šparoge 
  • Puter 
  • Šumsko voće 
  • Med
  • Šećer


Priprema: 


Tuna steaku pravimo hrskavu koricu pomoću bijelog i crnog susama, a zatim ga stavljamo u rernu i pečemo 5 minuta na 200 stepeni. U međuvremenu pripremamo prilog – šparoge na puteru. U zagrijanu tavu s puterom dodajemo prethodno skuhane šparoge kako bi ih blago karamelizirali. Nakon toga pripremamo i sos. U pitanju je sos od šumskog voća na bazi od crnog vina, šećera i meda. Kada su svi dijelovi spremni preostaje samo stiliziranje na tanjiru. Bon appétit

 



Uživanje u hrani i piću postaje ritam života, a Baoli postaje neizostavna destinacija za sve koji u Sarajevu tragaju za ukusnim zalogajem

* * * 
Foto: Marko Jovančić za Bonjour.ba 


Bonjour

Sarajevo: Evo šta se nosilo na ulicama ovih dana

TEKST: Ada Ćeremida

Sarajevo: Evo šta se nosilo na ulicama ovih dana Sarajevo: Evo šta se nosilo na ulicama ovih dana

Sarajevo je ovog juna postalo epicentar fotografije zahvaljujući četvrtom izdanju Sarajevo Photography Festivala, događaju koji iz godine u godinu potvrđuje svoj status jednog od najvažnijih kulturnih susreta u regiji.

Svečano proglašenje pobjednika takmičarskog programa održano je u četvrtak, 12. juna, u Narodnom pozorištu Sarajeva, dok je odmah nakon toga uslijedilo i otvaranje izložbe finalista u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. 


bonjour_ba_spf_sss_n1

bonjour_ba_spf_sss2

bonjour_ba_spf_sss10


Grand Prix festivala pripao je Robinu Tutengesu iz Francuske, čiji je projekat o mladim borcima naroda Chin u Mijanmaru duboko dirnuo žiri i publiku.

Pored glavne nagrade, dodijeljena su priznanja u čak osam kategorija od dokumentarne i konceptualne fotografije, preko portreta i pejzaža, pa sve do mobilne i modne fotografije.
 

bonjour_ba_spf_sss4


Dok su reflektori bili usmjereni ka fotografijama na zidovima galerija, ulice Sarajeva donijele su svoju vrstu izložbe, onu u kojoj su učestvovali svi posjetioci festivala. Street style posjetioca festivala i ove je godine bio svojevrsna galerija na otvorenom: neopterećen, eklektičan i autentično sarajevski.

U nastavku pogledajte koga smo sve uspjeli uhvatiti u objektiv i zašto se Sarajevo Photography Festival ne pamti samo po fotografijama, već i po ljudima koji ih posmatraju.


bonjour_ba_spf_sss17

bonjour_ba_spf_sss7

bonjour_ba_spf_sss18

bonjour_ba_spf_sss6

bonjour_ba_spf_sss19

bonjour_ba_spf_sss9

bonjour_ba_spf_sss8

bonjour_ba_spf_sss3

bonjour_ba_spf_sss23

bonjour_ba_spf_sss22

bonjour_ba_spf_sss24

bonjour_ba_spf_sss16

bonjour_ba_spf_sss11
 

Foto: Monika Andrić za Sarajevo Photography Festival


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!