TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 9.1.2024.
Iza visokih tajanstvenih vrata u ulici Avde Sumbula na broju 3 krije se jedan od najprestižnijih dining and lounge restorana u Sarajevu imena Baoli.
Baoli - dining and lounge
Baoli odiše hedonizmom, kako kroz svoj jedinstveni enterijer, tako i kroz nezaboravne zalogaje, a ukoliko ga posjetite u ljetnom periodu oduševit će vas intimna bašta, skrivena od gradske buke.
Na čelu sa trenutnim chefom Almirom Halvadžijom kreirali su jelovnik baziran na talijanskoj kuhinji. Svi koji su ga posjetili reći će vam da nudi doživljaj koji podražuje sva osjetila, čineći svaki trenutak posebnim i pamtljivim. Hedonistička atmosfera je njihova specijalnost, a to se odražava i u gourmet ponudi koja kombinira svježinu i pažljiv odabir sastojaka.

U posvećenosti pružanju vrhunskih doživljaja, naša gourmet rubrika uvijek teži prenositi raznolika iskustva kuhinje, pružajući čitateljima uvid u umjetnost kulinarstva. Ovoga puta, odlučili smo zakoračiti iza kulisa profesionalnih kuhinja, otkrivajući tajanstvene procese stvaranja poznatih jela.
Chef Almir Halvadžija
Zavirili smo između mirisnih nota i šarenila okusa u jednom od najprestižnijih sarajevskih restorana i razgovarali smo sa chefom kuhinje Almirom Halvadžijom. On svoju strast prema kulinarstvu pretvara u umjetnost na tanjiru već 10 godina.
'Bavim se ovim poslom već 10 godina, a ono što me privuklo istoj je kreativnost i timski rad.' – otkrio nam je Almir.

Emina Smaka, glavna urednica Bonjour.ba i chef Almir Halvadžija
Almir donosi originalne specijalitete sa pažljivo odabranim sastojcima koji pružaju jedinstveno iskustvo svakom gostu. Danas Baoli, otvoren 2020. godine, je kultno mjesto za ljubitelje vrhunske hrane sa zavidnom vinskom kartom.
Na kraju naše gourmet avanture chef s nama dijeli tajne pripreme zvijezde menija restorana Baoli - tuna steak. Ovaj recept nije samo jednostavan vodič za pripremu jela, već poziv svim hedonistima da stvore umjetnost u vlastitim kuhinjama.
Tuna steak u sosu od šumskog voća
Naravno da nismo odoljeli prepustili se čarima ovog jela i rapsodiji okusa koju pruža. Hrskava kora od bijelog i crnog susama obavila je svaki komadić sočnog tuna steaka, dok se nježna tekstura šparoga i bogatstvo okusa koje nude savršeno stopila s tuna steakom, stvarajući harmoničan sklad na tanjiru.
No, naglasak stavljamo na slatko - kiselkasti sos od šumskog voća na bazi crnog vina, šećera i meda koje je bio poput čarolije koja je obogatila svaki zalogaj. Ta složena kombinacija okusa pružila nam je istinski gastronomski doživljaj.
Sastojci:
Priprema:
Tuna steaku pravimo hrskavu koricu pomoću bijelog i crnog susama, a zatim ga stavljamo u rernu i pečemo 5 minuta na 200 stepeni. U međuvremenu pripremamo prilog – šparoge na puteru. U zagrijanu tavu s puterom dodajemo prethodno skuhane šparoge kako bi ih blago karamelizirali. Nakon toga pripremamo i sos. U pitanju je sos od šumskog voća na bazi od crnog vina, šećera i meda. Kada su svi dijelovi spremni preostaje samo stiliziranje na tanjiru. Bon appétit!

Uživanje u hrani i piću postaje ritam života, a Baoli postaje neizostavna destinacija za sve koji u Sarajevu tragaju za ukusnim zalogajem.
* * *
Foto: Marko Jovančić za Bonjour.ba
TEKST: Adelisa Mašić
S prvim hladnijim danima dolazi i ona sezona u kojoj se više zadržavamo kod kuće, tražimo udobnost i u hrani i u atmosferi.
Oktobar je idealno vrijeme za male, jednostavne rituale poput pripreme kremaste supe od bundeve.
Ne morate u restoran da biste uživali u savršenom jesenjem obroku. Ovu supu možete napraviti sami, brzo i bez previše komplikacija, a rezultat je jednako ukusan i vizualno primamljiv.
Dovoljno je nekoliko osnovnih sastojaka, malo vremena i želja da u domu stvorite onaj topli, poznati miris koji podsjeća na porodične ručkove i mirne vikende.
Krem supa od bundeve idealna je za svaku priliku: lagani ručak, večeru s prijateljima ili onaj trenutak kad želite samo sebe počastiti nečim domaćim.
Dok bundeva omekšava na laganoj vatri, kuhinja se ispuni mirisom koji najavljuje jesen. A kad je servirate uz pecivo, sjemenke bundeve i kap maslinovog ulja, dobijete savršen balans jednostavnosti i topline.
Ono što ovu supu čini posebnim je to što se lako prilagođava: možete joj dodati đumbir za svježinu, malo pavlake za puniji okus ili prstohvat cimeta ako volite da bude aromatičnija.
Svaka verzija ima svoj šarm i svaki put podsjeti koliko malo treba da uživamo u sezoni koja nas usporava i vraća jednostavnim stvarima.
Recept za krem supu od bundeve
Sastojci:
1 srednja bundeva (oko 1,8 kg)
1 crveni luk (po želji ljubičasti)
4–5 manjih paradajza
1 glavica bijelog luka (ako je manja, uzmite dvije)
2 crvene paprike (kapije)
2 mrkve
Maslinovo ulje
So, biber, crvena paprika u prahu
3–4 šolje povrtnog ili pilećeg temeljca
1 mala šoljica pavlake za kuhanje (ili Creme Fine)
½ kašičice kurkume
½ kašičice đumbira u prahu
Priprema:
Sve povrće operite, ogulite i narežite na krupnije komade.
Posložite ga u tepsiju, dodajte maslinovo ulje, so, biber i crvenu papriku.
Po želji, preko povrća možete staviti i navlaženi, lagano iscijeđeni komad papira za pečenje kako bi ostalo sočno.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, dok povrće ne omekša i lagano porumeni. Posljednjih 10 minuta skinite papir kako bi se gornji sloj karamelizirao.
Pečeno povrće prebacite u šerpu.
Dodajte temeljac, začine, pavlaku i izmiksajte štapnim mikserom do glatke, svilenkaste teksture.
Vratite na laganu vatru, pustite da kratko provri i sjedini se.
Bundeva je nezaobilazna u svakoj jesenskoj kuhinji, a ova supa jedan je od onih recepata koji nas vraćaju jednostavnim stvarima.
Domaća, hranjiva i puna okusa, savršena je za hladne večeri i podsjetnik da u kuhanju najljepši rezultati često dolaze iz najjednostavnijih sastojaka. Uostalom, najbolja jesen je ona koju dijelimo: uz sto, tanjir supe i društvo koje volimo
Foto: @dawid.powalek
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!