TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 9.1.2024.

Iza visokih tajanstvenih vrata u ulici Avde Sumbula na broju 3 krije se jedan od najprestižnijih dining and lounge restorana u Sarajevu imena Baoli.


Baoli - dining and lounge 

Baoli  odiše hedonizmom, kako kroz svoj jedinstveni enterijer, tako i kroz nezaboravne zalogaje, a ukoliko ga posjetite u ljetnom periodu oduševit će vas intimna bašta, skrivena od gradske buke. 

Na čelu sa trenutnim chefom Almirom Halvadžijom kreirali su jelovnik baziran na talijanskoj kuhinji. Svi koji su ga posjetili reći će vam da nudi doživljaj koji podražuje sva osjetila, čineći svaki trenutak posebnim i pamtljivim. Hedonistička atmosfera je njihova specijalnost, a to se odražava i u gourmet ponudi koja kombinira svježinu i pažljiv odabir sastojaka

 



U posvećenosti pružanju vrhunskih doživljaja, naša gourmet rubrika uvijek teži prenositi raznolika iskustva kuhinje, pružajući čitateljima uvid u umjetnost kulinarstva. Ovoga puta, odlučili smo zakoračiti iza kulisa profesionalnih kuhinja, otkrivajući tajanstvene procese stvaranja poznatih jela. 
 

Chef Almir Halvadžija


Zavirili smo između mirisnih nota i šarenila okusa u jednom od najprestižnijih sarajevskih restorana i razgovarali smo sa chefom kuhinje Almirom Halvadžijom. On svoju strast prema kulinarstvu pretvara u umjetnost na tanjiru već 10 godina. 

'Bavim se ovim poslom već 10 godina, a ono što me privuklo istoj je kreativnost i timski rad.' – otkrio nam je Almir. 

 

Emina Smaka, glavna urednica Bonjour.ba i chef Almir Halvadžija


Almir donosi originalne specijalitete sa pažljivo odabranim sastojcima koji pružaju jedinstveno iskustvo svakom gostu. Danas Baoli, otvoren 2020. godine, je kultno mjesto za ljubitelje vrhunske hrane sa zavidnom vinskom kartom. 

 

Na kraju naše gourmet avanture chef  s nama dijeli tajne pripreme zvijezde menija restorana Baoli - tuna steak. Ovaj recept nije samo jednostavan vodič za pripremu jela, već poziv svim hedonistima da stvore umjetnost u vlastitim kuhinjama

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bonjour.ba (@bonjourba_)



Tuna steak u sosu od šumskog voća 


Naravno da nismo odoljeli prepustili se čarima ovog jela i rapsodiji okusa koju pruža. Hrskava kora od bijelog i crnog susama obavila je svaki komadić sočnog tuna steaka, dok se nježna tekstura šparoga i bogatstvo okusa koje nude savršeno stopila s tuna steakom, stvarajući harmoničan sklad na tanjiru.

No, naglasak stavljamo na slatko - kiselkasti sos od šumskog voća na bazi crnog vina, šećera i meda koje je bio poput čarolije koja je obogatila svaki zalogaj. Ta složena kombinacija okusa pružila nam je istinski gastronomski doživljaj


Sastojci:

  • Tuna steak 
  • Bijeli i crni susam 
  • Šparoge 
  • Puter 
  • Šumsko voće 
  • Med
  • Šećer


Priprema: 


Tuna steaku pravimo hrskavu koricu pomoću bijelog i crnog susama, a zatim ga stavljamo u rernu i pečemo 5 minuta na 200 stepeni. U međuvremenu pripremamo prilog – šparoge na puteru. U zagrijanu tavu s puterom dodajemo prethodno skuhane šparoge kako bi ih blago karamelizirali. Nakon toga pripremamo i sos. U pitanju je sos od šumskog voća na bazi od crnog vina, šećera i meda. Kada su svi dijelovi spremni preostaje samo stiliziranje na tanjiru. Bon appétit

 



Uživanje u hrani i piću postaje ritam života, a Baoli postaje neizostavna destinacija za sve koji u Sarajevu tragaju za ukusnim zalogajem

* * * 
Foto: Marko Jovančić za Bonjour.ba 


Bonjour

Osvajač kanskih lavova i kreator kampanja globalnih brendova dolaze u Sarajevo. Saznajte gdje.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Osvajač kanskih lavova i kreator kampanja globalnih brendova dolaze u Sarajevo. Saznajte gdje. Osvajač kanskih lavova i kreator kampanja globalnih brendova dolaze u Sarajevo. Saznajte gdje.

Prva imena ovogodišnje Brending konferencije, koja se održava 5. juna u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu, su objavljena i dolaze s ozbiljnom reputacijom.

Pitate se zašto bi to meni trebalo biti bitno? Odgovor je jednostavan ovo nisu bilo kakvi predavači. Njihovo znanje, iskustvo, kampanje i pristupi pomiču granice globalne komunikacijske industrije. Ovo su predavači koji osvajaju srca publike, ali i kanske lavove. 

 



Maurizio Tozzini, izvršni kreativni direktor u agenciji Dentsu Creative Italy, kreator je kampanja za McDonald's, Volkswagen, American Express, Nespresso i Spotify.

Želite li saznati tajne kampanja koje se pamte i brend poruke koje pogađaju pravo u srž? Ovo je prilika. Sa više od 15 godina iskustva na globalnoj sceni, Tozzini dolazi da podijeli svoje trikove i alate koji stoje iza najupečatljivijih brend poruka današnjice.

 

bonjour_ba_Branding_2


A kako nastaju one genijalne ideje i kampanje koje djeluju tako jednostavno, da vas nervira što ih se niste sami sjetili? Odgovor donosi drugi govornik.

Naime, Ravid Kuperberg, partner u kompaniji Mindscapes i jedan od najtraženijih trenera kreativnog razmišljanja u svijetu, predstavit će svoj revolucionarni model strukturisane kreativnosti, metod koji ne zavisi od inspiracije ili sreće, već nudi jasan put ka velikim idejama.

Timovi širom svijeta, koji su prošli kroz njegov program, osvojili su više od 50 Cannes Lions nagrada, uključujući tri Grand Prix-a.


bonjour_ba_Branding_1


Bilo da ste strateg, kreativac, menadžer brenda ili lider agencije, na Branding konferenciju  dolazite da naoštrite svoju kreativnu oštricu i odete kući sa alatima koje možete primijeniti odmah. 


bonjour_ba_Branding_3


Najave ostalih govornika slijede uskoro. Do tada, osigurajte svoje mjesto pod cirkuskim šatorom na www.branding.ba jer predstava uskoro počinje!

Foto: @brandingconf


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!