TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 9.1.2024.
Iza visokih tajanstvenih vrata u ulici Avde Sumbula na broju 3 krije se jedan od najprestižnijih dining and lounge restorana u Sarajevu imena Baoli.
Baoli - dining and lounge
Baoli odiše hedonizmom, kako kroz svoj jedinstveni enterijer, tako i kroz nezaboravne zalogaje, a ukoliko ga posjetite u ljetnom periodu oduševit će vas intimna bašta, skrivena od gradske buke.
Na čelu sa trenutnim chefom Almirom Halvadžijom kreirali su jelovnik baziran na talijanskoj kuhinji. Svi koji su ga posjetili reći će vam da nudi doživljaj koji podražuje sva osjetila, čineći svaki trenutak posebnim i pamtljivim. Hedonistička atmosfera je njihova specijalnost, a to se odražava i u gourmet ponudi koja kombinira svježinu i pažljiv odabir sastojaka.
U posvećenosti pružanju vrhunskih doživljaja, naša gourmet rubrika uvijek teži prenositi raznolika iskustva kuhinje, pružajući čitateljima uvid u umjetnost kulinarstva. Ovoga puta, odlučili smo zakoračiti iza kulisa profesionalnih kuhinja, otkrivajući tajanstvene procese stvaranja poznatih jela.
Chef Almir Halvadžija
Zavirili smo između mirisnih nota i šarenila okusa u jednom od najprestižnijih sarajevskih restorana i razgovarali smo sa chefom kuhinje Almirom Halvadžijom. On svoju strast prema kulinarstvu pretvara u umjetnost na tanjiru već 10 godina.
'Bavim se ovim poslom već 10 godina, a ono što me privuklo istoj je kreativnost i timski rad.' – otkrio nam je Almir.
Emina Smaka, glavna urednica Bonjour.ba i chef Almir Halvadžija
Almir donosi originalne specijalitete sa pažljivo odabranim sastojcima koji pružaju jedinstveno iskustvo svakom gostu. Danas Baoli, otvoren 2020. godine, je kultno mjesto za ljubitelje vrhunske hrane sa zavidnom vinskom kartom.
Na kraju naše gourmet avanture chef s nama dijeli tajne pripreme zvijezde menija restorana Baoli - tuna steak. Ovaj recept nije samo jednostavan vodič za pripremu jela, već poziv svim hedonistima da stvore umjetnost u vlastitim kuhinjama.
Tuna steak u sosu od šumskog voća
Naravno da nismo odoljeli prepustili se čarima ovog jela i rapsodiji okusa koju pruža. Hrskava kora od bijelog i crnog susama obavila je svaki komadić sočnog tuna steaka, dok se nježna tekstura šparoga i bogatstvo okusa koje nude savršeno stopila s tuna steakom, stvarajući harmoničan sklad na tanjiru.
No, naglasak stavljamo na slatko - kiselkasti sos od šumskog voća na bazi crnog vina, šećera i meda koje je bio poput čarolije koja je obogatila svaki zalogaj. Ta složena kombinacija okusa pružila nam je istinski gastronomski doživljaj.
Sastojci:
Priprema:
Tuna steaku pravimo hrskavu koricu pomoću bijelog i crnog susama, a zatim ga stavljamo u rernu i pečemo 5 minuta na 200 stepeni. U međuvremenu pripremamo prilog – šparoge na puteru. U zagrijanu tavu s puterom dodajemo prethodno skuhane šparoge kako bi ih blago karamelizirali. Nakon toga pripremamo i sos. U pitanju je sos od šumskog voća na bazi od crnog vina, šećera i meda. Kada su svi dijelovi spremni preostaje samo stiliziranje na tanjiru. Bon appétit!
Uživanje u hrani i piću postaje ritam života, a Baoli postaje neizostavna destinacija za sve koji u Sarajevu tragaju za ukusnim zalogajem.
* * *
Foto: Marko Jovančić za Bonjour.ba
TEKST: Ada Ćeremida
Sarajevo je ovog juna postalo epicentar fotografije zahvaljujući četvrtom izdanju Sarajevo Photography Festivala, događaju koji iz godine u godinu potvrđuje svoj status jednog od najvažnijih kulturnih susreta u regiji.
Svečano proglašenje pobjednika takmičarskog programa održano je u četvrtak, 12. juna, u Narodnom pozorištu Sarajeva, dok je odmah nakon toga uslijedilo i otvaranje izložbe finalista u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.
Grand Prix festivala pripao je Robinu Tutengesu iz Francuske, čiji je projekat o mladim borcima naroda Chin u Mijanmaru duboko dirnuo žiri i publiku.
Pored glavne nagrade, dodijeljena su priznanja u čak osam kategorija od dokumentarne i konceptualne fotografije, preko portreta i pejzaža, pa sve do mobilne i modne fotografije.
Dok su reflektori bili usmjereni ka fotografijama na zidovima galerija, ulice Sarajeva donijele su svoju vrstu izložbe, onu u kojoj su učestvovali svi posjetioci festivala. Street style posjetioca festivala i ove je godine bio svojevrsna galerija na otvorenom: neopterećen, eklektičan i autentično sarajevski.
U nastavku pogledajte koga smo sve uspjeli uhvatiti u objektiv i zašto se Sarajevo Photography Festival ne pamti samo po fotografijama, već i po ljudima koji ih posmatraju.
Foto: Monika Andrić za Sarajevo Photography Festival
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!