TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 9.1.2024.
Iza visokih tajanstvenih vrata u ulici Avde Sumbula na broju 3 krije se jedan od najprestižnijih dining and lounge restorana u Sarajevu imena Baoli.
Baoli - dining and lounge
Baoli odiše hedonizmom, kako kroz svoj jedinstveni enterijer, tako i kroz nezaboravne zalogaje, a ukoliko ga posjetite u ljetnom periodu oduševit će vas intimna bašta, skrivena od gradske buke.
Na čelu sa trenutnim chefom Almirom Halvadžijom kreirali su jelovnik baziran na talijanskoj kuhinji. Svi koji su ga posjetili reći će vam da nudi doživljaj koji podražuje sva osjetila, čineći svaki trenutak posebnim i pamtljivim. Hedonistička atmosfera je njihova specijalnost, a to se odražava i u gourmet ponudi koja kombinira svježinu i pažljiv odabir sastojaka.

U posvećenosti pružanju vrhunskih doživljaja, naša gourmet rubrika uvijek teži prenositi raznolika iskustva kuhinje, pružajući čitateljima uvid u umjetnost kulinarstva. Ovoga puta, odlučili smo zakoračiti iza kulisa profesionalnih kuhinja, otkrivajući tajanstvene procese stvaranja poznatih jela.
Chef Almir Halvadžija
Zavirili smo između mirisnih nota i šarenila okusa u jednom od najprestižnijih sarajevskih restorana i razgovarali smo sa chefom kuhinje Almirom Halvadžijom. On svoju strast prema kulinarstvu pretvara u umjetnost na tanjiru već 10 godina.
'Bavim se ovim poslom već 10 godina, a ono što me privuklo istoj je kreativnost i timski rad.' – otkrio nam je Almir.

Emina Smaka, glavna urednica Bonjour.ba i chef Almir Halvadžija
Almir donosi originalne specijalitete sa pažljivo odabranim sastojcima koji pružaju jedinstveno iskustvo svakom gostu. Danas Baoli, otvoren 2020. godine, je kultno mjesto za ljubitelje vrhunske hrane sa zavidnom vinskom kartom.
Na kraju naše gourmet avanture chef s nama dijeli tajne pripreme zvijezde menija restorana Baoli - tuna steak. Ovaj recept nije samo jednostavan vodič za pripremu jela, već poziv svim hedonistima da stvore umjetnost u vlastitim kuhinjama.
Tuna steak u sosu od šumskog voća
Naravno da nismo odoljeli prepustili se čarima ovog jela i rapsodiji okusa koju pruža. Hrskava kora od bijelog i crnog susama obavila je svaki komadić sočnog tuna steaka, dok se nježna tekstura šparoga i bogatstvo okusa koje nude savršeno stopila s tuna steakom, stvarajući harmoničan sklad na tanjiru.
No, naglasak stavljamo na slatko - kiselkasti sos od šumskog voća na bazi crnog vina, šećera i meda koje je bio poput čarolije koja je obogatila svaki zalogaj. Ta složena kombinacija okusa pružila nam je istinski gastronomski doživljaj.
Sastojci:
Priprema:
Tuna steaku pravimo hrskavu koricu pomoću bijelog i crnog susama, a zatim ga stavljamo u rernu i pečemo 5 minuta na 200 stepeni. U međuvremenu pripremamo prilog – šparoge na puteru. U zagrijanu tavu s puterom dodajemo prethodno skuhane šparoge kako bi ih blago karamelizirali. Nakon toga pripremamo i sos. U pitanju je sos od šumskog voća na bazi od crnog vina, šećera i meda. Kada su svi dijelovi spremni preostaje samo stiliziranje na tanjiru. Bon appétit!

Uživanje u hrani i piću postaje ritam života, a Baoli postaje neizostavna destinacija za sve koji u Sarajevu tragaju za ukusnim zalogajem.
* * *
Foto: Marko Jovančić za Bonjour.ba
TEKST: Bonjour.ba
Da se razumijemo, kod nas kafa nikada nije samo kofein. Ona je izgovor da nekoga saslušaš, pauza između dva velika koraka, mala dnevna ceremonija koja se ponavlja godinama. U zemlji u kojoj se dan planira oko kafe, a ne obrnuto, postoji nešto posebno u načinu na koji čuvajmo ovaj ritual.
Upravo zato, kada Bonjour.ba tim osmišljava nova iskustva, postoji jedno pravilo: ako radimo nešto o kafi onda to ne može biti površno. Mora biti osjećaj. Mora biti blisko. Mora biti naše.

A ko je prirodniji partner u tome od Grand kafe, domaće kafe uz koju smo odrasli, koju pijemo sa prvom tišinom jutra dok još niko ne šalje poruke, u razgovoru s prijateljicom koji traje duže nego što smo planirali.




Zato je ovo okupljanje bilo zamišljeno kao putovanje kroz svijet kafe od gotove šoljice Grand Gold, Grand Aroma, Grand Strong ili Grand Black’n’Easy My Way, koje su bile izložene na postamentima i servirane u sklopu cateringa, sve do toga kako izgleda zrno, kako se mijenja jačina, šta određuje aromu, i kako svaki od tih elemenata postaje dio ličnog ukusa.

Na početku programa uzvanike su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica Bonjour.ba portala i Srđan Dabić, Senior Brand Building Manager za Grand kafu, uvodeći ih u koncept događaja i iskustva koje će, kroz aktivnosti tokom dana, rezultirati stvaranjem njihovog personaliziranog coffee blend-a.
Ana Ćavar, vlasnica Bonjour.ba portala

Srđan Dabić, Senior Brand Building Manager za Grand kafu
Ali, evo iskrenog pitanja: znamo li zapravo šta pijemo? Znamo li prepoznati note koje volimo, razliku između blendova, zašto nam je jedna kafa “ona prava”, a druga “nekako nije to to”?
Zato smo kreirali intimno okupljanje ljudi koji razumiju važnost tih rituala i pozvali ih da prođu kroz nešto što obično uzimamo zdravo za gotovo: svijet kafe.


Kroz ovo iskustvo nas vode stručnjaci, korak po korak, od prvog šota do personaliziranog blenda od prepoznavanja nota do razumijevanja onoga što u kafi zaista volimo.
Pa dobro… kako zapravo izgleda kafa koju volite?
Prvi dio druženja bio je mali reality check degustacija u šotovima. Da, dobro ste pročitali. U malim čašicama, bez mlijeka, bez šećera, bez dekoracije. Samo kafa i vi.
U ovom prvom koraku, Ilija Đurić, specijalista za kafu i Zorica Đorđević, rukovodilac razvoja Atlantic Grand, vodili su goste kroz cupping četiri različite vrste i jačine: Santos, Colombia, Rio Minas i robusta mix (Uganda i Vijetnam). Svaka od njih nosi drugačiji intenzitet arome, gorčine, tijela i kiseline, sve precizno prikazano kroz cupping “spidere” koje su gosti imali na stolovima.





Stručnjaci su vodili goste kroz kratko, ali precizno putovanje: kako blend nastaje, šta znači jača, aromatičnija, mekša, gdje se sve u ukusu kriju godine znanja i fine razlike koje nikada ne primijetiš dok ne znaš gdje gledati.
Ono što se desilo bilo je prekrasno, većina je otkrila da kafa koju pije godinama nije ista ona koju najviše voli po ukusu. To je onaj trenutak kada se svijet malo otvori, kada shvatite da i u kafi postoji lični potpis koji do sada niste umjeli prepoznati.










Umijeće mirisa: Gdje se zapravo krije karakter kafe?
Drugi korak bio je potpuno drugačiji: arome. Ako ste mislili da sve kafe mirišu isto, ovo je bio trenutak koji to razbije kao džezva kad se prevrne.
Vodila ga je Zorica Đorđević, koja je gostima otvorila svijet od 36 različitih aroma: zemljanih, cvjetnih, drvenastih, spicy, citrusnih… onih koje možda nikada ne imenujemo, ali ih uvijek osjetimo.

Gosti su kroz mirisne vježbe upoznavali note koje oblikuju karakter kafe: zemljane, cvjetne, citrusne i druge aroma-note koje se prirodno javljaju u kafi. Upravo te nijanse otkrivaju zašto jedna kafa djeluje toplije, druga svježije, treća punije.
U tišini koja nastaje kada svi pokušavaju uhvatiti nijanse, mogle su se čuti rečenice tipa: “Čekaj, ovo je ona nota koju stalno tražim…”
“Ja u životu nisam ovako razmišljala o kafi.” To je onaj momenat kada od obične navike nastane znanje.



Blend kao lična karta: Trenutak u kojem pravite svoju kafu
A onda finale. Ustajanje, odlazak do pulta koji izgleda kao mali laboratorij, ali s toplinom domaće kuhinje. Gdje je Mirjana Ševo, tehnolog razvoja, vodila goste kroz posljednji korak: kreiranje vlastitog blenda.
Miješali su note koje su najviše voljeli. Dodavali aromu koja im najviše “sjeda”. Određivali jačinu po svom osjećaju, a ne po tuđem receptu. 


Na osnovu odabranog zrna iz prvog koraka i omiljenih aroma iz drugog, svako je miješao omjere, određivao jačinu i kreirao kafu po svom osjećaju.
Na licu mjesta je mlinac meljao upravo taj, personalizirani blend, koji se pakovao u brendirane smeđe vrećice i dodavao u goody bags. Uz ovaj blend, gosti su dobili i Grand Single Origin Peru kafu, kao i Grand Black’n’Easy My Way, dva proizvoda koja su upotpunila priču o različitim svjetovima i karakterima kafe.

To je onaj dio iskustva u kojem se najbolje osjeti koliko znanja, strasti i stvarne stručnosti stoji iza tima koji ovo svijetom kafe vodi.
Detaljnije o njihovim procesima, metodama i filozofiji ćete čitati u posebnom članku uskoro.


Na kraju, dok su se papirići sa odabranim notama slagali u male vrećice, a gosti odlazili sa blendom koji su sami kreirali, desila se ona mala, tiha spoznaja koju može dati samo kafa: da su i najobičnije navike često najposebniji dijelovi našeg dana, samo ih ponekad treba vidjeti izbliza.








Ovo druženje nije promijenilo način na koji pijemo kafu ali jeste način na koji je razumijemo. Pokazalo je da iza svake šoljice stoji priča, proces, vještina i znanje, ali i da postoji nešto duboko lično u tome koju notu preferiramo, koju jačinu biramo i zašto nam baš ta kafa “legne”.




Možda je baš to najljepši dio ovog iskustva: činjenica da su gosti otišli kući ne samo sa blendom, nego i sa malim aha-momentom. Onim koji kaže da i svakodnevni ritual može biti bogatiji, svjesniji, topliji ako mu damo prostor.
Jer u svijetu koji stalno žuri, lijepo je znati da se neke stvari i dalje piju polako i da je kafa jedna od njih.
Behind the sips: Ko je sve popio kafu sa nama? 




















Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!