TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 9.1.2024.

Iza visokih tajanstvenih vrata u ulici Avde Sumbula na broju 3 krije se jedan od najprestižnijih dining and lounge restorana u Sarajevu imena Baoli.


Baoli - dining and lounge 

Baoli  odiše hedonizmom, kako kroz svoj jedinstveni enterijer, tako i kroz nezaboravne zalogaje, a ukoliko ga posjetite u ljetnom periodu oduševit će vas intimna bašta, skrivena od gradske buke. 

Na čelu sa trenutnim chefom Almirom Halvadžijom kreirali su jelovnik baziran na talijanskoj kuhinji. Svi koji su ga posjetili reći će vam da nudi doživljaj koji podražuje sva osjetila, čineći svaki trenutak posebnim i pamtljivim. Hedonistička atmosfera je njihova specijalnost, a to se odražava i u gourmet ponudi koja kombinira svježinu i pažljiv odabir sastojaka

 



U posvećenosti pružanju vrhunskih doživljaja, naša gourmet rubrika uvijek teži prenositi raznolika iskustva kuhinje, pružajući čitateljima uvid u umjetnost kulinarstva. Ovoga puta, odlučili smo zakoračiti iza kulisa profesionalnih kuhinja, otkrivajući tajanstvene procese stvaranja poznatih jela. 
 

Chef Almir Halvadžija


Zavirili smo između mirisnih nota i šarenila okusa u jednom od najprestižnijih sarajevskih restorana i razgovarali smo sa chefom kuhinje Almirom Halvadžijom. On svoju strast prema kulinarstvu pretvara u umjetnost na tanjiru već 10 godina. 

'Bavim se ovim poslom već 10 godina, a ono što me privuklo istoj je kreativnost i timski rad.' – otkrio nam je Almir. 

 

Emina Smaka, glavna urednica Bonjour.ba i chef Almir Halvadžija


Almir donosi originalne specijalitete sa pažljivo odabranim sastojcima koji pružaju jedinstveno iskustvo svakom gostu. Danas Baoli, otvoren 2020. godine, je kultno mjesto za ljubitelje vrhunske hrane sa zavidnom vinskom kartom. 

 

Na kraju naše gourmet avanture chef  s nama dijeli tajne pripreme zvijezde menija restorana Baoli - tuna steak. Ovaj recept nije samo jednostavan vodič za pripremu jela, već poziv svim hedonistima da stvore umjetnost u vlastitim kuhinjama

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bonjour.ba (@bonjourba_)



Tuna steak u sosu od šumskog voća 


Naravno da nismo odoljeli prepustili se čarima ovog jela i rapsodiji okusa koju pruža. Hrskava kora od bijelog i crnog susama obavila je svaki komadić sočnog tuna steaka, dok se nježna tekstura šparoga i bogatstvo okusa koje nude savršeno stopila s tuna steakom, stvarajući harmoničan sklad na tanjiru.

No, naglasak stavljamo na slatko - kiselkasti sos od šumskog voća na bazi crnog vina, šećera i meda koje je bio poput čarolije koja je obogatila svaki zalogaj. Ta složena kombinacija okusa pružila nam je istinski gastronomski doživljaj


Sastojci:

  • Tuna steak 
  • Bijeli i crni susam 
  • Šparoge 
  • Puter 
  • Šumsko voće 
  • Med
  • Šećer


Priprema: 


Tuna steaku pravimo hrskavu koricu pomoću bijelog i crnog susama, a zatim ga stavljamo u rernu i pečemo 5 minuta na 200 stepeni. U međuvremenu pripremamo prilog – šparoge na puteru. U zagrijanu tavu s puterom dodajemo prethodno skuhane šparoge kako bi ih blago karamelizirali. Nakon toga pripremamo i sos. U pitanju je sos od šumskog voća na bazi od crnog vina, šećera i meda. Kada su svi dijelovi spremni preostaje samo stiliziranje na tanjiru. Bon appétit

 



Uživanje u hrani i piću postaje ritam života, a Baoli postaje neizostavna destinacija za sve koji u Sarajevu tragaju za ukusnim zalogajem

* * * 
Foto: Marko Jovančić za Bonjour.ba 


Bonjour

Sitnice koje čine razliku: Sinsay detalji za urednu i estetski uređenu kuhinju

TEKST: Adelisa Mašić

Sitnice koje čine razliku: Sinsay detalji za urednu i estetski uređenu kuhinju Sitnice koje čine razliku: Sinsay detalji za urednu i estetski uređenu kuhinju

U kuhinji su detalji ti koji čine razliku, ne samo u estetici, nego i u svakodnevnom ritmu. Uz nekoliko pažljivo odabranih dodataka, i najmanji prostor može postati funkcionalan, pregledan i ugodan za boravak.

U Sinsay ponudi ove sezone izdvajaju se organizatori za ladice i radne površine, kutijice za začine, stalci za kapsule kafe, kao i male police i korpice koje unose red i dozu minimalizma u svaku kuhinju.

 


 

Praktični su, jednostavni za održavanje i dolaze u neutralnim tonovima: bijeloj, sivoj i bež, što ih čini savršenim izborom za sve koji vole uredan, ali topao prostor.

 



Od metalnih polica i staklenih posuda, do drvenih kutija i organizatora za kuhinjski pribor, svaki komad izgleda moderno i uredno, bez gubljenja osjećaja domaće topline.

 



Sinsay tako ponovo dokazuje da pristupačni komadi mogu izgledati elegantno i pomoći ti da svakodnevni ritual kuhanja postane ljepši i jednostavniji.

 



U nastavku izdvajamo Sinsay dodatke za kuhinju koji će svaki kutak učiniti urednijim:


sinsay_kuhinja10bonjour_ba
 

Kupi ovdje



sinsay_kuhinja9bonjour_ba
 

Kupi ovdje



sinsay_kuhinja8bonjour_ba
 

Kupi ovdje



sinsay_kuhinja7bonjour_ba
 

Kupi ovdje



sinsay_kuhinja5bonjour_ba
 

Kupi ovdje



sinsay_kuhinja6bonjour_ba
 

Kupi ovdje



sinsay_kuhinja4bonjour_ba
 

Kupi ovdje



sinsay_kuhinja3bonjour_ba
 

Kupi ovdje



sinsay_kuhinja2bonjour_ba
 

Kupi ovdje



sinsay_kuhinja1bonjour_ba
 

Kupi ovdje

 

Foto: @therocksidehome


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!