TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 7.9.2021.
Kada govorimo općenito o ishrani može se reći da imamo i dobre i loše navike. Možda ćemo tokom dana jesti zdrave obroke ali mooožda pojedemo i neki slatkiš kasno u noć.
Prvi korak ka zdravijem životu je da zamijenimo loše navike dobrim. Razmišljajući o vašim navikama možete shvatiti da jedete prebrzo, da jedete kasno navečer ili vam je možda prevelik unos nezdravog šećera prepreka za prelazak na zdraviju ishranu.
Ukoliko ste se (poput nas) pronašli u zadnjoj stavki, slatkišima, pronašli smo zdravu i ukusnu zamjenu i to proizvod koji nosi etiketu #MadeInBiH.
Na Instagramu smo pronašli domaći brend pod nazivom @tobee.organic koji se bavi proizvodnjom souffléa od meda. Med Soufflé sadrži istu hranjivu vrijednost kao i med u tečnom stanju, a riječ souffle se odnosi na glatku i kremastu teksturu.
Kako smo se informisali na njihovom profilu, soufflé je prirodan proizvod rađen po posebnom receptu od 100% bosanskohercegovačkog meda. Tekstura je poput lagane mousse kreme koja je glatka i lako razmaziva . Ima istu hranjivu vrijednost kao nektarni med, a iako se zove soufflé ne sadrži mliječne proizvode.
Kako biste dodatno usrećili svoja nepca, ovaj brend u ponudi ima i souffle od meda s okusom čokolade, brusnice, borovnice, kurkume i cimeta.
Ovi zdravi proizvodi se odlično slažu sa kašama, palačinkama ili keksima, a dat će vam dovoljno energije i vitamina za cijeli dan.
* * *
Naslovna fotografija: @tobee.organic
Tekst: Emina Smaka
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!