Kratke frizure: Koji stil odabrati i kako ih stilizovati? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Kratke frizure: Koji stil odabrati i kako ih stilizovati?

Tekst:

Nevena Divčić

KOSA
7.2.2024.

Kratke frizure oduvijek su sinonim za samopouzdanje i modernu, edgy eleganciju. Kada dođemo do važnih prekretnica u životu ili velikih promjena nerijetko se istim pridruži i drastična promjena frizure. Osim toga, u danima kada želimo velike promjene koje ne možemo napraviti, šta radimo? Opet se odlučimo promijeniti frizuru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


1920ih godina kratke bob i flapper frizure na ženama su bile znak emancipacije i odbijanja tradicionalnih društvenih normi. Za vrijeme drugog svjetskog rata žene su svoju kosu skraćivale zbog praktičnosti, a najveću slavu kratkim frizurama donijele su glumice, poput Audrey Hepburn.

Zahvaljući njima danas nije ništa neobično odabrati bilo koji od načina da stilizujemo svoju kosu. 

 Baš kao što imamo nekoliko različitih stilova samo šiški ili oblikovanja duge kose, jednako raznolikim možemo doživjeti i svijet kratkih frizura. 


Pixie 

Pixie je jedan od najpoznatijih stilova kratke frizure. Naglašava lice, potpuno ga otkrivajući, a balans između ženstvenosti i blage doze masculine stila prilagođava se različitim životnim dobima te stilu odijevanja. Za većinu onih koji su razmišljali o skraćivanju kose i drastičnoj promjeni upravo se ovaj stil kratke frizure našao na wish listi. 


Foto: yevtopyer


Bob frizura

Standardni bob, old money bob, bob sa šiškama, lob, bob tako, bob ovo, bob...

Većina nas je u nekom trenutku svog života iz želje da ima kratku frizuru i napravi drastičnu provjeru odlučila odabrati jednu od varijacija bob stila.  Ako ste spremni skratiti svoju kosu i želite napraviti promjenu kojom ćete otkriti crte lica i unijeti svježinu u svakodnevni izgled, onda bi jedan od stilova bob frizure mogao biti dobar izbor.

S obzirom na to da kratka fizura često podrazumijeva i potpuno drugačije stiliziranje od onog na koje ste navikli, ali i cjelokupan izgled, počnite s jednostavnim stilom. 

 Ako već imate veoma dugu kosu, onda neka prvi naredni korak bude lob. Nešto duži bob koji doseže do ramena i koji možete stilizovati na većinu sličnih načina kao i dugu kosu. Kratka kosa i frizura do ramena izgledat će veoma interesantno i elegantno, a načina za stilizovanje je mnogo.


Asimetrična kratka frizura

Ovaj stil definitivno neće svima biti prvi izbor i vežemo ga samo za one odvažne. Podrazumijeva nepravilno rezane slojeve kose. Naprimjer, prednji pramen na jednoj strani lica je nešto duži.

No, ovo ne znači da je ovo uvijek u fokusu i da se radi o drastičnoj razlici u dužini. Ovakav rez može biti asimetričan i unijeti dozu elegancije u svaki izgled. Pored toga, jedan je od najboljih načina da istaknete svoju autentičnost.


Foto: @katiejanehughes


Undercut frizura

Želite li naglasiti svoju edgy stranu, ali i povremeno uživati u stiliziranju duge kose? 

Onda je ovo idealna frizura za vas. Undercut podrazumijeva kratko ošišanu jednu ili obje strane i/ili stražnji dio glave. Gornji slojevi kose ostaju tu za stilizovanje i prilagođavanje frizure različitim lookovima i potrebama.
Stilizovanje kratke frizure

Obično dok imamo dugu kosu smatramo kako je mnogo teže održavati je zdravom i stilizirati nego kratku kosu. Iako u ovim tvrdnjama ima malo istine, nije uvijek nužno tako. 


Foto: @taylor_hill


Kratke frizure, ovisno o stilu, također iziskuju da im posvetimo dodatnu pažnju kroz oblikovanje i njegu. Ovo možda podrazumijeva da ćete je mnogo češće morati kratiti ili stilizovati tokom dana. Pored toga kratke frizure možete stilizovati i osvježiti pramenovima, a ako ne želite trajne promjene onda se igrajte s dodacima za kosu i maramama.


Tekstura

Ako vam to oblik kratke frizure za koju se odlučite, ili koju već nosite, to dozvoljava stilizujte je tako da joj date dodatni volumen. Naprimjer ako nosite bob onda pokušajte s voluminoznim stilizovanjem, u korak s pomenutim old money trendom. 

Veoma kratke frizure oblikujte voskom ili gelom u željeni oblik. Bilo da je riječ o elegantnom, „zalizanom“ izgledu ili pomalo divljoj pixie frizuri – stilizovanje i izdvajanje dodatnog vremena za kosu će biti vaš najbolji prijatelj


Foto: @benjaminmullerhair


Razbarušeno oblikovanje

Za opušteniji izgled, možete se odlučiti za razbarušeno oblikovanje kratke frizure. Koristite morsku sol ili sprej za teksturu kako biste postigli ležeran izgled.

Inspiracija za narednu frizuru dolazi sa svih strana, od crvenog tepiha pa do društvenih mreža i prolaznica koje srećemo. No, za kraj, imajte još nešto na umu. Melanie Pellegrini, viša stilistica u salonima John Frieda, kaže da biste trebali "razmisliti o svakodnevnom životu i rutini, kako biste bili sigurni da ćete moći sami oblikovati frizuru, umjesto da samo dobro izgleda u salonu."

* * *
Naslovna fotografija: @carolinereceveur

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno