Svjetska kino inovacija stiže u BiH - ScreenX ekskluzivno u CineStaru Sarajevo! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Svjetska kino inovacija stiže u BiH - ScreenX ekskluzivno u CineStaru Sarajevo!

Tekst:

Bonjour.ba/PR

FILMOVI & SERIJE
7.11.2023.

Nova uzbudljiva kino tehnologija stiže uskoro u CineStar Sarajevo u Bingo City Center!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


ScreenX je prvi svjetski multi - projekcijski kino format u kojem je platno prošireno lijevo i desno od centralnog dijela što gledaocima omogućuje 270 stepeni panoramskog doživljaja filma. Takozvano “kino bez granica” za posjetioce predstavlja gledanje filma izvan uobičajenih okvira i doživljaj koji će još dugo pamtiti.

ScreenX donosi novu razinu uživljavanja i pripovijedanja filmskoj publici. Tehnologija iz godine u godinu ide korak naprijed, a CineStar kina vjerno prate sve svjetske novitete i u Bosnu i Hercegovinu donose one najbolje. Uz već postojeći 4DX, ljestvica se pomiče najnovijim formatom koji će ubrzo upoznati publika u Sarajevu, a tek potom u susjednoj Hrvatskoj. Bosna i Hercegovina će na taj način ući u svjetsku ScreenX porodicu koja broji 67 zemalja, više od 360 kino dvorana i preko 70 000 sjedišta.

Gledajući film u ScreenX-u, posjetitelj je u središtu slike i time se postiže ekspanzivno panoramsko iskustvo gledanja. Korištenjem bočnih zidova kina i njihovim pretvaranjem u produžetak glavnog platna, priča se prenosi uvjerljivije, što rezultuje dodatnim „uvlačenjem“ publike u film.

CineStar koristi najnapredniju WallScreen tehnologiju s više svjetline i većim spektrom boja na bočnim zidovima. ScreenX tako intenzivira doživljaj filma, a vrijeme projiciranja tog posebnog efekta od 270 stepeni razlikuje se od naslova do naslova. Odabir scena radi se vrlo ciljano kako bi bilo koji trenutak, od onog emotivnog ili akcijskog, doživio svoju punu snagu i izazvao još veći efekat koristeći bočna platna.

Jedan od prvih naslova koje će publika u CineStaru Sarajevo moći gledati u ovom formatu su “Marveli”, a od 23. novembra i historijsko - akcijski spektakl Ridleya Scotta “Napoleon”. Od četvrtka, 7. decembra, na program novog formata dolazi i čudesni praznični film za cijelu porodicu “Wonka”, a od 21. decembra zavladat će “Aquaman i izgubljeno kraljevstvo” – nastavak jednog od najuspješnijih DC filmova svih vremena.

Publika će moći gledati i neke starije filmove u ovom novom formatu kao što su horor “Časna 2” ili SF atrakcija „Kreator“.

U tehnološkom smislu, znalce će zanimati da se za potrebe projekcije u ovom formatu koristi više dodatnih projektora uključujući strop dvorane, proširujući film na bočne stijenke dvorane. Na taj način scene zauzimaju veći dio vidnog polja koje osvaja publiku kroz uvećanu perspektivu i s više vizuelnog sadržaja.

Osim proširenog platna i dodatnih projektora,  dvoranom su strateški postavljeni i audio sistemi i zvučnici za još bolji auditivni doživljaj. Inovativna tehnologija ScreenXa definitivno će biti senzacija za sve ljubitelje sedme umjetnosti i kina.

Više informacija o formatu možete pronaći ovdje, a uskoro će biti objavljen i zvanični datum otvorenja.

* * *
Foto: CineStar PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno