TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 7.2.2023.
Homemade kolačići napravljeni s dodatkom prepoznatljivih proizvoda omiljenih svjetskih brendova slatkiša uvijek na poseban način izmame osmijeh na naše lice.
Nakon što smo u uživali u ukusnim zalogajima Twix kolača, kao i neodoljivog Snickersa ovog puta naše nepce zasladili smo uz Kinder zalogajčiće. Naime, na prvi pogled ovi slatki kolači podsjećaju na nešto drugačiju verziju tradicionalnog kolača - Šubarice u čijim okusima posebice volimo uživati tijekom hladnih zimskih dana.
S obzirom da smo bili veoma radoznali kakvog su okusa ovi moderni čokoladni kolačići, kontaktirali smo tim koji se na društvenim mrežama krije iza profila @hoceskomad, a čiji recept je privukao našu pažnju. Nakon što smo ovih dana uživali u palačinkama nešto drugačijeg izgleda, idealno je vrijeme da degustiramo i kolač za koji smo sigurni da ćete rado poslužiti gostima.
Sastojci:
Priprema:
U lonac staviti brašno, gustin i šećer, dodavati mlijeko uz stalno miješanje na srednje jakoj vatri. Kuhati dok se ne zgusne. Zatim dodati vanilin šećer i maslac. Promiješati i sipati u ravne staklene čaše koje ste natopili hladnom vodom i ostaviti da se hladi u hladnjaku.
Kad se ohladi polako izvaditi iz čaša i rezati na manje komade. Svaki komad uvaljati u kokos brašno i vrh preliti kinder čokoladom koju otopite u mikrovalnoj sa žličicom ulja. Ukrasiti po želji.
Dobar tek i uživajte!
* * *
Foto: Hoćeš komad
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!