TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 7.2.2023.

Homemade kolačići napravljeni s dodatkom prepoznatljivih proizvoda omiljenih svjetskih brendova slatkiša uvijek na poseban način izmame osmijeh na naše lice.


Nakon što smo u uživali u ukusnim zalogajima Twix kolača, kao i neodoljivog Snickersa ovog puta naše nepce zasladili smo uz Kinder zalogajčiće. Naime, na prvi pogled ovi slatki kolači podsjećaju na nešto drugačiju verziju tradicionalnog kolača - Šubarice u čijim okusima posebice volimo uživati tijekom hladnih zimskih dana.





S obzirom da smo bili veoma radoznali kakvog su okusa ovi moderni čokoladni kolačići, kontaktirali smo tim koji se na društvenim mrežama krije iza profila @hoceskomad, a čiji recept je privukao našu pažnju. Nakon što smo ovih dana uživali u palačinkama nešto drugačijeg izgleda, idealno je vrijeme da degustiramo i kolač za koji smo sigurni da ćete rado poslužiti gostima.
 

Sastojci:

  • 1 L mlijeka
  • 120 g brašna
  • 3 žlice gustina
  • 7 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 40g maslaca
  • Kokos brašno
  • Kinder čokoladice
  • 1 žličica ulja



Priprema:

U lonac staviti brašno, gustin i šećer, dodavati mlijeko uz stalno miješanje na srednje jakoj vatri. Kuhati dok se ne zgusne. Zatim dodati vanilin šećer i maslac. Promiješati i sipati u ravne staklene čaše koje ste natopili hladnom vodom i ostaviti da se hladi u hladnjaku.

Kad se ohladi polako izvaditi iz čaša i rezati na manje komade. Svaki komad uvaljati u kokos brašno i vrh preliti kinder čokoladom koju otopite u mikrovalnoj sa žličicom ulja. Ukrasiti po želji.

Dobar tek i uživajte!


* * *
Foto: Hoćeš komad


Bonjour

Samo 5 koraka do najljepšeg balkona u zgradi i još miriše na ruzmarin!

TEKST: Ada Ćeremida

Samo 5 koraka do najljepšeg balkona u zgradi i još miriše na ruzmarin! Samo 5 koraka do najljepšeg balkona u zgradi i još miriše na ruzmarin!

Začinsko bilje je nova zamjena za cvijeće – jednako lijepo, a dvostruko korisno.

Urbanim balkonima udahnuta je nova doza šarma sve više ljudi zamjenjuje tradicionalno cvijeće mirisnim začinskim biljem koje ne samo da izgleda prelijepo, već i oplemenjuje svakodnevna jela.

Sadnja začina postaje kreativan način da se balkon pretvori u estetski privlačan, ali i funkcionalan kutak. Uz nekoliko tegli i malo sunca, vaš vanjski prostor može postati najdraže mjesto u domu.

 



Birajte začine koji vole vašu klimu
Ne vole sve biljke isto sunce i istu vlagu zato se odlučite za one koje će zaista uspijevati na vašem balkonu. Mediteranske biljke poput ružmarina, timijana i origana obožavaju puno sunca i suvlju zemlju, dok peršun, menta i vlasac više vole sjenovita mjesta i vlažniji supstrat.

 

 



Tegle neka budu i praktične i dekorativne
Umjesto plastike, birajte glinene, keramičke ili metalne saksije koje će izgledati efektno i ujedno pružiti biljkama potrebnu prozračnost.

 



Počnite skromno i sadite pametno  

Ne morate odmah zasaditi mini farmu odaberite 3 do 5 biljaka koje zaista koristite u kuhinji. Menta i bosiljak možda zvuče kao savršen duo, ali menta je invazivna i najbolje uspijeva kada ima vlastitu teglu. Grupirajte začine sličnih potreba kako biste olakšali njegu.

 



Redovno berite: zbog zdravlja biljke i ukusa  

Povremeno odrezati listić bosiljka ili grančicu ružmarina ne služi samo kuhanju redovna berba podstiče rast i grmolik izgled biljke. Ako ih pustite da rastu bez orezivanja, začini brzo počinju cvjetati i gube svoj intenzivan okus.

 



Iskoristite vertikalu: mali balkon, veliki efekat  

Ako imate malo prostora, igrajte na visinu. Zidni nosači za saksije, viseće tegle ili jednostavna ljestva-polica omogućit će vam da kreirate slojevit, vizualno atraktivan kutak. Osim funkcionalnosti, ovakav raspored daje posebnu estetsku dinamiku, idealno za vaš balkon, ali i za društvene mreže.
 

 

Foto: @ellosofficial


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!