TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 7.2.2023.

Homemade kolačići napravljeni s dodatkom prepoznatljivih proizvoda omiljenih svjetskih brendova slatkiša uvijek na poseban način izmame osmijeh na naše lice.


Nakon što smo u uživali u ukusnim zalogajima Twix kolača, kao i neodoljivog Snickersa ovog puta naše nepce zasladili smo uz Kinder zalogajčiće. Naime, na prvi pogled ovi slatki kolači podsjećaju na nešto drugačiju verziju tradicionalnog kolača - Šubarice u čijim okusima posebice volimo uživati tijekom hladnih zimskih dana.





S obzirom da smo bili veoma radoznali kakvog su okusa ovi moderni čokoladni kolačići, kontaktirali smo tim koji se na društvenim mrežama krije iza profila @hoceskomad, a čiji recept je privukao našu pažnju. Nakon što smo ovih dana uživali u palačinkama nešto drugačijeg izgleda, idealno je vrijeme da degustiramo i kolač za koji smo sigurni da ćete rado poslužiti gostima.
 

Sastojci:

  • 1 L mlijeka
  • 120 g brašna
  • 3 žlice gustina
  • 7 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 40g maslaca
  • Kokos brašno
  • Kinder čokoladice
  • 1 žličica ulja



Priprema:

U lonac staviti brašno, gustin i šećer, dodavati mlijeko uz stalno miješanje na srednje jakoj vatri. Kuhati dok se ne zgusne. Zatim dodati vanilin šećer i maslac. Promiješati i sipati u ravne staklene čaše koje ste natopili hladnom vodom i ostaviti da se hladi u hladnjaku.

Kad se ohladi polako izvaditi iz čaša i rezati na manje komade. Svaki komad uvaljati u kokos brašno i vrh preliti kinder čokoladom koju otopite u mikrovalnoj sa žličicom ulja. Ukrasiti po želji.

Dobar tek i uživajte!


* * *
Foto: Hoćeš komad


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!