TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 17.7.2020.

Ljubitelji ukusnih kolača koji u sastavu imaju Snickers čokoladice, a čija priprema ne oduzima puno vremena su upravo pronašli recept za omiljenu slasticu.

Jednostavnost pripreme i miris kikirikija koji će ispuniti vaš dom za vrijeme spravljanja ove slastice također su odlična motivacija da pojurite u kuhinju odmah.

Foto: glutenfreecuppatea.co.uk

Recept smo pronašli ovdje, a svi sastojci i koraci pripreme čekaju vas u nastavku.

SASTOJCI:

Za biskvit:

  • bezglutenski keksići od 350 g ili neki drugi keksići po vašem izboru
  • 165 g rastopljenog maslaca

Za karamelu:

  • 200 g šećera
  • 90 g maslaca, omekšanog na sobnoj temperaturi
  • 120 ml slatke kreme ili vrhnja
  • prstohvat soli
  • 150 g pečenih kikirikija

Za preljev:

  • 250 g (bezglutenske) čokolade (mliječne ili za kuhanje)
  • 50 g maslaca od kikirikija
  • sjeckani orasi
  • 1-3 Snickers čokoladice

PRIPREMA:

U sjeckalici smrvite keksiće, a ako nemate sjeckalicu možete ih usitniti i oklagijom.
Dodajte rastopljeni maslac u smrvljene keksiće i zajedno izmiješajte u zdjeli. Smjesu nanesite u posudu za tart široku 23 cm, a zatim žlicom ili rukama rasporedite i pritisnite smjesu da bude što ravnomjernija.
Ohladite u frižideru oko trideset minuta do jedan sat, a dok čekate, možete napraviti karamelu.

Dodajte šećer u posudu na srednje jakoj vatri. Neprekidno miješajte šećer i on će postepeno postati zlatne boje. Kad se potpuno otopi, dodajte omekšali maslac i miješajte nekoliko minuta neprestano, dok se maslac ne otopi. Polako dodajte slatku kremu, promiješajte i ostavite da kuha oko minutu prije nego što maknete sa peći. Ako želite dodati sol, učinite to sada, a zatim ostavite da se ohladi.

Kad se ohladi, dodajte smjesi pečeni kikiriki i miješajte da se sjedini. Vaša karamela trebala bi biti guste konzistencije, a ako je previše gusta, samo je malo zagrijte. Izlijte karamelu na podlogu od keksa i ostavite da se kratko ohladi kako bi se karamela mogla povezati.

Da biste napravili preljev, rastopite maslac od kikirikija i čokoladu dok se potpuno ne otope. Prelijte otopljenu čokoladu preko karamele tako da ravnomjerno prekrije sve. Pospite malo nasjeckanih orašastih plodova i nasjeckanih Snickers čokoladica, a zatim stavite u frižider na nekoliko sati.

Pri serviranju možete malo posoliti. Uživajte!

Za još ukusnih recepata zavirite ovdje ili na Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: glutenfreecuppatea.co.uk
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

TEKST: Ada Ćeremida

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.

Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.

Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.

Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
 
 


 

Adventski vijenac od medenjaka: recept i koraci koje može svako pratiti


Potrebni sastojci za tijesto:

  • 150 g maslaca sobne temperature

  • 150 g smeđeg šećera

  • 1 jaje

  • 115 g meda

  • 1 kašičica arome vanilije

  • 400 g glatkog brašna

  • 1 kašičica sode bikarbone

  • 1 kašičica začina za medenjake


Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba3

Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna. 

Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba4
 

Kako oblikovati adventski vijenac od medenjaka?


Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili. 

Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm  tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac. 

Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba1

Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata. 

Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm. 

Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.


medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba5

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @martdizajn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!