TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 17.7.2020.

Ljubitelji ukusnih kolača koji u sastavu imaju Snickers čokoladice, a čija priprema ne oduzima puno vremena su upravo pronašli recept za omiljenu slasticu.

Jednostavnost pripreme i miris kikirikija koji će ispuniti vaš dom za vrijeme spravljanja ove slastice također su odlična motivacija da pojurite u kuhinju odmah.

Foto: glutenfreecuppatea.co.uk

Recept smo pronašli ovdje, a svi sastojci i koraci pripreme čekaju vas u nastavku.

SASTOJCI:

Za biskvit:

  • bezglutenski keksići od 350 g ili neki drugi keksići po vašem izboru
  • 165 g rastopljenog maslaca

Za karamelu:

  • 200 g šećera
  • 90 g maslaca, omekšanog na sobnoj temperaturi
  • 120 ml slatke kreme ili vrhnja
  • prstohvat soli
  • 150 g pečenih kikirikija

Za preljev:

  • 250 g (bezglutenske) čokolade (mliječne ili za kuhanje)
  • 50 g maslaca od kikirikija
  • sjeckani orasi
  • 1-3 Snickers čokoladice

PRIPREMA:

U sjeckalici smrvite keksiće, a ako nemate sjeckalicu možete ih usitniti i oklagijom.
Dodajte rastopljeni maslac u smrvljene keksiće i zajedno izmiješajte u zdjeli. Smjesu nanesite u posudu za tart široku 23 cm, a zatim žlicom ili rukama rasporedite i pritisnite smjesu da bude što ravnomjernija.
Ohladite u frižideru oko trideset minuta do jedan sat, a dok čekate, možete napraviti karamelu.

Dodajte šećer u posudu na srednje jakoj vatri. Neprekidno miješajte šećer i on će postepeno postati zlatne boje. Kad se potpuno otopi, dodajte omekšali maslac i miješajte nekoliko minuta neprestano, dok se maslac ne otopi. Polako dodajte slatku kremu, promiješajte i ostavite da kuha oko minutu prije nego što maknete sa peći. Ako želite dodati sol, učinite to sada, a zatim ostavite da se ohladi.

Kad se ohladi, dodajte smjesi pečeni kikiriki i miješajte da se sjedini. Vaša karamela trebala bi biti guste konzistencije, a ako je previše gusta, samo je malo zagrijte. Izlijte karamelu na podlogu od keksa i ostavite da se kratko ohladi kako bi se karamela mogla povezati.

Da biste napravili preljev, rastopite maslac od kikirikija i čokoladu dok se potpuno ne otope. Prelijte otopljenu čokoladu preko karamele tako da ravnomjerno prekrije sve. Pospite malo nasjeckanih orašastih plodova i nasjeckanih Snickers čokoladica, a zatim stavite u frižider na nekoliko sati.

Pri serviranju možete malo posoliti. Uživajte!

Za još ukusnih recepata zavirite ovdje ili na Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: glutenfreecuppatea.co.uk
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

TEKST: Adelisa Mašić

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali. Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

Ako ste u potrazi za mjestom koje spaja ugodan ambijent, raznovrsnu ponudu i ozbiljno dobar slatki meni, restoran Nafaka u Visokom je adresa koju vrijedi upamtiti

Smješten u mirnijem dijelu grada, ovaj restoran već na prvi pogled osvaja toplim interijerom i opuštenom atmosferom, a ono što se dešava na tanjirima dodatno potvrđuje zašto se o njemu sve češće priča.

 



Nafaka nudi širok izbor jela: od klasičnih comfort opcija, preko bogatih porcija koje su idealne za ručak, do pizza, pasti i raznih specijaliteta koji se lako uklapaju i u porodične ručkove i u opuštena večernja druženja. 

 


 



Posebno se ističu jela s piletinom u različitim varijantama, ali i ponuda koja jasno pokazuje da se ovdje razmišlja o raznolikim ukusima.

 



Ipak, dio koji nas je posebno privukao i zbog kojeg bismo se vrlo lako vratili jeste slatki meni. 

 



Palačinke i vafli u Nafaki zauzimaju važno mjesto na meniju: pažljivo osmišljeni, bogato servirani i zamišljeni kao desert kojem se vrijedi posvetiti. Kombinacije se kreću od čokolade i pistacija do voćnih varijanti i hrskavih dodataka.

 



Vrijedi spomenuti i da Nafaka radi catering, što je odlična opcija za sve one koji žele provjerenu ponudu i van restorana, bilo da je riječ o privatnim proslavama, poslovnim događajima ili manjim okupljanjima.

 



Ako planirate posjetu, restoran se nalazi na adresi Šareni Hanovi bb i lako je dostupan svima koji traže mjesto za opušten obrok ili slatku pauzu.


nafaka_visoko4bonjour_ba

nafaka_visoko3bonjour_ba

Foto: @nafaka_cafe_restaurant

Upravo spoj ugodnog prostora, raznovrsnih jela i pažljivo pripremljenih deserata čini Nafaku mjestom kojem se vrijedi vratiti.

Foto: @nafaka_cafe_restaurant


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!