TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 23.1.2023.

Palačinke su savršen odgovor za dane kada se želite zasladiti, a nemate previše motivacije za kreiranje nešto kompleksnijih slastica.


Osim što u njima uživaju baš sve generacije, palačinke su desert s kojim volimo eksperimentirati i kreirati nešto posebnije verzije. Počevši od jedinstvenih kombinacija okusa i aroma, pa sve do nešto drugačijeg izgleda ovog popularnog deserta. 

Baš zato ovih dana našu pažnju ukrale su šareno ukrašene čoko palačinke koje će oduševiti vaše ukućane, ali i goste. Recept smo pronašli na Instagram profilu @hoceskomad, a sastojke i detalje pripreme donosimo u nastavku.





Sastojci:

  • jaje
  • brašno
  • mineralna voda
  • mlijeko
  • šećer 
  • sol
  • vanilin šećer


+ Dodatno:

  • kakao 
  • Nutella
  • Kinder čokoladice


Priprema:

Od nabrojanih sastojaka napraviti običnu smjesu za palačinke.
Odvojiti dio smjese i dodati kakao za kuhanje.
Na zagrijanoj tavi, uz pomoć bočice, crtajte spiralne oblike, pa preko prelijte bijelu smjesu i pecite s obje strane.
Gotove palačinke poslužite uz Nutellu i Kinder čokoladice kao na videu.
Dobar tek! 


* * *
Foto: @hoceskomad 


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!