TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 28.1.2022.
Ako ste veliki fan Twix čokoladice oduševiti će vas ovaj recept koji je Stefan podijelio sa svojim fanovima na Instagramu.
Osim što je desert lagan za napraviti, sudeći po sastojcima, ne sumnjamo da će nestati u trenu. Sloj biskvita, sloj karamele i sloj čokolade savršeno će se stopiti u čokoladice koje toliko volimo jesti. Ako vam se sviđa ovaj Twix recept koji je Stefan podijelio, sigurni smo da će vas oduševiti i druga jela koja sprema na svom Instagram profilu. Recept za Twix čokoladice otkrijte u nastavku.
Sastojci (keks):
Priprema (keks):
Pomešati sve sastojke dok smesa ne bude testasta. Prebaciti smesu u kalup za hleb (23cm x 10cm) obložen pek papirom. Peći 10 min na 180° i ostaviti da se ohladi dok spremate karamel.
Sastojci (karamel):
Priprema (karamel):
U šerpici zagrejati puter i med dok se ne sjedine, dodati vanilu i pomešati. Sipati smesu u kalup preko kore i ravnomerno rasporediti. Zatim staviti u zamrzivač na sat vremena da se karamel stegne.
Sastojci (zadnji korak):
Priprema (zadnji korak):
Istopiti tamnu čokoladu u posudi nad parom. Iseći ohlađenu smesu na štanglice ili kockice. Svaku štanglicu umočiti u čokoladu i odložiti na pek papir. Staviti u frižider da se čokolada stegne.
Foto: @zdravko.kulinarko
Uživajte!
***
Naslovna fotografija: @zdravko.kulinarko
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!