TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 28.1.2022.

Ako ste veliki fan Twix čokoladice oduševiti će vas ovaj recept koji je Stefan podijelio sa svojim fanovima na Instagramu.



Osim što je desert lagan za napraviti, sudeći po sastojcima, ne sumnjamo da će nestati u trenu. Sloj biskvita, sloj karamele i sloj čokolade savršeno će se stopiti u čokoladice koje toliko volimo jesti. Ako vam se sviđa ovaj Twix recept koji je Stefan podijelio, sigurni smo da će vas oduševiti i druga jela koja sprema na svom Instagram profilu. Recept za Twix čokoladice otkrijte u nastavku.
 

Sastojci (keks):

  • 15g kokosovog brašna (proteina)
  • 6 kašika meda/javorov sirup
  • 140g istopljenog kokosovog ulja
     

Priprema (keks):

Pomešati sve sastojke dok smesa ne bude testasta. Prebaciti smesu u kalup za hleb (23cm x 10cm) obložen pek papirom. Peći 10 min na 180° i ostaviti da se ohladi dok spremate karamel.
 

Sastojci (karamel):

  • 180g kikiriki putera
  • 150g meda/javorov sirup
  • kašičica vanile
     

Priprema (karamel):

U šerpici zagrejati puter i med dok se ne sjedine, dodati vanilu i pomešati. Sipati smesu u kalup preko kore i ravnomerno rasporediti. Zatim staviti u zamrzivač na sat vremena da se karamel stegne.
 

Sastojci (zadnji korak):

  • 200g tamne čokolade 70% kakaa
     

Priprema (zadnji korak):

Istopiti tamnu čokoladu u posudi nad parom. Iseći ohlađenu smesu na štanglice ili kockice. Svaku štanglicu umočiti u čokoladu i odložiti na pek papir. Staviti u frižider da se čokolada stegne.

Foto: @zdravko.kulinarko 

Uživajte!
 

***
Naslovna fotografija: @zdravko.kulinarko 


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!