TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 4.4.2016.

Tragajući za novom inspiracijom, sasvim slučajno, prilikom posljednje posjete Beogradu, pronašla sam nešto divno: Jazz Baštu! Najslađe mjesto u 'shabby chic' stilu koje sam ikada vidjela.

Jednostavnost i neformalan odnos prema prostoru stvorili su savršen kutak za sve ljubitelje jazza, francuskog dekora i dobrog vina. Skoro monokroman dizajn bašte i enterijera, upotpunjen je sa par drugih tonova, cvjetnim dodacima, pažljivo odabranim tekstilom i krasnim izborom mnogobrojnih ogledala! 

jazz basta beograd 07

U više slojeva obojeni namještaj kao što su komode i noćnici, oslikavaju godine i istrošenost, ali i dalje krasne linije koje prezentiraju svoj neosporni šarm kroz dozu predivne nesavršenosti! Skoro bešumna dnevna atmosfera, desetak osoba koje uživaju u svojoj popodnevnoj kafici bili su veoma inspirativna tema za moju novu fotoreportažu, koju bih završila citatom: 'Odmah pored Brankovog mosta, u jednom od najljepših dijelova starog grada, nalazi se, mjesto s dozom francuskog dekora, čiji duh odašilje duh tradicije i romantike'  – Jazz Bašta.'

jazz basta beograd 01

jazz basta beograd 02

jazz basta beograd 03

jazz basta beograd 04

jazz basta beograd 06

jazz basta beograd 08

jazz basta beograd 09

jazz basta beograd 10

jazz basta beograd 11

jazz basta beograd 12

jazz basta beograd 13

jazz basta beograd 14

jazz basta beograd 18

 

***

Mersiha Karić je arhitektica i dizajnerica enterijera, ali i prva bh. blogerica, koja istražuje regionalni dizajn, prostor kao segment svakodnevnog života i piše o kreativnim i inspirativnim temama svakodnevnice!
Fokusirana na ono što ona naziva ljepota u nesavršenstvu, priča o gradovima, mjestima i ljudima koji taj prostor čine životnim i podložnim promjenama, a sve u skladu s ljudskim potrebama. Mersihine tekstove i fotoreportaže možete pratiti na blogu Stilistica.

Tekst i fotografija: Mersiha Karić


Bonjour

Bonjour Edit: 10. dan donosimo trik koji se koristio generacijama za miris doma. Treba vam samo šerpa.

TEKST: Ada Ćeremida

Bonjour Edit: 10. dan donosimo trik koji se koristio generacijama za miris doma. Treba vam samo šerpa. Bonjour Edit: 10. dan donosimo trik koji se koristio generacijama za miris doma. Treba vam samo šerpa.

Iza nas je već deset dana malih promjena koje se nisu desile odjednom, nego polako kroz prostor, navike i ritam dana.

Kroz Interijer i Dizajn rubriku bavili smo se kutcima za pauzu, mikro-organizacijom i malim DIY momentima koji prostor čine ličnijim.

Danas, u 10. danu Bonjour Edit rituala, vraćamo se upravo toj ideji: prirodnom, netoksičnom mirisu doma koji ne prikriva prostor, nego ga polako mijenja.

Prije nego što su postojale mirisne svijeće, difuzori i sprejevi, domovi su se osvježavali na mnogo jednostavniji način. Mirisom iz šerpe. 

Mi to zovemo purpur. Mješavina sušenog voća, začina i biljaka koja se koristila ne samo da prostor lijepo miriše, nego i da se dom simbolično očisti od ustajale, zimske energije i pripremi za novu sezonu.

Originalni naziv potpourri dolazi iz francuskog izraza pot-pourri i doslovno znači „izmješana šerpa“ što je slojevita kombinacija mirisa koja se vremenom mijenja i razvija.

 



Današnji zadatak: Domaći purpur za neodoljiv miris doma  

Domaći purpur nije ništa novo. Ovakve mirisne mješavine koristile su se stoljećima širom Evrope, posebno u mediteranskim i srednjoevropskim domaćinstvima, mnogo prije industrijskih mirisa. Zimi, kada su domovi bili zatvoreni i zrak ustajao, citrusi, začini i grančice stavljali su se u vodu ili sušili kako bi prostor ponovo „prodisao“

Osim što su služili da dom miriše toplo i čisto, purpur je imao i simboličnu ulogu: vjerovalo se da uklanja ustajalu, tešku energiju nakupljenu tokom zime i priprema prostor za novu sezonu i svjetliji period godine. No, što ga danas čini posebno privlačnim jeste činjenica da je potpuno netoksičan, prilagodljiv i spor.

 



Današnji zadatak traje 10 do 15 minuta pripreme, a onda može trajati cijeli dan. Sve što vam treba vjerovatno već imate u kuhinji.
 

Sastojci:

  • 1–2 narandže

  • 1/2 šolje svježih ili sušenih brusnica

  • 2–3 štapića cimeta

  • 2–3 zvjezdasta anisa

  • 1 kašika cijelih klinčića

  • 1 grančica ruzmarina ili nekoliko grančica bora / cedra

  • voda


Narandže možete koristiti svježe ili, ako imate vremena unaprijed, narezati ih na tanke kolutove i lagano osušiti u rerni. U šerpu dodajte sve sastojke, prelijte vodom (otprilike 5 šolja) i stavite na laganu vatru. Kada voda zakuha, smanjite temperaturu i pustite da lagano krčka.

Miris će se širiti polako, prirodno i nenametljivo bez svijeća, bez sprejeva, bez teških nota.

 

 

Mali trik da miris traje duže  

Ako imate lampu za grijanje svijeća ili mali grijač, dio tečnosti možete presuti u manju posudu i koristiti je kao izvor mirisa tokom večeri, čak i u spavaćoj sobi. Na taj način miris ostaje prisutan, ali još intimniji.

A ako vam nakon današnjeg zadatka ostane smjesa, prebacite je u staklenu teglu, dodajte čajnu krpu, zavežite traku i imate mali, lični poklon za prijatelje ili porodicu. To su pokločići koji ne stoje na polici, nego se koriste.

 

 

Za sve koji su dio ovog rituala  
 
Ako želite učestvovati u našem Bonjour Edit giveaway, podsjećamo da je potrebno samo da popunite kratki forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala. Poklanjamo Bonjour notes i limitirano izdanje Bonjour tote torbe, kao mali znak pažnje svima koji su odlučili da ovih 15 dana posvete sebi.

A ako želite još jedan mali dodatak ovom ritualu, ne zaboravite na free mjesečni kalendar koji možete preuzeti i svaki dan ubaciti jednu fotografiju svog trenutka pauze. Na kraju decembra imat ćete mali vizualni dnevnik, vaš.

 

Dan 10 je završio! Na redu je sljedeći mini korak u našem ritualu, do tada, uživajte u prostoru koji ste organizovali.


 miris_dom_bonjour_ba_1

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @tezzabarton


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!