Ne znate gdje provesti slobodne dane? Kreirali smo vodič i donosimo vam 14 prijedloga. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magaz...

Ne znate gdje provesti slobodne dane? Kreirali smo vodič i donosimo vam 14 prijedloga.

Tekst:

Nevena Divčić

PUTOVANJA
30.4.2024.

Bosna i Hercegovina nam nudi bezbroj mogućnosti da je istražimo i uživamo u svemu što pruža, od planina do rijeka i jezera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


No, ponekad upravo zbog činjenice da smo preplavljeni količinom izbora koji je pred nama, nije nam jednostavno odlučiti gdje želimo otputovati i provesti vrijeme. Uzeli smo to u obzir i u susret slobodnim danima i produženom vikendu koji je pred nama kreirali vodič sa 14 prijedloga za izlet u Bosni i Hercegovini. U nastavku vam donosimo i podsjetnik kako da se s lakoćom spakujete za put od dva dana.
 


Neke od ovih lokacija su vam već poznate kroz naše članke od ranije, ali znamo da će ovaj vodič u narednom periodu biti nešto čemu se vraćate. Šta mislite o tome da kreirate svoju listu baš sa nekim od ovih lokacija i odredite rok do kojeg ih želite posjetiti što više? Iako maštamo o velikim putovanjima i svi na svojim wish listama imamo egzotične destinacije, dobar početak je upoznati svoje okruženje.


Bunica

Znate li da se sa 70 metara dubine vrelo Bunice, prema nekim izvorima, smatra najdubljim u Europi? Ne čini li je ovo, uz Bunu čija je pritoka, dovoljno „wow“ lokacijom za dodati na svoju wish listu putovanja?


Foto: @ramoviceva
 

Avantura

 Na kratko ćemo odstupiti od fokusa na rijeke i jezere, da bismo vam predložili avanturističke aktivnosti. Vrijeme je da istražite srž BiH i adrenalin koji vam može pružiti.


Livno

Ne tako davno kreirali smo detaljan vodič kroz Livno i avanturističke aktivnosti u kojim možete uživati. Sve potrebne informacije i detalje vam donosimo na linku ispod.
 


Tvrđava Srebrenik

U decembru 2004. godine, tvrđava Srebrenik je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.  Pritup tvrđavi je moguć samo preko mosta jer je sagrađena na visokoj, strmoj i prilično nepristupačnoj stijeni iznad doline rijeke Tinje.

 Blidinje

Park Blidinje pruža mnoštvo aktivnosti za uživanje i istraživanje. Jedna od njih je hiking i uživanje u pogledu i blizini Hajdučkih vrata.

 

 


Djevojački ili Kameni most

Veoma sličnog oblika kao i Hajdučka vrata. Nastao je uticajem vode i vjetra, a sa visinom od 70 metara jedan je od najviših u Europi. Kameni most nalazi se 20 kilometara od centra Banja Luke.


Foto: @didis.story
 

Bijambare

Ok, sigurni smo da je ovo lokacija o kojoj ste barem slušali ako već niste imali priliku da je posjetite. No, bilo da ste već zavirili na ovo područje ili ne, još jedna posjeta sigurno nije višak te je dodajte na svoj popis lokacija za izlete.

 Stojčevac

Nedaleko od Vrela Bosne (koje je također lijepa opcija za izlet s porodicom) ispod Igmana smjestio se Stojčevac koji u ovim danima privlači posebnu pažnju svih koji su željni odmora u prirodi.


Japodski Otoci

Želite li vožnu bicilom, kajakom, uživati u raftingu ili vožnji na unskoj lađi? Ili ste možda više raspoloženi za porodični ručak u prirodi i s pogledom na Unu? U svakom slučaju na ovom popisu se našlo nešto za svakoga.


Foto: @japodskiotoci
 

Jezera

Nakon adrenalina, hikinga i šetnji, vraćamo se bliže vodi.

 Kukavičko jezero

Ovaj dragulj Kupresa smatra se jednim od najljepših jezera u Bosni i Hercegovini.

 Ime je dobilo po selu Kukavice jer se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini na 1200 metara nadmorske visine i dugo je oko 250 metara, široko oko 130 metara, a dubina mu je oko 10 metara.
 

Ramsko jezero

Ništa manje lijepo i interesantno ljubiteljima istraživanja BiH i jezera. Ramsko jezero  je umjetno jezero koje se nalazi u Bosni i Hercegovini, u blizini grada Prozor-Rama. Nastalo je izgradnjom brane na rijeci Rami 1968. godine i prostire se na oko 12 km² površine.

 

 


Mostarsko jezero

Ovo je lokacija na koju smo se (opravdano) osvrnuli nekoliko puta. Idealna je za šetnju, piknik, kupanje i kreiranje instagramičnih fotki!


Drežnica

Kada govorimo o kupanju ne možemo propustiti spomenuti i Drežnicu.


Foto: @mustaficanela99

U blizini se nalazi i košarkaški teren sa nevjerovatnim pogledom na okruženje.
 Vodopadi

Ovdje u fokusu imamo dvije lokacije. Kravice su među omiljenim i turistima koji posjete BiH te su tako idealna opcija i za vaš izlet, naročito ako već niste posjetili ovu lokaciju.

 Ilomska

O ovoj lokaciji govorilo smo prije nekoliko dana i mnogima od vas je ona novo otkriće te još jednom donosimo podsjetnik na ovaj biser Vlašića.

 

* * *
Naslovna fotografija: @jodirobicheau

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno