Ivona i Nermin su par, vole putovati i imaju jedinstvenu energiju. Razgovarali smo s njima. - Bonjour.ba - bh.lifestyle...

Ivona i Nermin su par, vole putovati i imaju jedinstvenu energiju. Razgovarali smo s njima.

Tekst:

Emina Smaka

PUTOVANJA
14.2.2022.

Ivonu i Nermina sigurni smo prepoznajete sa njihovog Instagram profila, @our_piratelife, gdje sa svojim pratiocima dijele neodoljive fotografije svakodnevnog života, ali i zanimljivih putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Moramo priznati da nas je njihov profil privukao upravo zbog magičnih fotografija koje odišu njihovom povezanošću i kreativnošću, ali i neprevaziđenom romantikom. Zbog toga, upravo u ovom mjesecu koji slavi ljubav, smo odlučili kroz razgovor s njima saznati o njihovim putovanjima i zanimanjima. Razgovarali smo o filmu, modi, te o kreiranju fotografija. 

  

Recite nam šta vas je privuklo ka kreiranju jednog ovakvog profila?

Želja da kreiramo. Oboje smo kreativne osobe i naša ljubav prema svim oblicima umjetničkog izražavanja postoji već mnogo godina. Ta strast prema umjetnosti nas je i privukla jedno drugom, pa smo se od samog početka naše veze bavili raznim kreativnim projektima… i sasvim spontano fotografija je ta koja se izdvojila i otvorila nam jedan cijeli novi svijet. 

Put je bio dug i intuitivan. Na samom početku, fotografije smo objavljivali na 2 odvojena profila. Ali vrlo brzo smo shvatili da ne želimo imati odvojene uspomene već zajedničke, što nas je ponukalo da počnemo raditi #coupleselfies. Sljedeći logičan korak je bio da to i objavljujemo na jednom zajedničkom page-u. Tako je nastao ovaj profil. Trenutno uživamo u procesu stvaranja i pričanja priča fotografijom. Instagram je pravo dobar način da ispoljiš svoju kreativnost i da u tom procesu upoznaš ljude sličnih interesa.

 


Možete li nam opisati jedan vaš savršen dan? 

Savršen dan započne sa 2 espresso kafe. :) Kada nismo na poslu ili zatrpani nekim svakodnevnim obavezama… Dane koje najviše volimo počinju u 3 ili 4h ujutro kada se već nalazimo u autu i idemo prema nekoj prelijepoj lokaciji kako bi dočekali izlazak sunca i napravili zanimljive fotografije. Trenutak iščekivanja, mir prirode, nevjerovatne palete boja na nebu, izlazak sunca…ti prvi sati u danu teku mnogo sporije. Nakon toga odemo na kafu i doručak, koristeći ostatak dana sve do zalaska sunca za odmor i relaksaciju. Ukoliko smo u mogućnosti, potrudimo se da ne propustimo uživanje u zalasku sunca, jer svaki zalazak je jedinstven.

 


Koje putovanje bi izdvojili kao najromantičnije i zašto? 

Dubrovnik. Imali smo sreće provesti nekoliko dana u Dubrovniku “prošle” 2020-te, u onom prelaznom periodu između kojekakvih mjera koje su bile na snazi, gdje nije bilo baš jasno da li se može putovati ili ne. Tada smo doživjeli Dubrovnik kao nijedan grad do sada. Bili smo smješteni unutar zidina u jednom preslatkom apartmanu, i iako smo imali svaki dan isplaniran u potpunosti, našli smo jako puno vremena da uživamo u “slow life” duhu koji nam je tada, poluprazni Dubrovnik, pružio. 

 Uz koji film se najradije zajedno opuštate? 

Nikada nismo favorizirali jedan određeni film. Svako raspoloženje zahtijeva neki svoj žanr. Veliki smo zaljubljenici u sve filmove Christophera Nolana, kao i njegovih kolega Denis Villeneuvea, Quentina Tarantina, Edgara Wrighta, Davida Finchera i naravno Robert Zemeckis.  Umjetnici čiji se naslovi ne propuštaju i koji se mogu gledati jako često, kako bi rekli “na repeat”. 
Kad želimo da se samo odmorimo i dobro nasmijemo onda biramo serije poput  “Friends” ili “The Office”. Jedna ili dvije epizode uvijek poprave raspoloženje :)

 Kroz vaš Instagram post smo saznali da Nermin posjeduje više komada nakita, da li dijelite odjevne komade i modne dodatke? 

Kao i sve u bračnom životu, dijeljenje je dio kompromisa na koji pristanemo od prvog dana. Naravno da dijelimo što se može dijeliti. Najčešće su to neki šalovi ili unisex nakit. Što se odjevnih predmeta tiče, kao i većina žena, Ivona koristi moje majice umjesto pidžame.

 


Koja je vaša formula za savršenu fotografiju dvije zaljubljene osobe? 

Potrebno je voditi računa o mnogo različitih faktora da bi napravili savršenu fotografiju. Sve počinje od kreativne vizije, razumijevanje same lokacije, kompozicije, razumijevanje svjetla, pripreme… ali najvažnije je ne zaboraviti da se zabavite u procesu.
Što se tiče zaljubljenosti, fokusirajte se na pozitivne misli i osjećaje, budite opušteni i to će se reflektirati i na fotografiji. Bitno je da se osjećate zaljubljeno kako bi izgledali zaljubljeno. ;) 

 Putujete i u ljetnom i zimskom periodu, koje vam je draže? 

Volimo sva godišnja doba, tako da nemamo određeno godišnje doba koje preferiramo. Međutim ono što nam jeste draže i čemu uvijek težimo jeste da izbjegavamo “sezone”. Preferiramo obilaziti gradove u off-sezoni kada možeš osjetiti atmosferu tog grada i kulturu ljudi koje žive u njemu. 

 


Koju važnu lekciju ste naučili kroz putovanja jedno od drugog? 

Da putovanja moraju imati jasan cilj. Trebate znati da li putujete radi shoppinga, da odmorite, da obilazite kulturne i historijske znamenitosti, da isprobavate lokalne specijalitete ili u našem slučaju radi fotografije. Jer taj “cilj” određuje koje ćete aktivnosti odabrati i kako ćete rasporediti budžet. Također, bez obzira gdje da otputujete i na koliko god vremena, jako je teško obići sve što se ima vidjeti, pa smo naučili da više i ne pokušavamo, već odaberemo što nam je najvažnije, a ostalo ostavimo za neku drugu priliku. Ako nam bude tako lijepo, vratit ćemo se. 

 Koje mjesto se krije na vrhu vaše bucket liste putovanja? 

Lista je definitivno duga… ali na vrhu liste je Iceland. Netaknuta priroda, crne pješčane plaže, vulkani i impresivna polja lave, glečeri i prirodni termalni izvori, vodopadi i skulpturalne planine….nebrojeno je razloga zašto posjetiti Iceland. Pejzaž tako nadrealne ljepote da je često ‘pozornica’ naučno-fantastičnih filmova. I jedno od najboljih mjesta na svijetu za svjedočenje čudu sjevernog svjetla. Ukratko, Iceland je nezaobilazna destinacija svakog ljubitelja prirode. Već dugo planiramo to putovanje i nadamo se da će se uskoro i dogoditi.

 Da li biste za kraj s našim čitateljima podijelili neku anegdotu koja vam se dogodila na putovanju ili shootingu? 

Upravo želja da što prije posjetimo Iceland nas je navela na mini avanturu prošle godine. Posudili smo džip od Nerminovih roditelja i zaputili se na Bjelašnicu sa ciljem da prenoćimo u autu, jer u tom trenutku smo imali ideju da Iceland obilazimo u “vanlife” stilu. Iako je to popularan način putovanja u zadnje vrijeme i naizgled jednostavan, taj mali test nam je pokazao da ipak trebaš imati malo više iskustva i adekvatne opreme za takve avanture. Nije nas ohrabrio da nastavimo sa prvobitnim planom, ali je bio interesantno iskustvo gdje smo naučili nešto novo o planinama. Čak i usred Avgusta, sasvim ugodno veče koje traje i do ponoći, oko 3-4h ujutru se pretvori u zimu, sa temperaturama blizu ili ispod nule. 

 

* * * 
Fotografije: @our_piratelife@
whereimmeanttobe

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno