TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 30.7.2019.

Od jučer, društvene mreže prate baš svaku novost vezanu za novo izdanje britanskog Vogue magazina kojem je gošća urednica, vojvotkinja od Sussexa.

Naime, Meghan je u suradnji s urednikom britanskog izdanja magazina Vogue, Edwardom Enninfulom radila na kreiranju sadržaja novog broja koji nosi naziv 'Forces for Change'. Za naslovnicu magazina, odabrano je 15 inspirativnih žena iz raznih sfera koje su imale utjecaj na podizanje prepreka prema jednakosti, ljubaznosti i ostvarenosti. 

Poslastica koju je Meghan najavila na društvenim mrežama vezano za ovaj broj, upravo je i intervju s bivšom Prvom damom SAD-a, Michelle Obamom.
Meghan je otkrila da je na jednom opuštenom ručku pitala Michelle hoće li joj pomoći u realizaciji jednog posebnog projekta. Michelle je odmah pristala, a ostatak njihovog druženja je zabilježen u ovom intervju. 


Danas je britanski Vogue na svojoj web stranici objavio intervju koji možete u potpunosti pročitati ovdje, a neke od zanimljivijih dijelova njihovog razgovora o braku, majčinstvu, odgoju djece i životnim stavovima, donosimo u nastavku.

Meghan: Poslala si mi predivnu poruku na Majčin dan. Što te majčinstvo naučilo?

Michelle: Majčinstvo je za mene bilo ultimativno učenje o puštanju. Koliko god se trudili, ne možemo baš sve imati pod kontrolom. A ja sam se jako, jako trudila. No, život ponekad ima neke druge planove, a dio njega su ponekad modrice i razbijena koljena. S druge strane, ostala sam posramljena time koliko su moje kćerke zapravo otporne. Na neki način, Malia i Sasha nisu mogle biti više različito. Jedna govori slobodno i često, druga se otvara o svojim osjećajima samo pod svojih uvjetima. Jedna dijeli svoje najdublje emocije, a druga te često pusti da sam sve shvatiš. Nijedan pristup nije dobar ni loš, obje su odrasle u pametne, suosjećajne i neovisne žene, potpuno sposobne da same kreiraju vlastiti put. Majčinstvo me u konačnici naučilo i da svojoj djeci prvenstveno trebam dati prostora da istražuju i postanu osobe koje žele, a ne osobe koje sam ja priželjkivala…"

Meghan: Što savjetuješ svojim kćerima? 

Michelle: „Nemojte živjeti prema unaprijed definiranim obrascima, kao što sam to ja radila kada sam ja bila njihovih godina. Govorim im kako se nadam da će tražiti nova iskustva sve dok se potpuno ne pronađu u jednom. Isto tako, ako im se nešto svidjelo jučer, ne mora značiti da im se mora sviđati i sutra. Kada sam bila na fakultetu, mislila sam da želim biti odvjetnica jer je taj posao zvučao respektabilno i tek sam godinama kasnije pronašla svoj pravi poziv i naučila slušati svoju intuiciju. Voljela bih da sam to shvatila ranije. U mladosti sam provodila previše vremena brinući se da ne postižem dovoljno i da sam predaleko od onoga što sam tada smatrala svojim ciljem. I to je nešto što se nadam da će moje kćeri shvatiti ranije - ne postoji jedan zacrtani put kojim trebamo krenuti i sasvim je u redu skrenuti s onog na kojem se trenutno nalazimo."


Michelle Obama, Barack Obama, Sasha Obama, Malia Obama

Meghan: A kako bi ti savjeti glasili da imaš sinove? Ili bi bili jednaki? 

Michelle: „Bili bi identični. Moji su nas roditelji, posebice moj otac, od najranije dobi učili da se prema djevojčicama i dječacima treba odnositi jednako. Kada sam još bila u osnovnoj školi otac je kupio bratu par rukavica za boks. Kada je došao doma iz trgovine, nije nosio jedan, nego dva para rukavica. Nije htio učiti sina boksati, dok nije bio siguran da ću i ja naučiti boksati se. Bila sam malo mlađa i manja nego brat, ali sam držala korak s njim. Mogla sam se braniti, ali i udarati jednako jako kao i on. Moj otac je to vidio. Mislim da se htio pobrinuti da i moj brat to vidi. "


Bonjour

Iftar s piletinom, ali ne onako kako ste dosad pravili – hrskavo, kremasto i neodoljivo!

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Iftar s piletinom, ali ne onako kako ste dosad pravili – hrskavo, kremasto i neodoljivo! Iftar s piletinom, ali ne onako kako ste dosad pravili – hrskavo, kremasto i neodoljivo!

Koliko ste puta razmišljali šta pripremiti za iftar, a da nije nešto već viđeno? Kad ponestane inspiracije, piletina nam prva pada na pamet jer je siguran izbor, provjeren i ukusan.

 

Hajde da budemo iskreni, standardni načini pripreme često nam postanu predvidivi. Pohovana? Prečesto. Grilovana? Već smo radili jučer. Pečena u sosu? Klasično, ali nije nas baš oborilo s nogu.

 



Zato ovaj put idemo korak dalje i spajamo sočne komade piletine s kremastim umakom od šampinjona i umotavamo ih u lisnato tijesto koje, kada se zapeče, postane savršeno hrskavo. Rezultat? Jelo koje donosi poznati okus u novom, uzbudljivijem izdanju.

 




Postoji i jedan mali trik koji ovo jelo čini posebnim i shvatite ga kao tajni sastojak o kojem će biti riječi odmah u nastavku.


Šta daje ovom jelu onu 'ne mogu stati na jednom komadu' notu?  

Svaki dobar recept ima onu jednu ključnu stavku koja pravi razliku ili nešto zbog čega zalogaj nije samo ukusan, nego neodoljiv. Ovdje je to piletina koja ostaje savršeno mekana, sočna i upija svaki sloj okusa iz fila. Tajna je u pravom izboru mesa, a to je da budu ne fileti, ne bataci već Perutnina Ptuj Natur pileći medaljoni koji pružaju idealan balans teksture i punog okusa, bez suhoće ili gubitka sočnosti za vrijeme pečenja.

 




Sastojci

 

  • 400 g Perutnina Ptuj Natur pilećih medaljona
  • 400 g lisnatog tijesta (svježe ili zamrznuto, odmrznuto prema uputama)
  • 200 g šampinjona, narezanih na tanke ploške
  • 1 manji luk, sitno sjeckan
  • 2 režnja bijelog luka, protisnuta
  • 2 kašike ulja
  • 100 ml pavlake za kuhanje
  • 1 kašika svježeg peršuna, sitno sjeckanog (ili pola kašike suhog)
  • So i biber po ukusu
  • 1 jaje za premazivanje
  • Susam ili mak za posipanje (po želji)

     




Priprema  

Priprema fila: Na umjerenoj vatri zagrijte ulje u širokoj tavi i dodajte sitno sjeckani luk. Pržite ga dok ne omekša i postane blago zlatast. Ubacite glavni sastojak: isjeckane Perutnina Ptuj Natur pileće medaljone. Pržite ih dok ne dobiju lijepu, zlatno - smeđu boju. Ovo će im dati onu bogatu aromu koja se osjeti u svakom zalogaju.

Vrijeme je za šampinjone. Dodajte prvo njih i protisnuti bijeli luk, miješajući dok ne omekšaju i višak tečnosti ne ispari. 

Finale: Umiješajte pavlaku za kuhanje, dodajte peršun, so i biber. Ostavite da se sve zajedno lagano krčka dok se umak ne zgusne i fino ne sjedini s mesom.

Pustite da se ohladi. Ostavite smjesu sa strane kako bi se malo prohladila prije nego što je stavite u tijesto.

 



Priprema tijesta: Razvaljajte lisnato tijesto na blago pobrašnjenoj površini do debljine od 3 mm, a zatim isijecite tijesto na kvadrate veličine 10x10 cm.

Na sredinu svakog kvadrata stavite po kašiku fila, vodeći računa da ne pretjerate jer želite da tijesto ostane lagano i vazdušasto. Preklopite tijesto po dijagonali kako biste dobili trokut. Lagano pritisnite ivice viljuškom da ih zalijepite i spriječite isticanje fila tokom pečenja.


 



Pečenje: Zagrijte rernu na 200°C. Trokutiće složite na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo prostora između njih. Premažite ih umućenim jajetom za onaj sjajni, zlatni finiš i, po želji, pospite ih susamom ili makom.

 



Pecite 20 - 25 minuta, dok ne poprime bogatu zlatnu boju i ne postanu hrskavi.


Kako ih poslužiti?  

Ovi hrskavi zalogaji su puni okusa sami po sebi, ali ako želite dodatnu dimenziju, poslužite ih uz umak od pavlake i bijelog luka. Njegova kremasta tekstura i blaga kiselost savršeno se slažu s bogatim punjenjem.





Uz to, lagana salata od rukole i cherry paradajza ili nekoliko kriški svježeg krastavca mogu donijeti svježinu i osvježiti nepce između zalogaja.


Kad se piletina pretvori u nešto novo...  

Postoje jela koja pravimo iz navike i jela koja nas iznenade na prvi zalogaj. Ovi lisnati trokutići spadaju u onu drugu kategoriju... nešto poznato, ali u potpuno novom izdanju. Savršeni su za iftarske večeri kada želimo izbjeći uobičajene kombinacije i unijeti malo kreativnosti u kuhinju.

Hrskavo, sočno, kremasto... sve u jednom zalogaju, a najbolji dio? Ovaj recept je dovoljno jednostavan da ga možete pripremiti i nakon dugog dana, a dovoljno poseban da ga nećete zaboraviti tako lako.

Ako ste tražili način da piletina ponovo oduševi upravo ste ga pronašli.

* * * 
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!