Čista i organizirana kuhinja za svjež početak godine - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Svjež početak: Reorganizacija kuhinje u prvom mjesecu

Tekst:

Arijana Bošnjak

INTERIJERI
15.1.2024.

Kuhinja je srce doma i zaslužuje poseban tretman koji podrazumijeva čišćenje i organizaciju, kako bi postala centar obiteljskog okupljanja i stvaranja najljepših delicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kreirali smo serijal o čišćenju u prvom mjesecu za svjež početak godine, dok ste okruženi ugodnim i organiziranim interijerima – od dnevne i spavaće sobe, do kupaonice. Za kraj serijala, donosimo nekoliko ideja kako reorganizirati kuhinju i očistiti ju od nepotrebno nagomilanih stvari.

Osim temeljitog čišćenja, gdje se trebate posvetiti i onim najsitnijim detaljima, donosimo ideje i kako kuhinju učiniti prostorom u kojem je praktičnije spremati jela. Osim toga, uz ovih par trikova kreirat ćete ugodan prostor stvoren za druženje uz prvu jutarnju kavu ili čašu vina prije spavanja.


Foto: @ashleytstarkKuhinjske površine

Započinjemo s očiglednim. Kuhinjske površine su otvorene i na njih prve pada pogled pri ulasku u tu prostoriju. Ako su zatrpane mnoštvom uređaja i sitnica koje želite imati na dohvat ruke, generalni dojam će biti neuredan i kaotičan.

Stoga, kao i sa svakom drugom prostorijom, počnite eliminacijom nepotrebnih predmeta. Pogledajte sve one sitnice i kuhinjske gadgete koje ste kupili u naletu impulzivnog shoppinga ili ste pomislili da će biti jako praktični. Sve one koje niste koristili više od tri mjeseca – proslijedite dalje.

Istina je da je praktično samo ono što koristimo na dnevnoj, tjednoj ili barem mjesečnoj bazi. Kada se riješite svega što bespotrebno zauzima prostor, pređite na određivanje prioriteta i organizaciju.

 Organizacija kuhinje prema zonama

Kuhinjske površine možete podijeliti po zonama za rezanje, pripremu i kuhanje i tako kreirati skladan i učinkovit tijek rada.

Ono što je prednost kuhinje podijeljene prema zonama, jest mogućnost da u svaki kutak stavite samo ono što vam je neophodno za operacije koje raditi na tom dijelu površine. Noževi i daske kod rezanja, začini kod pripreme, posuđe u zoni kuhanja… Shvatili ste koncept.

Nakon takve podjele, posvetite se mikroorganizaciji svake od tih zona.


Foto: @barrkitchensKreiranje prostora za pohranu

Napravite svaku zonu što učinkovitijom i prilagodite ju svom načinu rada u kuhinji. Naprimjer, možete kreirati ladicu za začine ako vaša kulinarska djela ne mogu proći bez njih ili dodati pregrade u svaku ladicu za lakšu organizaciju sitnih elemenata. Kreirajte i kutak posebno za uređaje poput aparata za kavu, a uz kutak za druženje možete napraviti improvizirani mini bar.

 Na taj će način svaki dio kuhinje biti funkcionalan, a sve potrebno ćete uvijek imati pri ruci u pravoj zoni.


Detalji čine razliku

Cvijeće u vazi, drvo masline, rubber tree… Koju god opciju birali, dašak prirode u kuhinji će dati toplinu prostoru i potaknuti vašu maštu kada budete kuhali. Stvaranje ugodne atmosfere opušta. Iako nekada kuhinju gledamo samo kao mjesto za pripremiti jelo, ne zaboravite da ona može služiti i kao omiljeno mjesto okupljanja.


Foto: @houseliftdesignUz cvijeće razmislite i o pravilnoj raspodjeli svjetlosti, kako bi kuhinju samo jednim klikom mogli prebaciti iz funkcionalnog prostora, u ugodnu oazu za druženje.

 

* * *
Naslovna fotografija: @houseliftdesign

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno