TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 22.3.2023.
Ramazan je sveti mjesec molitve, posta i slavlja za muslimane širom svijeta.
U ovom mjesecu prijatelji i porodica se udružuju kako bi podijelili zajedničke trenutke prekida posta i uživali u tradicionalnim specijalitetima.
Slijedom toga ramazanski stol je mnogo više od hrane. Zanimljivi detalji, svježe cvijeće i dekoracije u obliku mjeseca poseban su touch oko kojeg se vrijedi potruditi kako biste iznenadili drage goste.
Možete dodati razne ukrase, displeje, ideje za rasvjetu ili napraviti trpezarijski sto na podu kako biste atmosferu učinili posebnijom.
Ukoliko ste imali priliku gostovati kod nekoga za iftar vjerujemo da su vam to bili posebni trenuci koje ćete zauvijek pamtiti, a ako ste vi osoba koja sama organizira iftar za drage osobe vjerujemo da će vam biti od koristi dekor savjeti i primjeri za iftarski stol koje donosimo u nastavku.
Topli tonovi
Zemljane nijanse daju profinjenu notu dekoru. Možete zadržite tradicionalne zlatne akcente da dodate dubinu i upotpunite paletu.
Salvete su #musthave
Salvete su chic i pristupačan način da osvjetlite trpezarijski sto. Odaberite salvete sa upečatljivim uzorcima i bojama preko bijelog stolnjaka za nevjerovatan izgled.
Čaše
Možete odabrati prekrasne čaše i bokale kao komplet za ramazanski ukras. Mnoge prodavnice nude setove koji su na temu ramazana; oni će biti odličan dodatak vašim ramazanskim stolovima i pripremama.
Dodajte lunarne detalje
Slatki dodaci kao što su polumjesec prstenovi za salvete i posudice mogu pretvoriti vaš svakodnevni sto u prazničnu proslavu.
Zlatni pribor je uvijek 'in'
Možete iskoristiti ovu priliku da začinite pribor za jelo uz tanjire sa zlatnim uzorkom ili zlatni pribor za jelo koji će se savršeno slagati sa lampionima ili svijećama.
Svijeća nikada nije dosta
One uvijek pridonose divnom raspoloženju i ambijentu. Pokušajte koristiti različite veličine svijeća grupisane zajedno za atraktivnu perspektivu ili ih postavite u lijepe čaše okružene svježim cvijećem.
Cvijeće, cvijeće i još malo začina
Kontrast između svježeg i osušenog cvijeća izgleda efektno. Također, začini nisu samo za kuhinju. Zamislite prekrasnu zemljanu boju cimeta, prigušeno zelenilo grana maslina ili čak crveni svježi čili. Njihove boje, teksture i mirisi mogu biti estetski ugodni. Umotani oko salveta na stolu ili raspoređeni u zdjele i vaze, dodaju neobičan štih.
Šarenilo voća
Zdjele s voćem na stolu mogu donijeti paletu svježih boja – zamislite svježinu citrusa, zemljano smeđe hurme, zelene jabuke i pomiješane nijanse manga.
Kako to rade dame na Instagramu pogledajte u nastavku.
***
Naslovna fotografija: @fourcornersinteriors
TEKST: Bonjour.ba/PR
Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine.
Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama.
Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.
Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića
Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica.
„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja.
Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.
Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.
“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša.
I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.
Domaći uzgoj
Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije.
Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.
Kvalitet, sigurnost, sljedivost
Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.
Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!