Kućica u BiH koju bi svaki fan Gospodara prstenova ili Hobita trebao posjetiti - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Kućica u BiH koju bi svaki fan Gospodara prstenova ili Hobita trebao posjetiti

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA
3.6.2023.

Da je od fikcije do stvarnosti samo jedan korak potvrđuje nam sljedeća priča i destinacija koju smo pronašli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuća preuzeta iz knjige, u najčistijem hobitskom stilu na jednom brežuljku sa okruglim prozorima, velikim vratima koja izgledaju kao prolaz u portal, izgrađena je u blizini Mostar, a ekipa zaslužena za realizaciju na IG profilu otkriva da su od početka znali da žele napraviti hobbit u hercegovačkom stilu… kamen, cvijeće i zemlja.

 

 


Da sve ovo nije slučajnost i tek zanimacija govori činjenica da se tim ljudi koji se nalazi iza projekta također može pohvaliti sa jednom od najposebnijih destinacija za odmor Barrel Land Blidinje o kojoj smo pisali ovdje. Kažu da im je cilj u cijeloj BiH napraviti niz unikatnih smještaja te su upravo nakon bačve izabrali Hobbit house nadomak Mostara. Mislimo da su na odličnom putu jer dok gledamo fotografije već imamo doživljaj da ćemo negdje naletjeti na Bilba ili Froda.

 

 

 

Na samo 15-20 minuta od Mostara u mjestu Goranci nalazi se ova Hobbit kućica koja je funkcionalna i praktična kućica za koju se može reći da je bliska prirodi jer se nalazi na posebnom mjestu okružena šumom i hercegovačkim kamenom.

„Prednja strana će biti pola u kamenu, pola fasada, imamo prednju kapiju u kojoj smo na vrhu ostavili utor da postavimo cvijeće, kamin i tuš. Napokon naš Hobbiton dobiva finalni izgled i jedva čekamo da svi radovi s kamenom i fugiranjem budu gotovi pa da pokažemo sve kako izgleda.“- podijelili su sa fanovima na Instagramu.

 Također, za sve ljubitelje večernjih druženja uz vatru najavili su da će imati mogućnost loženja logorske vatre, a uz to će biti sauna i pizza peć:

„Svi naši gosti će moći praviti pravu pizzu u pravoj peći za to! Dođete na noćenje kod nas čekaju vas sastojci i pravite svoju pizzu po želji, a dok čekate da pizza bude gotova možete otići u saunu do koje vodi put.“

Sa čak 5 slojeva zaštite, ovo je mjesto gdje će vam sigurno biti udobno i posebno. Za sve istinske fanove Hobbita oduševit će detalji na koje su mislili poput craft piva po receptu iz filma/knjige, ali i detalja poput: „Svi koji su gledali Hobbit znaju da postoji zmaj koji se zove Smaug. Budući da kroz cijelu kućicu želimo provući što više detalja iz filma, ali ne nabacanih detalja već onih koji imaju smisla odlučili smo da Smaug bude uključen baš tamo gdje je na svom- u vatri.“ I tako je nastalo ložište za kamin u obliku zmaja.

 


 

Ukoliko do sada niste imali priliku pogledati na njihovom Instagram profilu možete pratiti proces nastajanja i kako su se izborili sa izazovima koji su se pojavili na putu kreiranja ove jedinstvene lokacije. I da, nije bitno da li ste fan trilogije Gospodar prstenova ili ste gledali samo Hobita, ovo je lokacija koju ne biste trebali izostaviti za dašak nevjerovatnog Tolkienovog svijeta.***
Naslovna fotografija: @hobbiton_mostar

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno