Na što se fokusirati kada opremate stan, a koje greške izbjeći? Donosimo odgovore. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Na što se fokusirati kada opremate stan, a koje greške izbjeći? Donosimo odgovore.

Tekst:

Arijana Bošnjak

DIZAJN SAVJETI
22.11.2023.

Opremanje novog stana ili renoviranje starog, osim što je uzbudljiv pothvat, podjednako može biti i stresan ako ne znate na što treba usmjeriti fokus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nerijetko u samom procesu opremanja i sami niste potpuno sigurni što napraviti, upravo zbog želje da ne napravite grešku, a da prostor učinite odrazom svoje osobnosti i stilskog izričaja. Da bi cjelokupan dojam stana izgledao vizualno privlačan i u potpunosti zaokružen, trebate znati na koje elemente doma se treba usmjeriti i koje greške izbjeći.

 Stoga vam danas pišemo o najčešćim greškama koje se rade prilikom opremanja stana i kako ih ispraviti, kako biste u proces renoviranja ili opremanja ušli opušteno, ali odlučno.


Ignoriranje proporcija prostorije

Ako previdite dimenzije prostorije koju opremate, s lakoćom možete napraviti pogrešku i kupiti namještaj koji nije prigodan za vaš interijer. Tako prostorija može vizualno učiniti da se namještaj „izgubi“ u kvadraturi ili pak suprotno, da neki komad namještaja pretjerano dominira prostorom. Zato je važno da se ne prepustite impulzivnoj kupovini komada samo zato što ste se zaljubili u njegov dizajn u trenutku.

Birajte promišljeno i planirajte kupovinu. Svaki kutak prostorije koji opremate, pomno izmjerite, a potom tražite namještaj koji će se harmonično uklopiti s ostalim komadima u stanu, kao i s kvadraturom prostorije.

 Zanemarivanje funkcionalnosti

Još jednom se vraćamo na impulzivnu kupovinu. Koliko god vas neki komadi privuku svojom ljepotom, ekscentričnim dizajnom i zaigranom estetikom, ako dopustite sebi da uvijek posegnete za tim komadima, s vremenom će vaš prostor izgledati kao mali izložbeni paviljon, a ne ugodan i funkcionalan interijer u kojem provodite svakodnevicu.

Pokušajte stan prije svega opremiti funkcionalnim predmetima koji su neophodni za život i koji pružaju najviši stupanj udobnosti, a tek nakon toga birajte komade koji će oplemeniti prostor i dati mu pečat unikatnosti.

 Umanjivanje važnosti prostora za pohranu

Svjesni smo da prilikom opremanja svi prije svega misle na vizualni dojam stana. Kakve boje želite, koji stil uređenja… Nažalost, ponekada svi zanemaruju količinu potrebnog prostora za pohranu - hrane, odjeće, posteljine i drugih predmeta koje smo kroz godine skloni prikupljati u sve većem broju.

Naknadno razmišljanje o pohrani često dovodi do zatrpanog i neorganiziranog prostora. Zbog toga, prilikom izbora namještaja, odmah planirajte i količinu stvari koje trebate pohraniti u prostoriji. Tako možete razmišljati o namještaju koji donosi stil i funkcionalnost, poput taburea koji u sebi krije prazan prostor za pohranu ili kreveta ispod kojega imate prostor za posteljinu.

 Snaga boja

Ne zaboravite na važnost boja koje dominiraju interijerom jer one mogu utjecati na raspoloženje i percepciju prostora. Previše snažnih statement boja, posebno u malom prostoru, učinit će ga još manjim i stvarat će osjećaj zatrpanosti. S tamnim i intenzivnim bojama se možete poigravati u zaista velikom prostoru, ali u manjem stanu radije birajte bijelu ili druge nježne i neutralne tonove koji će unijeti osjećaj glamura i sofisticiranosti.

 Osvjetljenje

Prirodno svjetlo može značajno utjecati na ambijent pa pokušajte povećati unos dnevne svjetlosti kroz velike prozore s tankim okvirima. Tako ćete stvoriti prozračnu i prostranu atmosferu u stanu, a uz to, obratite pažnju i na raspored rasvjetnih tijela u stanu, s kojima se možete poigravati unoseći u prostor kombinaciju funkcionalnog i ambijentalnog osvjetljenja.

 

* * * 
Naslovna fotografija: @katie.fischer

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno