4 boje zidova koje će unijeti karakter i glamur u vaš dom - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

4 boje zidova koje će unijeti karakter i glamur u vaš dom

Tekst:

Arijana Bošnjak

DIZAJN SAVJETI
16.11.2023.

Kada pričamo o interijer dizajnu, posebnu pažnju treba pokloniti boji zidova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Zidovi su kao prazno platno na kojemu možete oslikati svoj karakter, a svome domu podariti potpuno novi život. Oni imaju moć da u potpunosti preobraze interijer te ga iz običnog transformiraju u unikatan i jedinstven. Svaka boja sa sobom donosi određene emocije i priča drugu priču. Stoga, ako želite da vaš dom zrači toplinom i ugodnim ambijentom, a da pri tome priča o decentnoj raskoši i glamuru, razmislite o nijansama o kojima pišemo danas.

 Crna, siva, zelena, plava, ružičasta… Koliko god se odvažno činilo obojiti jedan ili više zidova u ovako intenzivne nijanse, jedno je sigurno – svaka od njih će donijeti snažan statement o vašem smjelom karakteru, a dom će izgledati kao onaj s naslovnica poznatih magazina o interijerima.

 Sofisticirani akromatski tonovi sive i crne

Sve nijanse od svijetlo sive, do antracita i „stroge“ crne, odišu odvažnom sofisticiranosti. One će interijeru podariti epitet bezvremenski, a uz to će staviti fokus na namještaj i dekoracije koje se nalaze u snažnom kontrastu s ovim bojama. Tamni crni tonovi će unijeti dašak avangarde i „drame“ u dom, dok će tonovi sive predstavljati moderan i svestrani izgled koji možete prilagoditi svakom stilu interijera.

 Smirujući zeleni tonovi

Svi tonovi zelene, od nježne pastelne, do zagasite maslinaste i vibrantne smaragdne, unijet će dozu prirode u unutrašnjost. Zidovi u ovim tonovima pružaju neophodan osjećaj ugode i povezanosti s prirodom te stvaraju posebno cozy okruženje. Tako ćete s lakoćom dom pretvoriti u oazu mira i spokoja. Kao zemljani tonovi, stvorit će idiličnu harmoniju s drvenim elementima i vašim omiljenim biljkama.

 Bezvremenski glamur u ružičastim tonovima

Nude i ružičaste nijanse stvaraju okruženje u kojem se spajaju glamur, sofisticiranost i nježnost u jednu kohezivnu priču. Oni će pružiti neutralnu kulisu koja, za razliku od čisto bijelih zidova, ima karakter, ali opet dovoljno nenametljiv da mu pridružite namještaj i detalje u raznim bojama. Bilo da se odlučite za monokromatski prostor kojim će vladati ružičasta ili joj kao kontrast dodate mnoštvo šarenila, ona će decentno vladati prostorijom i zadržati svoju eleganciju.

 Autoritativni plavi tonovi

Sve nijanse plave, od nježne pastelne do tamno plave, asociraju na mir, povjerenje i autoritet. One će dati „težinu“ neutralnom prostoru, a istovremeno imaju moć i da „smire“ statement komade koje unesete u dom. Birajte tamno plavu ako želite vizualno skupocjen interijer ili nježne tonove za umirujući efekt.

 Ako se odvažite na neku od ovih boja na zidovima, preporučujemo da u dom inkorporirate i trendy zlatne detalje koji se posebno vole s ovim nijansama. 

* * *
Naslovna fotografija: @beetrootandblack

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno