Kakav tip osvjetljenja je idealan za kuhinju? Donosimo objašnjenje i inspiraciju. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Kakav tip osvjetljenja je idealan za kuhinju? Donosimo objašnjenje i inspiraciju.

Tekst:

Arijana Bošnjak

DIZAJN SAVJETI
15.11.2023.

Za osvjetljenje možemo reći da je srce svakog doma jer, osim što je funkcionalno, ono stvara određeni ambijent i naglašava ljepotu interijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Iako se u prošlosti govorilo o jednostavnom centralnom svijetlu u domu (luster u središtu prostorije) te se isticala samo njegova funkcionalnost, s razvojem tehnologije, ali i kreativnosti u interijer dizajnu, razvili su se i razni načini unošenja svjetlosti u dom.

S vremenom smo svi shvatili koliko određeno osvjetljenje može popraviti, ali i pokvariti estetiku interijera, a samim time i koliko je važno svjetlost strateški rasporediti.

 Danas vam govorimo o važnosti osvjetljenja u kuhinji i o raznim načinima kako da te male, umjetne zrake sunca unesu toplinu i funkcionalnost na mjesto gdje nastaju vaša kulinarska umjetnička djela. Kuhati je uvijek lakše u dobrom raspoloženju i organiziranom prostoru, stoga se potrudite napraviti ambijent koji vam donosi osmijeh na lice.

Evo kako uz pravilno osvjetljenje kuhinju pretvoriti u funkcionalan prostor, ali i ugodnu oazu stvorenu za druženje.


Osvjetljenje za obavljanje zadataka

Pripremajući hranu, sigurno vam je više puta zasmetala činjenica da sami sebi stvarate sjenu nad kuhinjskim pultom. Za takav scenarij najbolje rješenje je LED osvjetljenje na dnu kuhinjskih ormarića koji će direktno osvjetljivati pult. Za mjesta gdje iznad radne plohe nemate ormariće, birajte šinsku rasvjetu s nekoliko reflektora čiji kut možete podešavati.

 Ambijentalno svijetlo

Kako mu i samo ime kaže, ovakvo osvjetljenje služi da stvori određeni ambijent i unese toplinu u svaku prostoriju doma. Uz ambijentalnu rasvjetu možete naglasiti određene ukrasne elemente poput slika na zidu ili unutrašnjost ormarića.

 U kuhinji možete razmisliti o tome da ambijentalno svijetlo unesete tako što ćete postaviti zidne lampe ili pendant lustere (visilice). To su rasvjetna tijela koja su dimenzijama nešto manja od lustera, a više njih u paru stvorit će moderan ugođaj u prostoru.

 Temperatura svjetlosti

Za kraj, jedan mali trik. Za rasvjetne elemente poput centralnog lustera, reflektora i LED traka na ormarićima, kojima je fokus na funkcionalnosti i jakom osvjetljavanju prilikom rada u kuhinji, birajte „hladniji“ (plavkasti) ton osvjetljenja.

Kada završite s kuhanjem i poželite cozy atmosferu koja će potaknuti apetit i želju za druženjem u toj prostoriji, prebacite se na ambijentalno osvjetljenje koje će imati topliji ton nalik na dnevno svijetlo i mogućnost prigušivanja.

 Ne zaboravite na važnost prirodnog svijetla u domu te prilikom planiranja i dizajniranja vašeg novog doma, razmislite o velikim portalima koji će unijeti dnevno svijetlo u kuhinju i dati joj poseban šarm

 

* * *
Naslovna fotografija: @kichlerlighting

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno