TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 12.6.2023.
Ako ste naš redovni čitatelj, a pri tome volite uživati u popularnoj turskoj slastici - baklavi, sigurni smo da ste čuli za foodie lokaciju Fistikzade.
Riječ je o popularnom gourmet mjestu, o kojem smo vam ranije pisali, a koje je vrlo brzo ukralo pažnju Bonjour.ba fanova. Fistikzade je službeno otvorio svoja vrata prije nešto više o godinu i pol dana, a jučer je osvanuo u novom ruhu. Prema objavi na društvenim mrežama, Fistikzade je prošio svoj prostor te su napravili makeover interijera i eksterijera.
Ovo je foodie mjesto gdje možete kušati #mljac baklave i mekana peciva simit koja isto tako imaju posebno mjesto na turskoj kulinarskoj mapi. Naime ovdje se radi o posebnim baklavama Gaziantep od sorte Antep.
Kulinarskim znalcima veoma dobro je poznato da je turski grad Gaziantep vrlo cijenjen po specijalitetima pa je stoga uvršten na UNESCO listu kreativnih gradova kada je riječ o gastronomiji. Ta činjenica otkriva da je riječ o veoma posebnoj vrsti baklava, koja će vas oduševiti rapsodijom okusa.
Stoga, ako ste poželjeli ovih dana uživati u prepoznatljivim okusima Turske savjetovali bismo vam da posjetite adresu Ferhadija bb.
* * *
Naslovna fotografija: @fistikzade.sarajevo
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!