TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 17.1.2022.

Baklava je jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela u ovom dijelu Balkana, te se najčešće pravi za posebne prilike.

Za većinu slastica koju vežu za kuhinju svojih nana ili praznike, je dobila na popularnosti i u svakodnevnoj konzumaciji, a u Sarajevu smo pronašli mjesto na kojem možete kušati baklave originalne turske recepture.

Naime, radi se o baklavama zvanim Gaziantep od sorte Antep, kako smo saznali sa njihovog profila to su baklave s pistacijama, koje vode porijeklo iz ovog mjesta. Pistacije, jedno od omiljenih zdravih 'grickalica', su slatko – slanog okusa, što ih čini idealnim za slatke delicije. Originalan okus Gaziantep baklave s pistacijama možete probati i u Sarajevu na mjestu zvanom Fistikzade.

 

Pored ugodnog i simpatično uređenog interijera, zadivit će vas bogata ponuda turskih slastica, ali i slanih jela poput simit (smiti je tradicionalno tursko pecivo) doručka. Za sve one koje paze na unos šećera, oduševit će činjenica da u ponudi imaju i baklavu sa pistacijom zaslađenu stevijom ( zaslađivač bez šećera). A u ovom shopu ćete pored baklave sa pistacijama moći probati i onu sa orasima, dolama baklavu, dilim baklavu, čoko baklavu, baklavu s lješnjakom i kadaif. Osvježenje ćete pronaći i u tradicionalnom turskom čaju, ili cijeđenom voću.

Fistikzade shop se nalazi u Sarajevu, Ferhadija bb., moguće je naručiti i dostavu, a za više informacija posjetite i njihov Instagram i Facebook profil.

* * * 
Naslovna fotografija: @fistikzade.sarajevo 
 


Bonjour

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

TEKST: Adelisa Mašić

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti. Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?

Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.

 



Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.

 



Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.

 



So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.

 



Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.

 



Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.

 



Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage  i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.

Foto: @photo.xzera


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!