Okus prave turske baklave sada možete isprobati i u Sarajevu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Okus prave turske baklave sada možete isprobati i u Sarajevu

Tekst:

Emina Smaka

GOURMET
18.1.2022.

Baklava je jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela u ovom dijelu Balkana, te se najčešće pravi za posebne prilike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za većinu slastica koju vežu za kuhinju svojih nana ili praznike, je dobila na popularnosti i u svakodnevnoj konzumaciji, a u Sarajevu smo pronašli mjesto na kojem možete kušati baklave originalne turske recepture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, radi se o baklavama zvanim Gaziantep od sorte Antep, kako smo saznali sa njihovog profila to su baklave s pistacijama, koje vode porijeklo iz ovog mjesta. Pistacije, jedno od omiljenih zdravih 'grickalica', su slatko – slanog okusa, što ih čini idealnim za slatke delicije. Originalan okus Gaziantep baklave s pistacijama možete probati i u Sarajevu na mjestu zvanom Fistikzade.

 

Pored ugodnog i simpatično uređenog interijera, zadivit će vas bogata ponuda turskih slastica, ali i slanih jela poput simit (smiti je tradicionalno tursko pecivo) doručka. Za sve one koje paze na unos šećera, oduševit će činjenica da u ponudi imaju i baklavu sa pistacijom zaslađenu stevijom ( zaslađivač bez šećera). A u ovom shopu ćete pored baklave sa pistacijama moći probati i onu sa orasima, dolama baklavu, dilim baklavu, čoko baklavu, baklavu s lješnjakom i kadaif. Osvježenje ćete pronaći i u tradicionalnom turskom čaju, ili cijeđenom voću.

Fistikzade shop se nalazi u Sarajevu, Ferhadija bb., moguće je naručiti i dostavu, a za više informacija posjetite i njihov Instagram i Facebook profil.

* * * 
Naslovna fotografija: @fistikzade.sarajevo 
 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno