TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 17.1.2022.

Baklava je jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela u ovom dijelu Balkana, te se najčešće pravi za posebne prilike.

Za većinu slastica koju vežu za kuhinju svojih nana ili praznike, je dobila na popularnosti i u svakodnevnoj konzumaciji, a u Sarajevu smo pronašli mjesto na kojem možete kušati baklave originalne turske recepture.

Naime, radi se o baklavama zvanim Gaziantep od sorte Antep, kako smo saznali sa njihovog profila to su baklave s pistacijama, koje vode porijeklo iz ovog mjesta. Pistacije, jedno od omiljenih zdravih 'grickalica', su slatko – slanog okusa, što ih čini idealnim za slatke delicije. Originalan okus Gaziantep baklave s pistacijama možete probati i u Sarajevu na mjestu zvanom Fistikzade.

 

Pored ugodnog i simpatično uređenog interijera, zadivit će vas bogata ponuda turskih slastica, ali i slanih jela poput simit (smiti je tradicionalno tursko pecivo) doručka. Za sve one koje paze na unos šećera, oduševit će činjenica da u ponudi imaju i baklavu sa pistacijom zaslađenu stevijom ( zaslađivač bez šećera). A u ovom shopu ćete pored baklave sa pistacijama moći probati i onu sa orasima, dolama baklavu, dilim baklavu, čoko baklavu, baklavu s lješnjakom i kadaif. Osvježenje ćete pronaći i u tradicionalnom turskom čaju, ili cijeđenom voću.

Fistikzade shop se nalazi u Sarajevu, Ferhadija bb., moguće je naručiti i dostavu, a za više informacija posjetite i njihov Instagram i Facebook profil.

* * * 
Naslovna fotografija: @fistikzade.sarajevo 
 


Bonjour

Zaboravite kupovne: Donosimo recept za domaće tortilje koje ćete poželiti praviti svaki dan

TEKST: Adelisa Mašić

Zaboravite kupovne: Donosimo recept za domaće tortilje koje ćete poželiti praviti svaki dan Zaboravite kupovne: Donosimo recept za domaće tortilje koje ćete poželiti praviti svaki dan

Kupovne tortilje su praktične, ali domaće imaju onu posebnu teksturu i miris koji ne možeš kupiti.

U samo pola sata, od nekoliko osnovnih sastojaka, možeš napraviti mekane, elastične tortilje koje će svaku večeru pretvoriti u mali gastro ritual.

 



Savršene su uz piletinu, povrće, sir ili samo malo maslaca i začina, jer jednom kad ih napraviš, teško ćeš se vratiti kupovnim.

 



Trebat će ti:

- 1 kg mekog brašna
- 2 vrećice praška za pecivo
- 600 ml tople vode
- 2 dl ulja
- 1 kašika soli

Kako ih pripremiti?

U velikoj zdjeli prosij brašno, dodaj so i prašak za pecivo, a zatim naizmjenično ulijevaj toplu vodu i ulje. Mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke.


tortilje_domace4bonjour_ba

Foto: @nicolesfoodbowls

Prekrij ga folijom i ostavi da odmori 30 minuta, taman dovoljno da napraviš kafu i upališ omiljenu playlistu.


tortilje_domace2bonjour_ba

Foto: @nicolesfoodbowls

Zatim otkidaj komade od oko 50 g, oblikuj u loptice i tanko razvaljaj. Odmah ih peci na suhoj, zagrijanoj tavi (bez ulja), po minutu-dvije sa svake strane, dok se ne pojave zlatne tačkice.


tortilje_domace5bonjour_ba

Foto: @nicolesfoodbowls

Rezultat? Mekoća koja miriše na domaće i savršeno se savija oko svakog zalogaja.

 



Bonjour savjet: Tortilje možeš zamrznuti, a kasnije ih samo kratko podgrijati na tavi. Ostaju iste kao svježe, možda čak i bolje.

 



Iako su gotove varijante praktične, ništa ne može zamijeniti miris toplog tijesta i osjećaj da si sve napravila samam uz samo nekoliko sastojaka i malo dobre volje.

Foto: @jakjalubiejesc


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!