TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 21.12.2023.

ELYSIAN je mladi domaći brend, nastao početkom prošle godine, koji sa svakom novom kolekcijom pomalo pomjera svoje granice.


To je brend domaćeg dizajnera Armina Hodžića čiji ste rad imali priliku vidjeti i na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala, a njegove kreacije kupiti u dućanima XYZ. Armin je sada predstavio novu kolekciju za brend ELYSIAN koja prikazuje njegovu interpretaciju party elegancije s upečatljivim elementima.




Kroz kolekciju se provlače materijali s metalik efektom i sjajnim elementima te naglašena silueta tijela kroz strukirani korzet i predimenzionirana ramena koja su već postala Arminov zaštitni znak.




Tonovi od sofisticirane crne i zagasite metalik plave, do nezaobilazne zlatne i srebrne kada je riječ o party kolekciji, svakako odišu glamurom i estetikom zlatnog doba zabava – 80ih i 90ih godina prošlog stoljeća. Kako sam Armin kaže, ova kolekcija je nastavak Sarajevo Film Festivala na kojem je pažnju odvažnom kombinacijom privukla Hilda Halilović noseći upravo ELYSIAN kreaciju.

 



Prepoznat kao dizajner koji je sklon tehničkim inovacijama u izradi, ali i korištenju upečatljivih i ponekad netipičnih materijala, Armin iz kolekcije u kolekciju donosi kreacije koje sada već nose njegov prepoznatljiv pečat.

Koje su to ključne inovacije u njegovoj novoj kolekciji te kako pronalazi balans između funkcionalnosti i estetike, između ostaloga, odgovorio nam je sam dizajner.


Koje su ključne estetske ili tehničke inovacije koje ste integrirali u ovu kolekciju?

Kroz kolekciju opet primjećujemo naglašena ramena, koja su postala zaštitni znak svake moje kolekcije. Moram naglasiti da je većina komada iz kolekcije ručno rađena, poput metalne suknje i korzeta. Za izradu samog korzeta bilo nam je potrebno par dana. Ispod se pravi konstrukcija krinoline, na sve to se lijepe učvršćivači i tek onda slijedi sklapanje dijelova.




Koje su ključne tkanine i materijali koje ste odabrali, kako doprinose priči koju želite ispričati kroz ovu kolekciju?

Veći dio kolekcije čini pliš. On je za mene nešto posebno, nikad ne izlazi iz mode, a uvijek je elegantan.


Kako pristupate balansiranju između funkcionalnosti i estetike u vašem dizajnu?

Kad dođe do kolekcija ja uvijek razmišljam o funkcionalnosti jer ipak ta odjeća mora biti prilagođena svakodnevnom nošenju. Red carpet je super kao prilika da se napravi nešto drugačije, nefunkcionalno, no red carpet nije daily life.


Omiljeni detalji ili elementi u ovoj kolekciji i zašto smatrate da su posebno značajni?

Moj omiljeni detalj u cijeloj kolekciji su naglašena ramena. Ali moram izdvojiti i metalnu suknju koja je ručno rađena.




Koja su vaša očekivanja za reakcije publike kojoj ćete predstaviti ovu kolekciju?

Sad za sad reakcije su fenomenalne no mislim da se to nikad ne zna. Za Sarajevo Film Festival sam očekivao totalno drugačije reakcije nego što su na kraju bile. Uvijek se čovjek iznenadi.

Nadam se da će publika prepoznati koliko je truda i rada uloženo u svaki komad.




Kako je proteklo snimanje editorijala za novu kolekciju?

Snimanje je proteklo fenomenalno. Prošao sam mnogo snimanja i uvijek mi je žao što klijenti ograničavaju kreativce svojim nekim idejama.

Ja smatram da svako treba raditi svoj posao i da treba pustiti svakoga da izrazi svoju viziju. Na snimanju su svi imali slobodnu da se izraze kako žele i na kraju se postigao fenomenalan rezultat.

Armin je novu kolekciju predstavio u hotelu Europa, u društvu bliskih ljudi i čitavog tima koji stoji iza kolekcije. Uz izložene komade iz nove kolekcije, večer je postala emotivna i zbog događaja koji je za njega jako važan u karijeri - trenutak kada je prikazao da se njegova nova kolekcija pojavila na slavnom njujorškom Times Squareu.

U zimskoj sarajevskoj večeri, druženje je proteklo u glamuroznom party ambijentu, koji je bio produžetak priče o novoj kolekciji.


ELYSIAN event i predstavljanje nove kolekcije


* * *
Foto: Armin Hodžić
Makeup: Renata Ponjević
Frizura: Ensar Dervišbegović
Stilistica: Gasha Miladinović
Modeli: @rose_mody01 i @justselma


Bonjour

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto. Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.

Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.

 

hotel_buna_501_bonjour_ba

hotel_buna_508_bonjour_ba

Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.

 

hotel_buna_505_bonjour_ba

hotel_buna_502_bonjour_ba
 

Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.

 

hotel_buna_506_bonjour_ba

hotel_buna_gif2_bonjour_ba
 

Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu

Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo. 

 

hotel_buna_3_bonjour_ba

hotel_buna_2_bonjour_ba
 

Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…

 

hotel_buna_504_bonjour_ba
 

 

Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.

 

 

Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist

Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je  rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…

 

 

Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.

 

hotel_buna_5_bonjour_ba
 

Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”

Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.

 

hotel_buna_6_bonjour_ba
 

Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.

 

 

Večera uz vino i šapat rijeke

Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom. 

 

hotel_buna_500_bonjour_ba
 

Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira. 

 

hotel_buna_gif_bonjour_ba.jpg
 

U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.

 

hotel_buna_7_bonjour_ba
 

Insider tip

Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.

To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!