TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 21.7.2021.
Baš kada nam je zatrebao neki slatki desert, ali jednako prozračan, lagan i čokoladan, naišli smo na ovaj recept za kremasti tiramisu cheesecake koji ćete jedva čekati spremati.
Upravo on spaja slatki užitak koji sa sobom donosi tiramisu i lagano osvježenje koje pruža cheesecake u jedinstveni desert idealan za dijeljenje sa najdražima tijekom druženja na balkonu.
Osim što je lagan i sladak, ne zahtjeva previše vremena za pripremu, ne peče se i sve sastojke možete nabaviti u obližnjoj većoj trgovini.
Za superukusni recept, prelistajte dalje.
Za koru:
Istopite puter i pomiješajte sa mljevenim keksom. U slučaju potrebe možete dodati i par kapi mlijeka. Smjesa treba da bude mekana. Utisnite je u kalup i ostavite u frižider.
Za kremu:
Sir, šećer u prahu, 50ml kafe i vaniliju dobro izmiksajte. Vrhnje za šlag posebno umutite i polako kašiku po kašiku dodajite u smjesu sa sirom i lagano umiješajte. Želatin umiješajte sa 20 ml kafe i kada nabubri, na laganoj vatri ga istopite i pridružite kremi.
Polovinu smjese sipajte preko kore.
Dio sa piškotama:
Svaku piškotu lagano potopite u kafu i redajte u krug preko cheese smjese. Kada ste svaku poredali dodajte preko toga drugi dio cheese kreme i poravnajte vrh. Umutite 2 dcl vrhnja za slag i dekorišite sa njim po želji. Preko toga ravnomjerno pospite kakao prah i uživajte u laganom, kremastom užitku.
Recept smo pronašli na @studiobaked.e Instagram profilu.
***
Naslovna fotografija: @studiobaked.e
Tekst: Marija Perić
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!