Uz #DoYouBonjour smo pronašli lagan i superkremast recept za tiramisu cheesecake
Tekst:Marija Perić
GOURMETBaš kada nam je zatrebao neki slatki desert, ali jednako prozračan, lagan i čokoladan, naišli smo na ovaj recept za kremasti tiramisu cheesecake koji ćete jedva čekati spremati.
Upravo on spaja slatki užitak koji sa sobom donosi tiramisu i lagano osvježenje koje pruža cheesecake u jedinstveni desert idealan za dijeljenje sa najdražima tijekom druženja na balkonu.
Osim što je lagan i sladak, ne zahtjeva previše vremena za pripremu, ne peče se i sve sastojke možete nabaviti u obližnjoj većoj trgovini.
Za superukusni recept, prelistajte dalje.
Za koru:
- 200 gr čokoladnog mljevenog keksa
- 100 gr putera
Istopite puter i pomiješajte sa mljevenim keksom. U slučaju potrebe možete dodati i par kapi mlijeka. Smjesa treba da bude mekana. Utisnite je u kalup i ostavite u frižider.
Za kremu:
- 700 gr krem sira
- 300 gr šećera u prahu
- kašičica arome vanilije
- 200 ml vrhnja za šlag
- 70 ml hladne esspreso kafe
- 10 gr želatina
Sir, šećer u prahu, 50ml kafe i vaniliju dobro izmiksajte. Vrhnje za šlag posebno umutite i polako kašiku po kašiku dodajite u smjesu sa sirom i lagano umiješajte. Želatin umiješajte sa 20 ml kafe i kada nabubri, na laganoj vatri ga istopite i pridružite kremi.
Polovinu smjese sipajte preko kore.
Dio sa piškotama:
- 16 piškota
- 2 dcl esspreso kafe
Svaku piškotu lagano potopite u kafu i redajte u krug preko cheese smjese. Kada ste svaku poredali dodajte preko toga drugi dio cheese kreme i poravnajte vrh. Umutite 2 dcl vrhnja za slag i dekorišite sa njim po želji. Preko toga ravnomjerno pospite kakao prah i uživajte u laganom, kremastom užitku.
Recept smo pronašli na @studiobaked.e Instagram profilu.
***
Naslovna fotografija: @studiobaked.e
Tekst: Marija Perić