Ovom čokoladnom kuglofu s nadjevom od sira nećete moći odoljeti
Tekst:Ana Rotim
GOURMETJedna od posebnih čari kulinarstva je ta što spojem intenzivnih aroma i blagih okusa možemo kreirati veoma jedinstvena jela.
Upravo jedno takvo jelo koje krije navedenu čaroliju jedinstvenog spoja okusa u kojem će uživati nepca mnogih sladokusaca podijelila je Monika Vilus koja se na društvenim mrežama krije iza profila @monisskitchen. Naime, nakon što smo tijekom ljetnih dana više tražili jednostavnije recepte hladna jesenja sezona idealan je razlog da se vratimo u kuhinju i uz toplinu pećine uživamo u najslađim mirisima.
Stoga, kao zvijezda naše Gourmet rubrike ovog puta se našao čokoladni kuglof s neodoljivim kremastim punjenjem od sira. Ovaj poseban desert, idealan je kada se želite zasladiti nakon ručka te uz omiljeni topli napitak uživati u slatkastim okusima.
Čoko dio:
- 200g čokolade za kuhanje
- 150g maslaca
- 180g šećera
- 4 jaja
- 300g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 40g kakaa
- 150ml mlijeka
Sirni dio:
- 400g krem sira
- 50ml jogurta
- 1 jaje
- 1 paket praha pudinga od vanilije
- 130g šećera
Postupak:
- otopimo maslac i čokoladu u mikrovalnoj ili pari
- otopljenoj čokoladi dodamo jaja, brašno, šećer, kakao, prasak za pecivo i mlijeko te sjedinimo u smjesu
- sir izmiksamo sa šećerom i jajem, dodamo jogurt i puding od vanilije te izmiješamo
- na dno kalupa za kuglof stavimo pola čoko smjese, u sredinu sir smjesu, te završimo ostatkom čoko smjese
- pečemo na 180 stupnjeva 45 minuta.
* * *
Foto: Monika Vilus