Brzi, savršeno kremasti i mirisni džem od jabuka za koji ćete poželjeti napraviti teglicu više - Bonjour.ba - bh.lifesty...

Brzi, savršeno kremasti i mirisni džem od jabuka za koji ćete poželjeti napraviti teglicu više

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

GOURMET
12.10.2020.

Okus jabuke, smeđeg šećera, cimeta i muškatnog oraščića spajaju se u ovoj savršenoj jesenskoj poslastici koja će ubrzo postati vaš #musthave za doručak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerujemo da će vam se posebno svidjeti činjenica da sama priprema ide bez dodatnog napora i gnjavaže koja traje satima da se džem sjedini jer se ovaj postupak može obaviti za manje od jednog sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uživajte u svom mirisnom tostu ujutro, namažite preko domaćeg kruha, mini krofnica ili upotrijebite ovaj džem kao nadjev za kolače. Ne sumnjamo da će ova slastica nestati u trenu te da ćete već sutra poželjeti napraviti još jednu teglicu. Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripreme pogledajte u nastavku.

Foto: cook.me

SASTOJCI (za jednu teglicu) :

  • 250 g oguljenih i nasjeckanih jabuka
  • 100 g smeđeg ili bijelog šećera
  • Mali cimet štapić
  • Malo muškatnog orašćića
  • 1 žlica narandžine kore
  • Pola iscijeđenog limuna

PRIPREMA:

U velikom loncu na srednje jakoj vatri skuhajte jabuku, šećer, štapić cimeta, muškatni oraščić, koricu naranče i limunov sok uz povremeno miješanje dok smjesa ne zavrije. Nakon što počne krčkati, smanjite jačinu na srednje nisku i nastavite da kuhate 20-30 minuta dok jabuke ne omekšaju. Ako su jabuke prevelike, možete ih malo zgnječiti da budu veličine po vašoj želji. Nakon toga vaš džem je gotov. U zagrijanoj pećnici deset minuta zagrijate teglicu na 50°C,a zatim još vruć džem polako prebacite u teglicu i zatvorite poklopcem. Zaklopite i preokrenite teglicu na par minuta kako bi se napravio vakum. Džem se treba postepeno ohladiti i čuvati na suvom i hladnom mjestu. Uživajte.

Foto: cook.me

Za više ukusnih recepata svakako posjetite Web stranicu i Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: cook.me
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno