Recept za brze, mekane i ukusne mini krofne koje bismo jeli svaki dan - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Recept za brze, mekane i ukusne mini krofne koje bismo jeli svaki dan

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

GOURMET
8.10.2020.

Mini krofne ili krofne veličine zalogajčića sa zlatno smeđom koricom, mekanom i pahuljastom unutrašnjosti su naš favorit ove jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što nas je posebice oduševilo jeste postupak pripreme za koji nije potreban mikser, nema valjanja ili rezanja tijesta, samo brzo promiješajte, oblikujte i spremne su za prženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: cookingclassy.com

Također, za ovaj recept trebat će vam samo sedam osnovnih sastojaka koje možda već imate što znači da se možete odmah pozabaviti sa ovim slatkim, malim savršenstvom. Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.

SASTOJCI:

  • 176 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 120 ml mlaćenice
  • 50 g granuliranog šećera
  • 42 g rastopljenog putera
  • biljno ulja za prženje

Za ukrašavanje:

  • 66 g granuliranog šećera
  • cimet po želji

PRIPREMA:

U većem loncu ili šerpi dodajte nešto više od centimetar ulja i zagrijte na umjerenoj vatri na 180 steperni, a u međuvremenu pripremite tijesto za krofne. U posudi umutite brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Posebno umutite mlaćenicu i otopljeni puter. Smjesu od mlaćenice ulijte u smjesu brašna i pomoću vilice umiješajte suve sastojke. Miješajte samo dok se ne sjedini (ne smije biti skroz glatko tijesto). Oblikujte krofnice, a zatim ih pržite dok ne postane zlatno smeđe na dnu sa jedne strane, a poslije ih preokrenite i pržite dok ne porumene sa druge strane. Pažljivo ih izvadite štipaljkama ili sa cjedilom na lim za pečenje obložen papirnatim ubrusom. U tanjir dodajte šećer i po želji cimeta pa uvaljajte krofne u smjesu. Ponovite ovaj postupak sa preostalim tijestom.

Foto: cookingclassy.com

Foto: cookingclassy.com

Za više ukusnih recepata svakako posjetite Web stranicu i Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: cookingclassy.com

Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno