TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 8.10.2020.

Mini krofne ili krofne veličine zalogajčića sa zlatno smeđom koricom, mekanom i pahuljastom unutrašnjosti su naš favorit ove jeseni.

Ono što nas je posebice oduševilo jeste postupak pripreme za koji nije potreban mikser, nema valjanja ili rezanja tijesta, samo brzo promiješajte, oblikujte i spremne su za prženje.

Foto: cookingclassy.com

Također, za ovaj recept trebat će vam samo sedam osnovnih sastojaka koje možda već imate što znači da se možete odmah pozabaviti sa ovim slatkim, malim savršenstvom. Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.

SASTOJCI:

  • 176 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 120 ml mlaćenice
  • 50 g granuliranog šećera
  • 42 g rastopljenog putera
  • biljno ulja za prženje

Za ukrašavanje:

  • 66 g granuliranog šećera
  • cimet po želji

PRIPREMA:

U većem loncu ili šerpi dodajte nešto više od centimetar ulja i zagrijte na umjerenoj vatri na 180 steperni, a u međuvremenu pripremite tijesto za krofne. U posudi umutite brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Posebno umutite mlaćenicu i otopljeni puter. Smjesu od mlaćenice ulijte u smjesu brašna i pomoću vilice umiješajte suve sastojke. Miješajte samo dok se ne sjedini (ne smije biti skroz glatko tijesto). Oblikujte krofnice, a zatim ih pržite dok ne postane zlatno smeđe na dnu sa jedne strane, a poslije ih preokrenite i pržite dok ne porumene sa druge strane. Pažljivo ih izvadite štipaljkama ili sa cjedilom na lim za pečenje obložen papirnatim ubrusom. U tanjir dodajte šećer i po želji cimeta pa uvaljajte krofne u smjesu. Ponovite ovaj postupak sa preostalim tijestom.

Foto: cookingclassy.com

Foto: cookingclassy.com

Za više ukusnih recepata svakako posjetite Web stranicu i Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: cookingclassy.com

Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Evo gdje uživati u Pumpkin Spice Latte u Sarajevu, a za ljubitelje eksperimenata tu je i kućna verzija

TEKST: Adelisa Mašić

Evo gdje uživati u Pumpkin Spice Latte u Sarajevu, a za ljubitelje eksperimenata tu je i kućna verzija Evo gdje uživati u Pumpkin Spice Latte u Sarajevu, a za ljubitelje eksperimenata tu je i kućna verzija

Sezona jesenjih dana ne može proći bez Pumpkin Spice Lattea: napitka koji je postao sinonim za cozy trenutke.

Spoj kafe, mlijeka i začina poput cimeta, muškatnog oraščića i klinčića donosi toplinu i miris jeseni u svaku šolju.

 



Upravo zato ga mnogi doživljavaju kao mali ritual: prvi gutljaj budi nostalgiju, a svaki naredni podsjeća zašto se jesen voli. 

 



Pumpkin Spice Latte nije samo kafa, nego i ugođaj: savršen za druženja, šetnje gradom ili mirne trenutke kod kuće.

 



Za sve koji žele uživati u ovom napitku u Sarajevu, možete ga pronaći u Mrvici, Kawi, Brunchu Sarajevo i Napoli Coffee House, a ako volite eksperimente, lako ga možete napraviti i kod kuće.

 



Mini recept za Pumpkin Spice Latte kod kuće:

1 šolja mlijeka

1 espresso ili jaka crna kafa

½ kašičice mješavine začina (cimet, muškatni oraščić, klinčić, đumbir)

1 kašičica pirea od bundeve (opcionalno)

malo šećera ili meda po ukusu


Zagrijte mlijeko i umutite ga dok ne postane pjenasto. Dodajte espresso, začine i pire od bundeve, pa sve promiješajte. Po želji ukrasite šlagom i pospite cimetom.

 



Bilo da ga pijete vani ili spremate sami, Pumpkin Spice Latte je mali podsjetnik da jesen može biti posebno lijepa.

Foto: @oliviatps


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!