TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 23.2.2023.

Prethodnog tjedna odlučili smo prošetati kroz Hercegovinu te smo tako otkrili neka zanimljiva gourmet mjesta i must try jela s jelovnika mostarskih restorana.

Pa tako smo ovog puta našu rubriku 5 foodie prijedloga za 5 radnih dana iz grada unutar granica Bosne i Hercegovine preselili u metropolu te zalutali ulicama grada Sarajeva. Istražujući mesta koja će razveseliti naše nepce nismo htjeli odustati od nekih prepoznatljivih lokacija, ali isto tako smo poželjeli zaviriti na neka mjesta koja do sada nisu bili dio naše gourmet rubrike.

Stoga, ako ste ovih dana u Sarajevu kreirali smo što jesti kroz sljedećih 5 dana u 5 različitih foodie lokacija.

Ponedjeljak – Bašča kod Ene

Naš tjedan započeli smo u jednom od prepoznatljivih mjesta u Sarajevu, točnije u restoranu Bašča kod Ene. Riječ je o foodie lokaciji s raznolikom ponudom tradicionalnih i ukusnih jela. Naš izbor za početak naše gourmet priče odabrali smo mesnu platu koja je postala neizostavni dio jelovnika ovog restorana.

 


Utorak - 4 sobe gospođe Safije

U želji da nepce razmazimo nešto drugačijim okusima, drugi dan našeg putovanja okusima ostavili smo za prepoznatljivi restoran 4 sobe gospođe Safije koji ima veoma zanimljiv jelovnik s raznolikom ponudom veganskih jela. Na ovoj lokaciji preporučili bismo vam odrezak od celera u sezamu, a svoj obrok zaokružite neodoljivom tortom od manga. 

 



Srijeda – Piccolo Mondo

Sredinu tjedna rezervirali smo za mali bijeg od tradicionalne kuhinje i odlučili uživati u okusima autentičnih talijanskih jela. Na našem jelovniku našle su se ukusne lazanje koje će vas zasititi i pripremiti za ostatak dana.

Četvrtak – Tavola

Nakon što smo uživali u neodoljivim okusima paste, četvrtak smo ostavili za jedan talijanski restoran no ovog puta naš izbor će biti nešto drugačiji. Naime, odlučili smo zaputiti se u restoran Tavola na adresi Maršala Tita 50, gdje smo po preporuci TripAdvisor korisnika naručili juneći file s povrćem. 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Feel Bosnia (@feelbosnia)



Petak – Hedona

Smješten među obroncima vinove loze Hedona Wine Club idealan je završetak naše gourmet priče ovog tjedna. Prekrasan pogled i čaša omiljenog vina poslužit će kao odličan uvod u vikend, a kako bismo zaokružili ovo iskustvo za naš objed odabrali smo ukusni tjesteninu. Hedona Wine Club nalazi se na adresi G. Kromolj 9, a informacije o rezervaciji možete pronaći klikom ovdje.

 

* * *
Naslovna fotografija: @kanilure 


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!