TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 23.2.2023.

Prethodnog tjedna odlučili smo prošetati kroz Hercegovinu te smo tako otkrili neka zanimljiva gourmet mjesta i must try jela s jelovnika mostarskih restorana.

Pa tako smo ovog puta našu rubriku 5 foodie prijedloga za 5 radnih dana iz grada unutar granica Bosne i Hercegovine preselili u metropolu te zalutali ulicama grada Sarajeva. Istražujući mesta koja će razveseliti naše nepce nismo htjeli odustati od nekih prepoznatljivih lokacija, ali isto tako smo poželjeli zaviriti na neka mjesta koja do sada nisu bili dio naše gourmet rubrike.

Stoga, ako ste ovih dana u Sarajevu kreirali smo što jesti kroz sljedećih 5 dana u 5 različitih foodie lokacija.

Ponedjeljak – Bašča kod Ene

Naš tjedan započeli smo u jednom od prepoznatljivih mjesta u Sarajevu, točnije u restoranu Bašča kod Ene. Riječ je o foodie lokaciji s raznolikom ponudom tradicionalnih i ukusnih jela. Naš izbor za početak naše gourmet priče odabrali smo mesnu platu koja je postala neizostavni dio jelovnika ovog restorana.

 


Utorak - 4 sobe gospođe Safije

U želji da nepce razmazimo nešto drugačijim okusima, drugi dan našeg putovanja okusima ostavili smo za prepoznatljivi restoran 4 sobe gospođe Safije koji ima veoma zanimljiv jelovnik s raznolikom ponudom veganskih jela. Na ovoj lokaciji preporučili bismo vam odrezak od celera u sezamu, a svoj obrok zaokružite neodoljivom tortom od manga. 

 



Srijeda – Piccolo Mondo

Sredinu tjedna rezervirali smo za mali bijeg od tradicionalne kuhinje i odlučili uživati u okusima autentičnih talijanskih jela. Na našem jelovniku našle su se ukusne lazanje koje će vas zasititi i pripremiti za ostatak dana.

Četvrtak – Tavola

Nakon što smo uživali u neodoljivim okusima paste, četvrtak smo ostavili za jedan talijanski restoran no ovog puta naš izbor će biti nešto drugačiji. Naime, odlučili smo zaputiti se u restoran Tavola na adresi Maršala Tita 50, gdje smo po preporuci TripAdvisor korisnika naručili juneći file s povrćem. 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Feel Bosnia (@feelbosnia)



Petak – Hedona

Smješten među obroncima vinove loze Hedona Wine Club idealan je završetak naše gourmet priče ovog tjedna. Prekrasan pogled i čaša omiljenog vina poslužit će kao odličan uvod u vikend, a kako bismo zaokružili ovo iskustvo za naš objed odabrali smo ukusni tjesteninu. Hedona Wine Club nalazi se na adresi G. Kromolj 9, a informacije o rezervaciji možete pronaći klikom ovdje.

 

* * *
Naslovna fotografija: @kanilure 


Bonjour

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

TEKST: Adelisa Mašić

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

Kako se Bonjour Edit polako približava kraju, rituali postaju još jednostavniji. Dan 12 ne traži recepte, kupovinu ni planiranje. Traži samo da od onoga što već imaš napraviš mali, lijep trenutak.

Danas pravimo mini snack board. Ne za goste, ne za Instagram, nego za sebe. Onaj tanjir koji ne mora biti savršen, ali izgleda kao da si mu posvetila malo pažnje.

 



Snack night je idealan za večeri kada nisi gladna za ‘pravu večeru’, ali želiš nešto grickati. I još bolje, kada želiš da to izgleda lijepo, a ne kao da si sve pojela direktno iz pakovanja.

 



Kako napraviti mini snack board?  

Uzmi male tanjire ili dasku za rezanje i složi snackove koje već imaš kod kuće. Poenta nije količina, nego kombinacija.

Možeš uključiti:

• komadiće sira
• orašaste plodove ili bademe
• krekere ili tostirani hljeb
• masline ili sušeno voće
• nekoliko kockica čokolade


 



Nije važno šta tačno biraš. Bitno je da složiš, a ne samo izvadiš. Da razmisliš o bojama, teksturama i rasporedu, makar na dvije minute.

 



Zašto snack night?  

Zato što način na koji jedemo često utiče na to kako se osjećamo. Mini snack board pretvara obično grickanje u mali ritual. Sporiji zalogaji. Manje nesvjesnog jedenja. Više uživanja.

 



Ovo nije ‘zdrava večera’ niti pravilo kako treba jesti. Ovo je samo podsjetnik da i male stvari mogu izgledati lijepo i imati svoj trenutak.

 



Za kraj  

Ako želiš, zabilježi današnji snack night u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija tanjira, detalja ili samo bilješka da si večeras sebi napravila mali estetski predah je sasvim dovoljna.


anigif


I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.

 



Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!

Foto: @foodfotoaestetic


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!