TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 19.2.2021.
Mala slatka remek djela i sjajan novitet koji smo pronašli na Instagramu poželjeli smo odmah podijeliti sa vama.
Naime, kako nam je izgled slastica postao poprilično važan, pored #njami okusa, fotogeničnost deserta nešto je s čime se La mia slastice u Brčkom itekako može pohvaliti. Ovaj šarmantni Instagram profil @la.mmia sa ciljem da ponudi nešto zanimljivo, svježe i drugačije u trenu je zadobio brojne simpatije sa krofnicama, muffinima i medenjacima. Zanimljivi oblici slastica, te ukusni sastojci bili su sasvim dovoljni da se stvori veliko interesovanje za narudžbe.
Foto: @majcek
Foto: @la.mmia
Preslatko dekorisane sa chic detaljima nešto je što će vas sigurno privući da izvršite narudžbu, a neodoljiv ukus će biti razlog da se uskoro odlučite i za ponovnu narudžbu. Ove sezone čini nam se da je najpopularniji oblik sladoled i 3D srce, a pored ovih #mljac zalogaja, u ponudi možete pronaći i brojne druge slastice koje su prava senzacija za vaše nepce, ali i Instagram feed, stoga smo sigurni da će svako pronaći idealni box za sebe.
Foto: @la.mmia
Foto: @la.mmia
Foto: @la.mmia
Više detalja i informacija možete saznati i na njihovom Facebook profilu.
***
Naslovna fotografija: @majcek
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!