Bonjour.vodič kroz Tešanj: od najljepšeg pogleda na grad do zanimljivih food lokacija - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazi...

Bonjour.vodič kroz Tešanj: od najljepšeg pogleda na grad do zanimljivih food lokacija

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA
24.4.2023.

Istraživanje bh. gradova sada već možemo nazvati Bonjour tradicijom i jednom od omiljenih priča koje se radujemo ispričati zajedno sa vama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što smo nedavno kroz Bonjour.vodič saznali o zanimljivim lokacijama i gourmet mjestima u Konjicu ovaj put odlučili smo istražiti grad za kojeg kažu da je skriven od drugih, ušuškan u svojoj okolini, grad u koji se dolazi namjenski i samim tim poseban, grad Tešanj.

Evo šta se našlo na našoj preporuci.

 


 

Posjetite Tešanjsku tvrđavu 


Tešanjska tvrđava, poznatija kao Gradina, je srednjovjekovna tvrđava na uzvišenju u kotlini uz rijeku Tešanjku odakle se pruža najljepši pogled na grad i to smo sigurni da će biti najbolja uvertira za istraživanje ovog grada. 

 


 

Ulaz na tvrđavu do koje dolazite je iz same čaršije, a vjerujemo da ćete biti oduševljeni sa panoramom tešanjskih krovova i ulica. Svakako trebamo napomenuti da je ovo jedna od najvećih i najstarijih tvrđava u Bosni i Hercegovini sa koje imate pogled i na Sahat – kulu koja je sagrađena u 17. vijeku ispod starog grada Tešnja i jedna je od ukupno 21 sahat kule u BiH. Visina je oko 18 metara, a zanimljivo je da sahat radi i danas.

 Toster Eat & Drink za brzinski snack


Ukoliko niste stigli doručkovati savjetujemo da posjetite Toster Eat & Drink za neki od brzinskih zalogajčića koji će vam dati energiju za nastavak istraživanja.

 


 

Gazi Ferhad-begova džamija


Još jedan simbol grada koji biste trebali vidjeti je Gazi Ferhad-begova džamija ili Čarši džamija koja je sagrađena između 1555. i 1558. godine. Njen graditelj je bio Ferhad-beg, a po pisanim podacima, on je bio bliži rođak sultana Sulejmana Veličanstvenog. Danas je ova građevina proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

 

Eminagića konak u Tešnju
 

U blizini tešanjske čaršije, u središtu grada, nalazi se jedan od najstarijih, a ujedno i najljepših objekata stambene arhitekture grada Tešnja. Eminagića konak izgrađen je prije 1860. godine i u njemu je do osamdesetih godina prošlog vijeka živjela porodica Eminagić, bogati veleposjednici i trgovci.

 


 

Konak više nije konak sada je muzej u koji možete zaviriti za dašak starih vremena i kulture, a sastoji se od magaze, prizemnog dijela i sprata.

 Nedaleko, za sve ljubitelje književnosti nezaobilazan je posjet mezaru “vjernog roba ljepote”, kako je sebe nazvao u jednoj pjesmi Musa Ćazim Ćatić gdje je uklesan prekrasni epitaf koji je Ćatiću posvetio književnik Safet-beg Bašagić: “Ovdje leži pjesnik odličnoga dara, koji nije tražio časti ni šićara, već boemski živio i čuvstveno pjevo, dok ga udes ne doprati do ovog mezara.”

 

Pravoslavna crkva Presvetog Pokrova Bogorodice

Izgrađena 1972.godine, ova građevina poznata je po ikonama koje je posjedovala, a koje se sada nalaze u Bijeljini. Naime, ikone iz zbirke su nastale od polovine XVI stoljeća do početka XX stoljeća i nose važno svjedočanstvo o historiji Tešnja.

 

Katolička crkva svetog Petra i Pavla


Kada idete prema centru grada nemoguće je ne primjetiti još jedan nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, katoličku crkvu Petra i Pavla koja je izgrađena je 1908. godine za vrijeme vladavine Austro Ugarske koja je poslala svog arhitekta Josipa Vancaša. Izgrađena je kombinaciji neoromaničkog i neogotičkog stila i zasigurno je građevina koju morate vidjeti u Tešnju.

 

Ručak u bašti restorana Haustor


Uživanje u #mljac zalogajima sa pogledom na Tešanjsku tvrđavu je način na koji mi vidimo predah od putovanja kroz Tešanj, stoga vjerujemo da će vam se dopasti restoran Haustor.

 

 

Zasladiti sa palačincima ili čokoladnom pastom u HD slastičarnici


Uz vintage ambijent, zanimljive dekor detalje i naravno, opet sa pogledom na Tešanjsku tvrđavu.

 

 


***
Naslovna fotografija: @arnes_k

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno