Bonjour.vodič kroz Konjic: od Titovog bunkera do najboljih restorana, evo šta posjetiti - Bonjour.ba - bh.lifestyle maga...

Bonjour.vodič kroz Konjic: od Titovog bunkera do najboljih restorana, evo šta posjetiti

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA
16.4.2023.

Jedna od aktivnosti kojoj se posebice radujemo za vikend, ali i drugim slobodnim danima jesu posjete bh. gradovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi u Bonjour.ba kroz rubriku Putovanja se svakodnevno trudimo ponuditi vam zanimljive i inspirativne lokacije, kako na svjetskoj razini tako i sa fokusom na BiH gdje smo sigurni da ćete uživati u svakom trenutku. Upravo zbog toga ovaj put smo se potrudili istražiti grad Konjic i njegove ljepote te ponuditi vam cjelodnevno iskustvo obilaska u interesantnim lokacijama od prvog uživanja u jutarnjoj kafi do savršenih gourmet specijaliteta kojima možete zaokružiti dan.

 Sa 8 ponuđenih lokacija vi, naravno, birajte raspored koji vama najbolje odgovara, a mi se radujemo #DoYouBonjour tagovima na Instagramu. 
 

Prošetajte šetalištem pored NeretveObavezno prošetajte obnovljenom Kamenom ćuprijom koja je sagrađena 1682. godine i nastavite šetnju sa pogledom na prelijepu rijeku Neretvu koja će pratiti vaš trag i teči kroz sam centar grada.

 

 


Restoran Vidikovac za doručak


Ukoliko niste stigli doručkovati ili jednostavno želite startati našu malu turu sa bosanskom kafom naš prijedlog je sa najljepšim pogledom na Kamenu ćupriju: restoran Vidikovac.

 


 

Posjeta Titovom bunkeruTajno napravljeno ranih 1950-ih za vrijeme Hladnog rata atomsko sklonište, objekt nazvan D-0 ARK, bio je skriven od očiju javnosti i ostao je gotovo nepoznanica sve do prije nekoliko godina. Trebao je koristiti za višemjesečni podzemni život za 350 pripadnika tadašnje državne i vojne elite.

 

 

Zanimljivosti poput načina dopremanja ili skladištenja pitke vode, agregati za proizvodnju energije i višemjesečne zalihe za osnovno preživljavanje samo su neki od detalja o kojima više možete saznati. Također,  možete prošetati i vidjeti komore za vođenje državnih i ratnih operacija, sobe za vojnike, ali proći i kroz prostorije za generale, elitu, pa i samog maršala Tita. Ovo iskustvo je #mustvisit lokacija za sve jugonostalgičare i zaljubljenike u historiju.
 

 

Kratki izlet do Boračkog jezeraNa otprilike pola sata vožnje autom od Konjica možete uživati u predivnom pogledu na prirodno planinsko jezero u Bosni i Hercegovini, Boračko jezero. Okruženi zelenilom i daleko od gradske vreve, ovo je mjesto idealno za bijeg na izlet.

 Posjetitite selo Džajići i vodopad Crni vir

Mala skrivena oaza gdje ćete nerijetko biti jedini posjetioc je vodopad Crni vir u selu Džajići kod Konjica. Ovdje će vam SOS biti Google navigacija gdje jednostavno ukucate "Vodopad Crni vir" koja vas vodi do sela Džajići gdje ostavite automobil kod restorana Noina arka, a zatim nastavite pješke glavnim putem sve do prvog račvanja sa desne strane koje vodi uzbrdo.

 


 

Pratite put koji vodi pored seoskih kuća, a zatim pratite zemljanu stazu kojom ćete stići do samog vodopada.

S visine od otprilike osam metara slivanju se dva slapa i formiraju zeleni bazen dubine do tri metra - prizor koji ne želite propustiti.

 

Ručak u bašti restorana Han
 

Uživanje u specijalitetima sa pogledom na Neretvu je jedan od najljepših doživljaja u Konjicu i zbog toga nemojte propustiti posjetu restoranu Han.

 

 

Zasladiti sa palačincima u Intermezzo Caffe Konjic

 

Kada pitate stanovnike Konjica gdje zasladiti nepce i probati najbolje palačinke u Konjicu svi će jednoglasno navesti Intermezzo Caffe.

 

 

Večera u Novalića kuliZa kraj dana razmazite svoje nepce u Novalića kuli, restoranu tik do Stare ćuprije gdje možete pronaći veliku lepezu jela od pastrmke na žaru do odlične pizze.

 ***
Naslovna fotografija: @shirpasha

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno