Tri čarobne lokacije u Rimu koje nećete naći u turističkim vodičima - BONJOUR.ba - bh.lifestyle magazin

Tri čarobne lokacije u Rimu koje nećete naći u turističkim vodičima

PUTOVANJA
28.6.2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada smo krenuli istraživati što svakako vrijedi posjetiti tijekom odmora u Rimu, nismo bili sigurni što očekivati. Naravno, instant nam se u mislima javljaju trgovi, fontana Di Trevi i Španjolske stube, no, predosjećali smo da on nudi puno više od toga. I bili smo u pravu. No, idemo redom. 

Pogled s vrha Španjolskih stuba

Jedna od blogerica čiji smo vlog pronašli online komentirala je da za nju ovaj talijanski grad zapravo kao muzej pod otvorenim nebom i gdje god da izaberete provesti dan, Rim će vas iznova oduševiti. A onda kada u najudobnijim tenisicama (bez pregovora) koje imate doma uistinu odlučite isključivo šetati od jedne do druge lokacije, shvatite da je to najbolja odluka koju ćete donijeti. Jer tek kada ležerno hodate između savršeno elegantnih i uglađenih Talijanki i promatrate njihove gestikulacije, osmijeh koji se na njihovom licu nacrta dok kušaju tjesteninu ili promatrate uređenje svakog cafea, balkona i slastičarnice na koju naiđete, vidite da je ovo grad koji tako suptilno spaja bogatu kulturu, opuštenost i eleganciju u mjesto koje zrači pozitivnom energijom

Svaki od trgova u Rimu simpatije krade renesansom arhitekturom, raskošnim građevinama u kojima su živjele aristokratske obitelji i detaljima koji nas vraćaju u antiku. Kao i uličnim zabavljačima. Jer tko bi odolio dečku od petnaestak godina koji savršeno svira na violini pjesmu 'Shape of you' na Trgu Navona i motivira vas da plešete dok jedete već hm, treći gelato danas?

I iako svaki od njih iznova krade poglede svojom ljepotom, bogatom poviješću i ikoničnim dizajnom, koji tek u potpunosti doživite tek kada sve detalje o istom potražite online, a mjesto koje je nas u potpunosti ostavilo bez teksta jeste Koloseum i Rimski forum. .
S obzirom na to da je uistinu teško zapamtiti baš svaki detalj iz bogate povijesti Rima, prije dolaska do poznatih građevina, online bismo pročitali više informacija o izgradnji i nastanku Koloseuma, najljepšoj fontani u gradu, kao i preporuke za ručak, a tijekom ovog putovanja naš veliki saveznik bio je upravo Google Maps koji nam je pomogao snalaziti se kroz uske talijanske uličice i stići do željenih lokacija. Vjerujemo da će Google Maps biti pravi asistent i svima vama koji ovog ljeta planirate istraživati nove lokacije, a ukoliko je vaš broj dio Eronet mreže sjajna vijest je ta što sada, zahvaljujući njihovoj usluzi Internet roaming Google Maps možete uključiti i dok se nalazite u inozemstvu, u roamingu, bez Wi-Fi signala. 

Naime, Eronet uslugu Internet roaming možete aktivirati tako što ćete utipkati kod *555*6# i odabrati internet opciju koja vam najviše odgovara dok ste na putu. Za internet od 250 MB u trajanju od 5 dana će biti potrebno izdvojiti 5 KM koje ćete platiti na kraju mjeseca zajedno s vašim mjesečnim računom, a kada potrošite internet, Eronet će opciju automatski isključiti kako biste bili sigurni da nećete prouzročiti dodatne troškove. Ova opcija je dostupna u više od 30 zemalja svijeta koje uključuju čak i daleku Kinu i SAD, a popis svih zemalja u kojima možete uživati u Internet roamingu pogledajte na njihovoj web stranici.

KOLOSEUM I RIMSKI FORUM

Rimski forum zapravo je prva stanica koja vas vodi na putovanje kroz rimsku povijest. Rimski forum je povezan s Koloseumom i zapravo oba mjesta obilazite kao dio jedne ture.
Ulaznica se naplaćuje, no, ako ste u Rimu prvu nedjelju u mjesecu, tada je vaša posjeta svim kulturnim građevinama i muzejima u gradu besplatna. S obzirom na to da su Koloseum i Rimski forum u blizini, većina ljudi prvo posjećuje Koloseum, a zatim ide na brdo Palatin i u šetnju forumom. To je i razlog zašto biste svoju ulaznicu koja vrijedi za Koloseum, brdo Palatin i Forum trebali kupiti upravo na ulazu u Forum i tako izbjeći čekanje i gužve. Nakon tek par koraka oduševljeni ste raskoši građevine čiji ostaci daju navijestiti raskoš antičkog Rima. Za prepričavanja o ostatcima hramova, lukova, crkvi i tvrđava koji se nalaze ovdje, trebalo bi nam par stranica Worda, zbog čega ćemo prepustiti fotografijama da vas uvedu djelomično u šarm koji Forum nudi. 

Šetnja do brda Palatin dovodi vas do mjesta na kojem je sniman i film Bel Hur, ali i do hramova koji su okruženi voćnjacima koji predstavljaju savršeno mjesto za odmor. 

Nakon što prehodate forum, u vašem obzoru se polako pojavljuje Koloseum, prekrasna građevina koja se s razlogom ubraja u jedno od svjetskih čuda. Valjkasto tijelo arene smještene na eliptičnoj podlozi sa sjedištima koji se koso spuštaju prema areni i danas izgleda impozantno. Veličanstveni kompleks koji ima snažnu povijesnu pozadinu istovremeno pokazuje koliko su velika čovjekova dostignuća u arhitekturi. Kada govorimo o namjeni istoga, e to je sasvim drugi par rukava… 

VATIKAN I BAZILIKA SV.PETRA

Jedna od najvećih i najljepših crkvi nalazi se u najmanjoj državi na svijetu, Vatikanu. Bazilika svetog Petra u Rimu ima jaku vjersku, ali i neprocjenjivu arhitektonsku i umjetničku vrijednost. Brojni prepoznatljivi umjetnici Italije, među kojima su Donato Bramante, Gianlorenzo Bernini i Michelangelo (i njegova veličanstvena freska Posljednji sud) bili su uključeni u njenu izgradnju, zbog čega je šetnja bazilikom i Vatikanskim muzejom koji se nalazi u blizini posebno iskustvo za svakog posjetioca. Kipovi, mozaici i oltari koji su smješteni unutra također pridonose ljepoti mjesta. Vatikan ima i jedan od najljepših trgova na svijetu i jedan od najznačajnijih muzejskih kompleksa, što ga čini još šarmantnijim. Fotografiranje unutar crkve je zabranjeno kako bi se zaštitila svetost mjesta. I to je pravilo koje biste trebali poštovati. 

VILA BORGHESE

I iako su Španjolske stepenice neodoljivo mjesto koje na trenutak čini da ste ušetali na set filma Praznik u Rimu, umjesto zadržavanja ovdje, preporučujemo da posjetite vilu Borghese koja se nalazi nešto sjevernije. Vila je sada zapravo park otvoren za javnost i u vlasništvu je države, no ovaj objekt je pripadao obitelji Borghese. U samom centru parka nalazi se jezero u čijem središtu je hram u jonskom stilu posvećen bogu zdravlja. Na vreo ljetni dan možete se provozati u čamcu, a vožnja košta oko 6 eura za dvije osobe. Pola sata vožnje dovoljno je da u potpunosti obiđete jezero i iskusite la dolce vita u potpunom smislu. Park ima i muzej, amfiteatar, slavoluk, botanički vrt, fontane, kao i bezbroj kipova. U parku možete organizirati i piknik, posjetiti neki od susjednih cafea i u potpunosti uživati u miru, tišini i zelenilu koji vas okružuju. Ulaz u park je potpuno besplatan. 

HRANA

Kada odlučite putovati u Italiju, morate biti svjesni da ćete puno jesti. Jer njihovi specijaliteti jednostavno zovu vaše ime, bez obzira koliko im se snažno odupirali. Popularni canoli i gelato pratit ćete vas kroz dan, dok biste najukusnije tjestenine trebali potražiti u boemskom kvartu, Trastavere. U pronalasku idealne destinacije za jelo vodite se uređenjem cafea – oni koji imaju skromno uređenje i malene terase i stolove za koje staje jedva dvoje ljudi, vjerojatno su u obiteljskom vlasništvu već godinama i znaju kako hranom naći put i do vašeg srca. I kada probate njihovu pastu, shvatite da zapravo i ne znate puno o pripremi iste. Kremasto, ukusno, slasno, jednostavno, mljac! Naša preporuka – tjestenina s jajima i slaninom. 

Kroz naš sljedeći Instagram.dnevnik vas vodimo na more, točnije u Makarsku, a kroz naše preporuke otkrit ćemo gdje možete kušati najukusniju ribu, ali i pokazati zašto bi šetnja poluotokom trebala biti na vašoj bucket listi, ukoliko se nađete ovdje. 

PUTOVANJA , 28.6.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Bonjour.ba

Foto by:

BONJOUR.ba

Podijeli:

Posljednje objavljeno