BONJOUR.explores: Osnivač profila Fića Crew otkriva 3 sasvim neobične lokacije u BiH koje vrijedi posjetiti - BONJOUR.ba...

BONJOUR.explores: Osnivač profila Fića Crew otkriva 3 sasvim neobične lokacije u BiH koje vrijedi posjetiti

PUTOVANJA
12.8.2020.

Želeći vas potaknuti da (ponovno) iskusite čari prirodnih ljepota u vašem susjedstvu, kreirali smo rubriku BONJOUR.explore kroz koju ćemo u razgovoru s bh.damama i muškarcima čiji nas putopisi iz BiH redovito inspiriraju na istraživanje, kreirati vodiče kroz BiH kakve nećete naći u turističkim vodičima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekipa čije pustolovine redovito pratimo na društvenim mrežama i koja nam iznova mami osmijeh na lice svojim entuzijazmom, znatiželjom i smislom za humor, krije se pod imenom @ficacrew

Naime, Amar i Lejla već nekoliko godina dijele djeliće svojih putovanja na koja su se iz Goražda uputila u omiljenom limenom ljubimcu, Fići, a redovito sa svojim pratiteljima otkrivaju i prirodne bisere diljem BiH čija posjeta pruža nezaboravno iskustvo. Amar je za BONJOUR.čitatelje otkrio 3 mjesta koja bi se trebala naći kao vaša vikend destinacija u skorom periodu.

***

Putujemo godinama. Istražujemo svijet, ali smo se opet odlučili vratiti u našu Bosnu i Hercegevinu. Dosad nam je BiH bila destinacija za odmor, ali Lejli i meni BiH sada predstavlja dom. Hajde da prvo krenemo istraživati našu avliju pa onda tuđinu! Ja ću vama preporučiti ono što je meni poznato, a to je istočni dio Bosne i Hercegovine. 
Sve ove destinacije sam ja obišao s Fićom tako da vas ne bi trebalo malo makadama odvratiti od obilaska ovih ljepota. 

ZELENGORA

Zelengoru sam upoznao s prijateljem i Fićom 2018. godine kada smo odlučili nabaciti dva brdska bicikla na Fiću i uputiti se prema divnom planinskom kraju koji dijeli Bosnu od Hercegovine. Zelengora pripada Nacionalnom Parku Sutjeska, a njen najvisočiji vrh je Bregoč (2029m). Jednostavno, biti prisutan na ovom masivu između netaknute prirode, mnogobrojnih planinskih lanaca i divnih prirodnih jezera je dovoljan razlog da se čovjek pokrene! Jedno jezero što je pristupačno autom i daje mogućnost za kampiranje na ovoj planini je Orlovačko jezero. Mislim da bih i ja trebao poslušati svoj savjet* pa ovdje postaviti šator te uživati u grandioznim planinama i čistom zraku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GREEN ADVENTURE MACHINE 💚 (@ficacrew) on

I naravno uslikati koju fotku da stavimo na društvene mreže! Moram napomenuti da, iako sam ja uspio s Fićom doći do ove destinacije, ipak se preporučuje otići s 4x. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GREEN ADVENTURE MACHINE 💚 (@ficacrew) on

DRINA

Ja sam upoznat s mladom Drinom. To je Drina koja se nedavno formirala od Pive i Tare. Na Drini sam se smrzavao od mladih nogu, a dok smo lovili ribu sam se zaljubio u njenu boju, njen šum i njenu snagu. Rijeka je to što se nažalost ne spominje često kao potencijalna destinacija za rafting, camping ili odmor. Mi smo tu da vam kažemo da Drinu treba posjetiti!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GREEN ADVENTURE MACHINE 💚 (@ficacrew) on

 Naša preferirana ruta spuštanja čamcem je od Ustikoline do Goražda. Ta ruta vas vodi niz 22 km uzbudljive pa opustajuće vode. Preporučuje se jedno roštiljanje na mnogobrojnim lokacijama pored rijeke koje su slobodne i na raspolaganju. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GREEN ADVENTURE MACHINE 💚 (@ficacrew) on

Goršić polje – Ruda Glava 

Vjerujem da Bosanci i Hercegovci koje žele svoju zemlju upoznati kroz putovanje trebaju prvo upoznati historiju svoje zemlje. To daje puno više konteksta dok se planinari, obilaze gradovi i uživa u našoj divnoj baštini. Goršić polje je idealna lokacija da se osobi predstave naši preci.
Goršić polje udaljeno je nekih 15-ak kilometara od Goražda i tu se nalazi jedna od najvećih nekropola stećaka. Zbog svoga značaja i ljepote uvrštena je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Ova nekropola je ranije brojala oko 398 stećaka, dok je danas evidentirano oko 325 stećaka. Nekoliko stećaka je ukrašeno, a na jednom je posebno zanimljiv motiv ljiljana koji je izveden u viskom reljefu. 

Nekropola je smještena u visokoj šumi, u svom prirodnom ambijentu, s predivnom panoramom koja se pruža svuda po okolini i predstavlja idealno mjesto za odmor. U ovom ambijentu kameni spavači svojom tišinom pričaju o viševjekovnom životu i smrti Goražda i okoline. 
Kad se upoznate i ispričate, put nastavite prema Planinarskom Domu ‘Nedim Pilav Jogi’ koji se nalazi na Rudoj Glavi. Kao i u svakom planinarskom domu, tu vas očekuju divni pogledi, prijatelji koje niste znali da imate i dosta informacija o stazama kojima se može hodati. Preporučili bi vam noćenje jer je jutro i pogled s prozora nezaboravan. 


*Savjet:
Naš savjet (što uvijek ponavljamo) jeste da se krećete sporednim ulicama, stazama, avlijama. Manite se magistrale, autoputova i glavnih ulica. Vožnja sporednim ulicama od grada do grada je, pogotovo u BiH, jedna od najzadovoljavajućih odluka koju možete donijeti. Nedavno smo odlučili da iz Živinica do Olova (prema Sarajevu) odemo preko Banovića i Kamenskog. To ustvari i nije nešto posebno sporedno ali nismo isli Živinice – Kladanj – Olovo kao što bi većina vozila. I vrijedilo je! Rijeka Krivaja nas je oduševila.


Toliko puta smo stajali i posmatrali njen kanjon i super lokacije za šator! Imam osjećaj da je put za Sarajevo prepolovljen jer smo proveli dugo vremena u uživanju i razgledavanju, a ne dosadnoj vožnji iza kamiona. :). 
Dakle, odlučite se za manje poznate puteve i uživajte u neočekivanim avanturama i krajolicima. 
Za sve daljnje upute i savjete slobodno nam se obratite na našem @Ficacrew profilu na Instagramu.

PUTOVANJA , 12.8.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Bonjour.ba

Foto by:

Fića Crew

Podijeli:

Posljednje objavljeno