TEKST: Ada Ćeremida

DATUM OBJAVE: 22.1.2025.

Boje su jedno od najmoćnijih sredstava u modi, oblikujući ne samo ono što nosimo već i način na koji izražavamo sebe. Svake godine novi trendovi boja preplavljuju modne piste, društvene mreže i izloge, mameći nas da prigrlimo nijanse koje su proglašene "modernim".

I dok su ovi trendovi uzbudljivi i često odraz šireg kulturnog kretanja, mogu i zasjeniti najvažniji aspekt ličnog stila: autentičnost. Kada se krećete kroz svijet trendova boja, važno je zastati i razmisliti o tome šta vam zaista odgovara. Da li vas određena boja privlači jer vam se stvarno dopada, ili zato što ste uvjetovani da mislite kako bi trebala biti dio vašeg ormara?

 



Moda nema pravila, pa zašto ne biste eksperimentisali? Bez obzira da li pratite revije ili pregledavate svoj Pinterest board kao inspiraciju za nadolazeće trendove, može biti zbunjujuće odlučiti koje boje vrijedi nositi u 2025. Pitanje je koje će ostati nosive i u godinama koje dolaze? Ipak, jedna stvar je sigurna a to je da nošenje boja nikada neće izaći iz mode. Jedini izazov je pronaći svoje omiljene nijanse.

 

 

Boje koje će obilježiti modu 2025., a možda i inspirisati vaše ormare:  

Puder roza

Romantična nijansa koja je idealna za stvaranje nježnih kombinacija, bez obzira da li je riječ o svakodnevnim kombinacijama ili posebnim prilikama. Puder roza polako postaje jedna od vodećih boja ove godine, čak i u hladnijim danima.

 

 

 

Puterasta žuta

Ova umirujuća, pastelna žuta boja daje osjećaj topline i optimizma. Bez obzira na to da li se koristi u jednostavnim komadima ili kao naglašeni detalj, blijedo žuta unosi svježinu i sunčanu energiju. Ova boja je savršen izbor za proljeće i ljeto.

 

 

Nebesko plava

Nebesko plavo je boja koja u sebi nosi osjećaj mira i svježine. Bilo da je riječ o komadima koji podsjećaju na ljeto ili sofisticiranim, elegantnim haljinama i odjelima, ova boja je bezvremenska. Plava često simbolizuje smirenost što je čini idealnim izborom za svakodnevnu styling, a u isto vrijeme daje dozu luksuza.

 


 

Mint zelena

Svježa i energična mint zelena donosi vedrinu i mladalački duh u bilo koju kombinaciju. Ovaj ton je odličan za one koji žele da unesu element igre u svoj look. Mint zelena je svestrana i može se nositi u casual kao i u elegantnim izdanjima, davajući dašak svježine svakom outfitu.

 


 

Cardinal crvena

Crvena boja je oduvijek simbol strasti i energije, a u 2025. godini ponovno je u središtu pažnje, ali ovaj put u zagasitijim nijansama. Od elegantnih odijela do hrabrih haljina, crvena donosi energiju i povjerenje. Ova boja neće nikada izaći iz mode jer ima moć da izazove emocije i ostavi snažan utisak.

 


 

Bordo ljubičasta

Bordo je duboka, sofisticirana nijansa koja će biti prisutna u mnogim kolekcijama i ove godine, ali sa više ljubičastim podtonovima. Ova boja donosi osjećaj luksuza i elegancije, a često je korištena u formalnim komadima poput večernjih haljina i odijela.

 


 

Mocha smeđa

Kao Pantene boja godine mocha mousse smeđa je savršena za kombinovanje s vibrantnijim tonovima, dok istovremeno ostavlja osjećaj smirenosti i balansa. Kremasti neutrali su uvijek u modi i služe kao savršena pozadina za izražavanje drugih, snažnijih boja.

 



Zato, prije nego što se potpuno prepustite trendovima, zapitajte se: ''Zašto mi se ova boja dopada?'' Razumijevanje "zašto" iza vaših preferencija može vam pomoći da odgonetnete boje koje istinski govore vašoj duši od onih koje govore samo trenutku.

Najuvjerljiviji stilovi su oni u kojima se individualnost jasno ističe, gdje su vaši izbori vođeni ličnom povezanosti. Na kraju krajeva, trendovi dolaze i prolaze, ali stil koji je vjeran vama uvijek će biti bezvremenski.


Foto: @jacquemus


Bonjour

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto. Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.

Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.

 

hotel_buna_501_bonjour_ba

hotel_buna_508_bonjour_ba

Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.

 

hotel_buna_505_bonjour_ba

hotel_buna_502_bonjour_ba
 

Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.

 

hotel_buna_506_bonjour_ba

hotel_buna_gif2_bonjour_ba
 

Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu

Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo. 

 

hotel_buna_3_bonjour_ba

hotel_buna_2_bonjour_ba
 

Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…

 

hotel_buna_504_bonjour_ba
 

 

Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.

 

 

Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist

Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je  rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…

 

 

Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.

 

hotel_buna_5_bonjour_ba
 

Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”

Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.

 

hotel_buna_6_bonjour_ba
 

Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.

 

 

Večera uz vino i šapat rijeke

Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom. 

 

hotel_buna_500_bonjour_ba
 

Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira. 

 

hotel_buna_gif_bonjour_ba.jpg
 

U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.

 

hotel_buna_7_bonjour_ba
 

Insider tip

Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.

To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!