Bili smo na otvorenju sanjivog Ateljea 71, a Erna Saljević nam otkriva više detalja - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bili smo na otvorenju sanjivog Ateljea 71, a Erna Saljević nam otkriva više detalja

Tekst:

Emina Smaka

MODNE VIJESTI
18.8.2022.

Ako i sami pratite rad Erne Saljević, poznatije i kao Diva is Back, onda ste zasigurno mogli upratiti i njen najnoviji poduhvat – Atelje 71.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Naime, Atelje 71 je multifunkcionalan prostor u srcu Sarajeva, s pogledom na jednu od najljepših zgrada u gradu, zgradu Narodnog pozorišta. Projekat je kojim su zajedničkim snagama, jasnom vizijom i ljubavlju realizirale sestre Erna Saljević i Irma Krvavac, koje stoje iza 2 modna brenda @anrebyerna i @freya_design

16.08.2022. je i naša Emina prisustvovala svečanom otvaranju Ateljea 71, za čije uređenje se pobrinuo profesionalni tim žena Belinda Studio, te imala priliku i razgovarati s Ernom. Sam lokalitet prostora je ono što nas je oduševilo, a potom i svaki novi kutak koji smo otkrili u ovom prostoru. Boho vibe i miris mora koji osjetite u zraku vas vode kroz pročišćene police ispunjene klasičnim kožnim torbama, kao i one u boho stilu. Krajnja granica šetnje kroz prostor je veliko zidno ogledalo, a mi vam postavljamo izazov da se pokušate ne ufotkati upravo tu. Na zidu nas je dočekala i dobro poznata rečenica 'Dobro jutro Mila' a šta se iza nje krije, kao i sve detalje o ovom projektu, otkriva nam Erna kroz razgovor u nastavku. 
 

 

Erna, čestitamo na realizaciji uspješnog projekta. Kakvi su prvi utisci nakon zvaničnog otvorenja Ateljea 71? 

Budna sam jutros od 5 sati i sabiram utiske. Čudno je to kako se čovjek probudi odmoran i uzbuđeno poletan nakon dana provedenih sa sjajnim ljudima, radeći produktivne i korisne stvari. Iz minut u minut me preplavljuju genijalni osjećaji, prebiram po svim razgovorima koje sam sinoć vodila sa ljudima koji su bili dio početka jedne lijepe i iskrene poduzetničke priče. Toliko smo zagrljaja i poruka podrške dobili, da nam je podgrijalo nalet za sigurno pet narednih godina, barem onih koje diktira ekonomija ako želite da stvorite i održavate zdravu firmu.

 


 

Atelje 71 je spoj dvije sestrinske firme, Anre i Freya, kako kažete, kako u poslovnom tako i u porodičnom smislu. Kako ste se odlučile na zajednički poduhvat te kako vam je raditi sa sestrom i dizajnericom Irmom Krvavac? 

Irma svoj brend ima već od 2009.godine i on ima svoju lijepu i konkretnu uzlaznu putanju i konzistentnost već duži niz godina, kao i svoju vjernu klijentelu kupaca, tako da se moja ideja o mom modnom brendu samo naslonila na našu ideju o zajedničkom ateljeu. Sa njom je raditi kao ono kada imate jedan jaki stub u firmi na kojem uvijek liježu sigurni temelji. Stalna je, vrijedna i radna. Odgovorna i tačna. Ona vodi glavni razvojni tim ali i onaj financijski :) ja sam za promociju, praćenje proizvodnog pogona i kreiranje i osnaživanje oba, tačnije tri brenda (Atelje71 postaje sam za sebe).
 

Skupa smo zadužene za dizajn i estetiku i nevjerovatno je kako smo savršena kombinacija različitih ali za biznis prijeko potrebnih vještina. Lijepo je raditi sa njom, ali vjerujem da će biti i izazovno makar se jednom sestrinski ne posvađati kada krene sve što smo zamislile, a zamišljale smo na veliko. 

 


 

Oba brenda imaju boho prizvuk i bezvremenski dizajn, koliko se to oslikalo i na sam interijer Ateljea 71? 

U suštini Freya je ta koja nosi boho notu, dok je Anre zamišljen kao brend koji će počivati na klasicima. Obje imamo u sebi gipsy duh, ali s godinama smo se podobro oslanjale i na smirenije varijante uz klasike, tako da smo sada dobra kombinacija oba identiteta, u dva zasebna brenda koja se i prepliću. Dosta se toga prelilo na prostor, jer to nam je i bio cilj. Napraviti prije svega enterijer u kojem se osjećate dobrodošlo, ugodno, pripadajuće, da osjetite neusiljeni i zauvijek opuštajući duh Mediterana..

 


 

Interijer ste radili u suradnji sa poznatim arhitektonskim uredom Belinda Design. Mogli smo vidjeti kroz vaše Instagram priče da su se vaše energije savršeno poklopile. Kako je tekla vaša suradnja? 

Belinda je nevjerovatna za saradnju! Opuštena, vesela, a kada bih je opisivala bojom - bila bi to kašmir siva :).
Nas smo dvije kliknule na prvu. Od prvog trena kada sam prešla prag njenog prekrasnog Belinda Design studija, i osjetila i njenu energiju i energiju njenog genijalnog, full ženskog kolektiva, rekoh sebi - želim da radim sa njima. Jako sam dugo u poslovnim vodama i samo je jedan pokazatelj sa kim trebate započeti/nastaviti saradnju - sa ljudima koje jasno i lijepo prihvata vaš stomak.

Vrlo je jednostavno. Odmah sam joj objasnila svoju viziju, ona vrlo konkretno prenijela svoju, našle smo neki super kompromis, i sklopile smo nešto što već sada nudi nešto drugačije ovom dijelu grada. I tek će da nudi, jer imamo pregršt zajedničkih ideja koje će se vrlo brzo realizovati i koje ćemo vam pokazati.

 
 

Odakle ste crpili inspiraciju za kreiranje ovog prostora? 

Iz osjećaja u grudima. Našeg mora iz djetinjstva, mirisa soli koje se uvuče u pletene cekere koje su nosile naše mama i tetka svako ljeto i jesen, ispijanja maminih čajeva i toplih napitaka na ljuljaškama ispred kuće koje mi je tata postavljao, a ja kao najhrabrije dijete od nas troje isprobavala sigurnost ljuljanja. 
Belinda je dodala svoje kašmir sive čarolije u minimalističkim linijama, otvorila mi oči za funkcionalnost prostora.. 

Vjerujemo da je teško odabrati omiljeni kutak, ali sigurni smo da imate neki koji budi posebne emocije. Koji je to za vas? 

Apsolutno svaki, u pravu ste - ali već od sinoć prednjači ovalno ogledalo i taj kutak kao najbolji spot za fotkanje full ekipe :) 

 

 
 

Mnoštvo detalja krasi ovaj prostor, s kojim bh. brendovima ste surađivali na ovom projektu? 

Sa genijalnim izabranicima, pa slobodno mogu reći i najboljima u onome što rade. 
Belinda design kao tim koji je osmišljavao izgled i funkcionalnost prostora. M rasvjeta sa svojom šarolikom ponudom boho lustera i nevjerovatno atraktivnih lampi sa kojima prednjače na tržištu, a meni je bio cilj da stvorim dojam udobnosti doma u kojima volimo boraviti. 
Conty plus je domaća ekipa koja je lider u pločastom namještaju i za koje ne postoji nemoguće, tako da smo se najlakše odlučili ko će nam raditi pločaste detalje. Ogledala nam igraju veliku ulogu, ogromna ovalna Kristal vitez iz Kiseljaka bila su ko od šale za napraviti.

Zart Home je bio prvi odabir za tkanine naših lanenih paravana, tako da je kabina postala jedna zasebna komotna prostorija u kojoj vam ništa neće biti tijesno. Kožni detalji koji se prožimaju kroz prostor, od držača ofingera do sitnih kaiševa na paravanima je djelo naše Anre radionice. Uskoro nam stiže inventar iz KARE BiH specijalno za naš kutak, ali i jedan vintage komad u koji sam zaljubljena već mjesecima, a dolazi od vješte restauratorske palice arhitektice Adne iz Drvoredakture. Taj komad jedva čekam da vam pokažem kada bude završen!

Na koji način je zamišljen sam rad concept store-a? 

Više kao multifunkcionalni prostor, a ne samo prodajno mjesto naših brendova. Prostor u kojem ću snimati podkast "dobro jutro mila" čija druga sezona počinje u septembru - dakle studio, naš kreativni atelje, ali i "izlog" za sve kreativce kojima želimo dati priliku da budu primijećeni. Ako smo već mi dobili tj. stvorili priliku da budemo u spotlightu, želimo da ga dijelimo sa drugima koji njeguju iste vrijednosti kao i mi. Želimo doprinijeti, na najbolji mogući način kreativnom svijetu i stvaralaštvu ovog grada, ali i zemlje. Bićemo otvoreni od 11h do 18h svakim radnim danom, a kreiraćemo i razne susrete, čitanja poezije, evente, animacije... Imamo i želimo dosta toga da ponudimo. 

Koje proizvode možemo očekivati već sada u dućanu? 

Anre i Freya ponudu koju već možete vidjeti na sajtu www.atelje71.ba, dakle asortiman kožnih jakni i torbi, a već ulaze u prodaju i novi komadi. Trenutno je stigao naš novi laneni komplet koji će vam pokrasti simpatije. 


 

Da li će se lepeza proizvoda uskoro proširiti? 

Naravno! Već je u proizvodnji, ubacivaćemo sporadično komade i povezivati priču jednog moćnog, potrebnog, rasterećenog capsule ormara, koji će vam štediti vrijeme za spremanje i spašavati vas osjećaja "nemam šta da obučem" pred punim ormarima... Radujemo se svemu što vam imamo za ponuditi, ali i vašim utiscima i povratnim informacijama kako bismo rasli u svakom smislu i bili vam od koristi.  


Dio atmosfere sa zabave otvaranja 

* * * 
Fotografije: Enida Kajević 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno