Asja Muhić, doktorica dentalne medicine je odgovorila na najčešće upite o zdravlju i higijeni zubi

ZDRAVLJE I NJEGA
20.11.2020.

Higijena zubi prvi je korak ka blistavom osmijehu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako smo već isprobali veliki broj proizvoda, kao i tretmana koji održavaju njegu i higijenu naših zubi, mnogi od nas još uvijek imaju nedoumice kada je u pitanju odabir savršene četkice, njega zubi u trudnoći ili poticanje dobrih navika kod najmlađih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovore na ove upite potražili smo u razgovoru s uvijek nasmijanom Asjom Muhić.
Asja Muhić, dr.med.dent radi u porodičnoj ordinaciji Muhić, koja postoji već 23 godine.
Trenutno završava poslijediplomski doktorski studiji na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Aktivno se bavi naučnim radom te  izlaganjem na svjetskim kongresima Predsjednica (Country Chairperson ) je ESCD - Europskog udruženja estetske stomatologije za FBiH, a za BONJOUR.čitatelje odgovorila je na neke od najčešćih nedoumica kada je u pitanju higijena zubi, njega, kao i estetska stomatologija. 

Asja Muhić

***
Kada ste odlučili postati stomatologinja?

Još od ranog djetinjstva. Kada su me prvi put pitali sta ćeš biti kada odrasteš, moj odgovor je bio doktorica za zube. Vjerovatno je na mene imalo uticaja što sam odrasla u porodici stomatologa i mnogo vremena provodila u ordinaciji. Nastavila sam očevim stopama i posebno sam sretna i zahvalna što sam njega imala kao mentora, od kojeg sam učila i koji mi je pokazao zašto je stomatologija toliko posebna i plemenita.

Koje su po vama vrline odličnog stomatologa? 

Pedantnost, kreativnost i strpljenje.

Koraci koji rezultiraju blistavo bijelim zubima?

Pravilno održavanje oralne higijene, redovite kontrole i profilaktička čišćenja kod stomatologa vode ka blistavom osmijehu. Ukoliko se priroda ipak poigrala malo s bojom zuba, da je žuti pigment izraženiji, moguće je zube izbijeliti, a ako su potrebne neke veće korekcije boje i oblika zuba, onda su tu ljuskice i krunice.

Foto: unsplash.com

Što je po vama pravilna oralna higijena?

Pravilna oralna higijena podrazumijeva pranje zubi dva puta dnevno po dvije minute- ujutru i navečer. Potrebno je koristiti odgovarajuću četkicu za zube i pastu, te interdentalne četkice. Zub ima 5 površina, ako ne koristite interdentalne četkice vi očistite samo tri. Pacijenti koji zbog zbijenosti zuba ne mogu koristiti interdentalne četkice, trebali bi koristiti konac za zube. Jednom dnevno se treba koristiti i čistač za jezik jer se na jeziku skupljaju bakterije što može dovesti do neugodnog zadaha.

Pravilna oralna higijena kod pacijenata koje imaju protetske nadoknade ili ugrađene dentalne implantate podrazumijeva i korištenje posebnog konca za zube i vodenog tuša. Pasta koja se koristi treba u svom sastavu da ima fluor. Vodice za ispiranje se koriste samo prema uputi stomatologa. Potrebno ukupno vrijeme za održavanje  oralne higijene je nekih 5 minuta.

Kako odabrati efikasnu četkicu za zube?

Danas na tržištu imamo jako veliki izbor, ali nama su bitne samo dvije stvari, vlakna i glava četkice. Glava četkice bi treba biti manja, kako bi  dospjela  na sve površine koje se moraju četkati. Četkice s mekanim vlaknima nam omogućuju , da ta vlakna  dospiju na sve površine zuba i u prostore ispod desni. Ukoliko koristimo četkice sa tvrdim vlaknima i prilikom četkanja zuba primjenjujemo nekontrolirane sile, možemo izazvati traumu i uzrokovati povlačenje  zubnog mesa. Još jedno često postavljeno pitanje je da li je električna četkica bolja? I obična četkica za zube će odraditi svoj posao. Električna četkica se zbog manipulacije  pokreta preporučuje kod nekih oboljenja ili kod djece ukoliko im nedostaje motivacije za pranje zuba. Za pacijente  koji su imali neki hirurški zahvat ili su u ortodontskoj terapiji, postoje posebne četkice.
Četkicu je potrebno mijenjati svaka 3 mjeseca, a ukoliko ste imali virozu, bili prehlađeni i češće.

Foto: unsplash.com

Savjeti za njegu zubi u trudnoći?

U početku trudnoće, mogu se javiti mučnine, a tokom trudnoće dolazi do hormonskih promjena. Kod jutarnjih mučnina trudnice moraju obratiti pažnju da pričekaju sa pranjem zuba oko pola sata kako bi se kiseline neutralizirale i ne bi štetile zubima-nagrizale caklinu. Hormonske promjene mogu uzrokovati gingivitis-upalu zubnog mesa, koju je potrebno otkriti na vrijeme i liječiti je. Trudnice bi trebale da saniraju sve karijesne lezije, dotrajale ispune i obavezno da urade  čišćenje tvrdih i mekih zubnih naslaga u procesu planiranja i tokom trudnoće. Ukoliko je tokom trudnoće potrebno uraditi neki stomatološki zahvat , to se radi u drugom i trećem trimestru i tokom tih zahvata trudnice mogu primiti anesteziju.

Kako najlakše djeci približiti pravilnu higijenu zubi?

Roditelji su ti koji moraju biti uzor djeci. Kada djeca vide svoje roditelje kako redovno održavaju oralnu higijenu i oni će to učiniti. Neka četkica bude što šarenija i veselija ili s omiljenim likom iz crtića. Ukoliko nemaju motivaciju, električne  četkice će to popraviti, pogotovo što današnje četkice sviraju omiljenu pjesmu, svijetle u raznim bojama i jako su interesantne.
Vrijeme za prvu kontrolu kod stomatologa - one bi trebale biti od prve do druge godine života gdje će dijete doći na privikavanje i uz našu pomoć i pomoć zubić vile kroz igru  dodatno poboljšati oralnu higijenu i vidjeti da je stomatološka ordinacija mjesto na koje  će s pjesmom rado odlaziti na pregleda.

Koja su rješenja za osobe koje su izgubile jedan zub ili više njih?

Gubitak zuba nije samo estetski nedostatak, već i funkcijski. Dolazi do poremećaja čitavog žvačnog sustava, gubljenja kvalitete života, a može uzrokovati dodatno psihološke i emotivne tegobe pojedinca. Izgubljene zube, danas je moguće je nadoknaditi krunicama,  dentalnim mostovima ,dentalnim implantatima ili protezama, ali sve zavisi od indikacije, jer svaki pacijent ima individualnu terapiju te prema situaciju uvijek postoji više rješenja za jedan slučaj.  U BiH danas se koriste  vrhunski biokompatibilni materijali od kojih se izrađuju svi protetski radovi.

Koliko je stomatologija napredovala u posljednjih deset godina?    

Kada poredite stomatologiju prije deset godina i danas, najveći napredak je u digitalizaciji. Danas se sva dijagnostika, analiza i planiranje radi kompjuterski, što je donedavno bilo nezamislivo. Otisci se sa sada uzimaju putem skeniranja, osmijeh se dizajnira na računaru putem raznih softvera, modeli se printaju, protetske nadoknade se izrađuju putem CAD/CAM sustava. Moram istaći da stomatologija u BiH jako dobro prati svjetske standarde. nije još sve u potpunosti zaživjelo, ali se nadam da će za par godina.

Bavite se estetskom stomatologijom. Možete nam pojasniti što ovaj pojam sve obuhvata?

Kada spomenete estetsku stomatologiju prva asocijacija je izbjeljivanje zuba, ljuspice (viniri), bezmetalne krunice i nevidljivi ortodontski aparatići.
Međutim estetska stomatologija je mnogo širi pojam, on obuhvata sve grane stomatologije. Potrebno je sva meka tkiva oblikovati i pripremiti, mikrohirurške i hiruruške zahvate odraditi  kako bi mogli uraditi definitivni protetski rad i na kraju dobiti savršenu crveno-bijelu estetiku, a naši dragi pacijenti bili zadovoljni svojim novim osmijehom.
Kao Country chairperson Europskog  društva za estetsku stomatologiju u FBIH, u prilici sam da  razmjenjujem iskustva sa svjetskim stručnjacima iz ove oblasti i pratim sve najnovije trendove .
Mi u ordinaciji  primjenjujem sve protokole i nove tehnologije iz područja estetske stomatologije i mogu reći da je to područje zbog kojeg nas pacijenti najviše posjećuju.

Kakav odnos želite razviti s pacijentima?

Profesionalno- prijateljski. Profesionalizam je nešto što mora postojati u svakom poslu. Kod nas dok traje terapija/zahvat, velika je odgovornost i profesionalizam je na prvom mjestu, ali  pacijentima je uvijek potrebno pružiti prijateljsku ruku. Mnogi od naših pacijenata su imali  prethodno loše iskustvo, imaju strah te se trudimo da im toplim osmijehom i prijateljskim pristupom taj strah uklonimo i olakšamo i učinimo boravak u našoj ordinaciji što ugodnijim. Da uspijevamo u tome, najbolje vidimo kada nam se pacijenti oslobođeni od straha vraćaju  s osmijehom u ordinaciju.

Celebrity dama koja po vama ima najljepši osmijeh?

Ovdje ću se složiti s mnogim kolegicama i kolegama i reći Julia Robert, mada bih još dodala i Evu Mendez. Potpuno su dva različita osmijeha, ali jednostavno prelijepa.

Najveća prednost vašeg posla?

Najveća prednost mog posla je što mijenjam ljudima život. Dan bez (o)smijeha je propao dan”, rekao je Charlie Chaplin,a ja se u potpunosti slažem s tim. Mi stomatolozi vraćamo samopouzdanje pacijentu, stavljamo osmijeh na lice i poboljšavamo kvalitetu života. Kada po završenom tretmanu pogledate osmijeh i vidite zadovoljstvo pacijenta, nema ljepšeg osjećaja.

Foto: unsplash.com

ZDRAVLJE I NJEGA , 20.11.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Bonjour.ba

Foto by:

unsplash.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno