3 knjige koje se bave mentalnim zdravljem koje vrijedi pročitati - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

3 knjige koje se bave mentalnim zdravljem koje vrijedi pročitati

Tekst:

Emina Smaka

ZDRAVLJE I NJEGA
4.1.2022.

Naše mentalno zdravlje, htjeli mi to ili ne, utiče na svaki aspekt našeg života, te u konačnici utiče i na naše fizičko zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To kako se osjećamo može uticati na naš socijalni život i druženje s prijateljima, na ljubavni, porodični ali i poslovni segment života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O mentalnom zdravlju se, nažalost prije nije mnogo govorilo, tek u prethodnoj deceniji se ovim bavimo ozbiljnije, te sada koliko god govorili o ovome nije dovoljno. Nešto je o čemu se treba razgovarati na porodičnom ručku, kafi s prijateljima, na poslu i u školama. Ukoliko smatramo da nam bliska prolazi kroz težak period mentalnog zdravlja, dužni smo da budemo uz tu osobu i u krajnjem slučaju je ohrabrimo ka odlasku stručnoj osobi.

Foto: Pexels.com

Nažalost, istraživanja pokazuju da će čak 75% ljudi radije pokušati sami pronaći rješenje, nego zatražiti podršku od drugih. Stoga smo kreirali listu od 3 knjige koje će vam pomoći pri boljem razumijevanju važnosti mentalnog zdravlja, kako se nositi sa problemima, te će vas ohrabriti da zatražite potrebnu pomoć i podršku.

Foto: Pexels.com

„Ovo je depresija“

Depresija je bolest koja napada i tijelo i um, te ćete se u nekom trenutku života lično susresti s njom ili neko od vama bitnih ljudi. Psihijatrica Dr. Diane McIntosh je napisala ovu knjigu, te vam daje sve potrebne informacije kako biste bolje razumjeli i na kraju savladali depresiju.

„Možda biste trebali razgovarati s nekim“

Lori Gottlieb je psihoterapeutkinja koja radi sa pacijentima u Los Angelesu, međutim zbog stresnog događaja se i sama nađe na drugoj strani terapije. Kroz simpatičan način Lori nas vodi kroz svoj svijet kako terapeutkinje, tako i pacijenta.

„Posjedujte svoju anksioznost“

Autor i trener za borbu protiv anksioznosti, Julian Brass, pomaže ljudima širom svijeta u vlastitoj anksioznosti usmjeravajući ih ka osnažujućim, prirodnim alatima za preusmjeravanje te sirove, ometajuće emocije u pozitivnu akciju. Ovi alati, koji su temelj njegove metode vlastite anksioznosti, dovode do redefiniranog odnosa s anksioznošću, pretvarajući ga od negativnog i slabog u pozitivan i olakšavajući.

* * * 
Naslovna fotografija: Pexels.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno