6 koraka uz koje ćete uvijek imati sjajne fotografije s putovanja - BONJOUR.ba - bh.lifestyle magazin

6 koraka uz koje ćete uvijek imati sjajne fotografije s putovanja

PUTOVANJA
3.12.2019.

Napokon ste otputovali na željenu destinaciju, uživate u svakom koraku i samo osjećate kako vaše tijelo upija svu inspiraciju i sreću radi putovanja…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onda, dođete doma i vidite kako nijedna fotografija koju ste napravili ne prikazuje tu ispunjenost koju ste doživjeli na putu. Poznat scenarij? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I možemo kriviti kameru, nevrijeme, gužvu, zaboravljivost ili jednostavno nefotogeničnu lokaciju, ali istina je da smo uz malo više pažnje mogli kreirati puno bolje foto uspomene s putovanja.

Od prekrasnih izlazaka sunca uz opojne mirise najukusnije hrane i zvukove ulične glazbe do nevjerojatno čistog zraka na velikim nadmorskim visinama. Od najluđih zabavnih parkova preko neodoljivih blagdanskih sajmova sve do arhitekture i najslađih skrivenih cafea – sve to možete zabilježiti na vama svojstven, poseban način koji će isključiti kontraefekte poput horde turista u pozadini, mutne fotografije ili previše svijetle fotografije.

Kako snimiti zabavnu, jedinstvenu i fotografiju koja vaš trenutak u inozemstvu reprezentira savršeno, otkrijte u nastavku.
 
PRATI SVJETLO

Svjetlo je najbolji prijatelj fotografije i ako budete na pravom mjestu u pravo vrijeme, osvjetljenje će vam pomoći da kreirate vibrantne fotografije, uz nevjerojatnu svjetlinu i kontrast. Najbolje vrijeme za fotografiranje je sat vremena nakon izlaska i sat vremena prije zalaska sunca što nazivamo golden hour, no dakako, sjajne se fotografije mogu naći u vašoj galeriji ako fotografirate u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima. Sve što trebate je izbjegavati fotografiranje u podne kada je sunce u zenitu jer tada imate prejako osvjetljenje. Sjajan trik je i da uvijek pokušate fotografirati tako da je sunce iza vas kad slikate neki objekt ili osobu. Ovakav način fotografiranja će vam olakšati i postprodukciju ako volite svojim fotografijama dodavati filtere. 

SIMETRIJA JE ULTRAZABAVNA

Pozicionirajte osobu ili neki drugi objekt u sami centar fotografije baš kao na fotografiji ispod. Tako ćete postići simetriju i kreirati odlične kadrove s putovanja.  

IGRA S MATERIJALIMA, BOJAMA, UZORCIMA

Ako posjećujete zemlju kojoj nije strano šarenilo, živost na ulicama, apstraktna umjetnost ili užurban život iskoristite to za kreiranje veselih fotografija koje će unijeti boju u vašu galeriju i Instagram feed. Pokušajte pozirati ispred shopova s ručno izrađenim tradicionalnim stvarima, uz pizza kutke, štandove s razglednicama, na ulicama sa zgradama u različitim bojama i u sličnim scenama. Iste ove podloge za fotografije možete iskoristiti ako slikate objekte poput hrane, suvenira, ali i ako fotografirate ljude u prolazu. 

DOĐITE RANO NA LOKACIJU

Gužve u velikim gradovima često kreiraju ne baš tako fotogeničnu pozadinu za neke od najljepših turističkih atrakcija na svijetu. Način na koji to možete izbjeći je dolaskom na lokaciju ranije, prije izlaska sunca ili nešto malo prije samog zalaska sunca. U oba slučaja imate trenutak i romantičnu scenu koju nećete tako brzo moći zaboraviti. 

UKLOPITE SE S OKOLINOM

Koliko god je impresivno na fotografijama vidjeti boje i materijale i uzorke koji se ističu, nekad ćete isti iznenađujući i zanimljiv efekt kreirati ako se pokušate uklopiti svojom odjećom u scenarije koje želite fotografirati.

FOTOGRAFIJA LOKALNE HRANE UVIJEK JE DOBRA IDEJA

Poludjeli ste za nekom slasticom, neko jelo bilo je toliko ukusno da ste ga odlučili pojesti još par puta dok ste na putovanju ili ste pak zadivljeni dekoracijom i aranžmanom hrane koja vas je dočekala? Odlično – to fotografirajte i sigurno ćete prenijeti vibru koju ste osjećali kada ste prvi put vidjeli/kušali tu hranu. 

PUTOVANJA , 3.12.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Bonjour.ba

Foto by:

pinterest.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno