5 krovnih terasa u Sarajevu koje morate posjetiti - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

5 krovnih terasa u Sarajevu koje morate posjetiti

Tekst:

Bonjour.ba

PUTOVANJA
21.8.2014.

Kažu da se svi Gradovi svijeta moraju doživjeti u punom smislu te riječi kroz pogled s visine... odakle znatiželjni turisti mogu obuhvatiti okom cijelu gradsku panoramu, visine i nizine, rijeke i mostove, historijske zgrade i okolna brda... Grad diše negdje tamo, ispod. Prostire se u svojoj ljepoti i raskoši kao na dlanu. A putnik uživa i diše zajedno s njim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 #1 Bijela tabija

Ukoliko se odlučite prošetati strmim putem iznad Baščaršije, pa sve do starog Vratnika, dočekat će vas  vremešna bijela tabija, sagrađena čak u 16 vijeku, odakle se sudeći prema piscu ovih redova –pruža najljepši pogled na Sarajevo. Tabija, u prevodu s turskog bedem, utvrda podignuta je na mjestu srednjovjekovne tvrđave i proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Ukoliko se gleda iz visine, tvrđava ima oblik pravougaonika sa četiri kule, koje su u stvari i najzanimljivije za odabir savršenog mjesta za pogled. Prema ovom vidikovcu gajim lične simpatije, iz prostog razloga jer sam često odlazila s prijateljima u sami zalazak sunca i s nekom sjetom i ljubavlju posmatrala i osluškivala puls grada. Iskreno, takav pogled teško se briše iz sjećanja.

01

#2 Kod Bibana

Kad vam se učini da nije moguće ići više uzbrdo od prethodno navedenog mjesta, tu stupa na scenu Biban. U jednom trenutku se čini da cesta vodi direktno do fantastičnog sedmog oblaka, gdje vjetar uvijek pirka, i to kroz karakteristične sarajevske mahale. Ne bojte se, glavna nagrada zaista čeka na vrhu. Ukoliko vrijeme posluži i poznata sarajevska magla izostane, doživljaj je potpun. Dozvoliti pogledu da luta, koji neminovno prvo prepoznaje grandioznu Vijećnicu, pa onda i ostale simbole Sarajeva, uz bosansku tradicionalnu kafu, pa i neke tradicionalne bosanske specijalitete pod nepcem.

02

 

#3 Hotel Hecco pored Vječne vatre

Za sve one koji su limitirani s vremenom, a opet žarko žele doživjeti pogled „sa visine”, rješenje postoji, i to u samom srcu Sarajeva, nadomak poznate Vječne vatre. Često i sama znam otići u kafić na 10. spratu, te pronaći ugodno utočište od svakodnevnih obaveza, gdje mogu uroniti pogledom u patinu raznovrsnih austrougarskih krovova i skrivene balkone mojih sugrađana. Panoramski pogled koji se pruža sa obje strane glavne gradske ulice- Titove, zasigurno će ostaviti bez daha mnoge turiste prilikom svakog posjeta.

#4 Zmajevac

Stranci naročito vole ovaj vidikovac koji se nalazi iznad Vratnika, u starom dijelu grada. Mjesto gdje mnogi dolaze kako bi odmorili dušu, popili opet onu dobru bosansku kafu s društvom u istoimenom kafiću i uživali u pogledu. Drvene klupe, česma na otvorenom s najhladnijom vodom, parking mjesta za auta, šta više treba? Za svaki od navedenih vidikovaca, preporučujem odlazak i noću, jer je atmosfera sasvim drugačija, te samim tim i privatni doživljaj svakog pojedinca dok posmatra detalje grada.

04

#5 Avaz Twist Tower

Ukoliko spadate u grupu ljubitelja „modernijih vidikovaca“, označenih putokazima, tablama grada i modernim durbinima, onda definitivno morate posjetiti 172 metra visok Twist Tower, koji spada među 3 najviše zgrade Balkana. Do ovog vidikovca, smještenog u poslovnom distriktu Sarajeva – Marijindvoru se dolazi super brzim panoramskim liftom do samog vrha, odakle se pruža zaista impozantan pogled na grad. Za one koji žele okusiti djelić atmosfere s vrha, ali se boje visine – utješna informacija – visoke metalne ograde čuvaju svakoga od bilo kakve nezgode.

Za kraj, opraštam se sa citatom bh nobelovca, Ive Andrića koji kaže o Sarajevu:

“U koje god doba dana i sa koga god uzvišenja bacite pogled na Sarajevo, vi uvijek i nehotice pomislite isto. To je grad, grad koji dotrajava i umire i u isto vrijeme se rađa i preobražava. Danas, grad naših najljepših težnji i napora i najsmjelijih želja i nada.”


naida modamo kolumnist


Foto: www.flickr.com, www.panoramio.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno