Desetodnevni #Declutter izazov za organiziran i uredan dom

POSAO & ŽIVOT
6.4.2021.

Novo godišnje doba motiviralo nas je da za vas pripremimo maleni vodič kako organizirati dom na duži period i učiniti ga pristupačnim, ugodnim za život i mjestom u kojem ćete i dalje uživati svaki dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako smo pronašli par savjeta za pospremanje koji će vam olakšati svakodnevno korištenje stvari u vašem domu, pojednostaviti će vaše kuhanje, spremanje ujutro, ali i riješiti vas nagomilanog nereda u pojedinim djelovima interijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije no što krenemo sa #Declutter challengeom, prvo trebate napraviti par sljedećih koraka:

KORAK 1 – Izdvojite tri vrećice ili kutije, jedna je za doniranje stvari koje vam više ne trebaju, jedna je za bacanje istrošenih artikala, a jedna za pospremanje svih sitnica na tavan ili drugo mjesto za skladištenje stvari.

KORAK 2 – Za ovaj izazov rezervirajte oko 20 minuta svaki dan.

Foto: @puntogar

KORAK 3 – Ukoliko ste previše vezani za neke stvari, razmislite kada ćete ih nositi ili ponovo koristiti. Ako se predugo premišljate, jednostavno tom predmetu više nije mjesto u vašoj svakodnevici.

Sada ste spremni na potpunu organizaciju i čišćenje vašeg doma.

Priprema, pozor, sad!
Neka 10dnevni #Declutter izazov počne.

1.izazov: POSLOŽITE ORMARE

Proljeće je idealno vrijeme da napravite zamjenu zimske i proljetne garderobe.
U međuvremenu dobro razmislite koje artikle više nećete nositi, koji vam više ne odgovaraju, koje više nećete nositi i donirajte ih. Na taj način ćete biti sigurni da se vaš ormar sastoji od capsule garderobe koju ćete stvarno nositi, umjesto da svako jutro stojite pred ormarom i razmišljate kako nemate što nositi iako je vaš ormar pun nepraktične odjeće koju ne možete nositi u užurbanoj svakodnevnici, na posao i sl. Isto učinite i s ormarima vaših najmlađih, uz njihovu pomoć.

Foto: @_gamsjager

2.izazov: VRIJEME JE ZA VAŠE KABINETE I POLICE

Noćni ormrić, ona ladica 'svaštara' u kuhinji, ormarići i police u hodniku, vaši ormarići u sobi. Svi oni trebaju malenu (ili veću) organizaciju, zato budite nemilosrdni prema svim beskorisnim papirima, organizirajte sitne predmete u malene kutije i izbacite sve nepotrebne sitnice.

3.izazov: ORGANIZIRAJTE HLADNJAK I SMOČNICU

U partnerstvu sa smočnicom i hladnjačom. Očistite police te sve nepotrebne stvari koje ne koristite i koje se kriju u uglu polica izbacite iz svog hladnjaka. Svježe voće i povrće usitnite i pospremite u plastične posude, a dio povrća koje ne možete već pripremiti za objed, stavite u platnene vrećice.
Police u smočnici možete prebrisati te rasporediti stvari po sljedećem principu – naprijed izdvojite sve stvari koje vam trebaju često, a natrag posložite sve stvari kojima se ne služite svakog dana. Također, pomoći će vam malene kutijice i posudice sa naljepnicama na kojima možete napisati nazive proizvoda koje ste posložili u svojoj smočnici.

Foto: @esthetic_bliss 

4.izazov: ORGANIZIRAJTE SVOJ MOBITEL

I vaš mobitel vam može stvoriti anksioznost sa svojim usporenim funkcioniranjem i stalnom notifikacijom kako je vaša memorija prepuna. Uklonite sve aplikacije koje ne koristite, posložite svoje fotografije u albume sa nazivima te ih sinkronizirajte na jednu od aplikacija sa mogućnošću online pohrane. Također, izbrišite sve fotografije i videe koji vam ne trebaju i na zaslon mobitela stavite inspirativnu poruku. Inspiraciju za screensavere koji će vam natjerati osmijeh na lice svaki dan potražite ovdje.

5.izazov: ORGANIZIRAJTE KABINETE U KUPAONICI

Danas svojih 20 minuta posvetite kupaonici u kojoj možete također prvo posložiti sve kabinete. Nakon toga zamijenite ručnike, očistite elemente i zamijenite sve istrošene proizvode te ispunite prazne kabinete dodatnim zalihama sapuna, šampona i slično.

Foto: @puntogar

6.izazov: POSLOŽITE KABINETE U SVOJOJ KUHINJI

Izvadite svoje posuđe i prebrišite police, a nakon toga na funckionalan način posložite začine, špatule i kašike za kuhanje, kao i posude sa rižom, solju, šećerom i drugim namirnicama koje čuvate u posebnim posudama. Tada se bacite i na organizaciju vaših polica s loncima i tavama.

7.izazov: I VAŠA OSTAVA ZAHTJEVA MALO ORGANIZACIJE

Bilo da birate tavan, podrum ili neko drugo mjesto za skladištenje stvari, ovo vrijeme možete iskoristiti da napokon organizirate police, sve posložite u kutije, izbacite ono što vam zaista ne treba i kreirate sistem koji će vam pomoći da vam stvari uvijek budu pri ruci i organizirane.

8.izazov: ORGANIZIRAJTE VAŠ RADNI STOL

Znamo da i vi imate onu policu ili ladicu bez dna u koju mjesecima trpate razne dokumente. Ili vas neka hrpa papira pogledava i moli za organizaciju. Današnjih 20 minuta rezervirajte za organizaciju tih papira u registre s nazivima. Također dodajte i par simpatičnih dodataka na vaš stol koji će učiniti vaše mjesto za rad od kuće prijatnijim i ljepšim kao što su svijeće, cvijeće ili slično. Ovdje možete pronaći i par stvari koje će odlično izgledati na vašem radnom stolu, ali i potaknuti vašu produktivnost.

Foto: @heysarahdarling

9.izazov: ORGANIZIRAJTE CIPELE I TORBE

Nerijetko zaboravimo i da naše torbe i cipele zahtjevaju našu pažnju s vremena na vrijeme. Dvadeset minuta danas će vam biti dovoljno da običnom kremom i krpom pređete preko svih kožnih torbi i cipela koje posjedujete.
Također, ispraznite svoju sadašnju dnevnu torbu i posložite sve sitnice u njoj te izbacite nepotrebne stvari i papiriće.
Vaše cipele na neko vrijeme ostavite vani, a nakon toga posložite uredno – u kutije stavite svoje omiljene čizme i ostalu zimsku obuću, a na displayu ostavite svoje baletanke, gležnjače, sandale i tenisice.

10. izazov: ISPLANIRAJTE NAREDNI TJEDAN

Od jednostavnih obroka koje možete pripremiti za večeru, do svih vaših obveza dok radite od kuće, pa sve do vremena kada ćete vježbati ili opustiti se uz čaj i dobru seriju. Uz ovako isplaniran tjedan uvijek ćete imati kontrolu nad svojim vremenom, nećete kasniti, nećete imati nered u kući i najvažnije, osjećati ćete se mirnije i produktivnije. I sretnije.

SAVJET PLUS – na vas će odlično utjecati i ako malo veću pozornost posvetite svojim društvenim mrežama i njihovoj organizaciji.
Prestanite pratiti sve račune ili profile koji vam stvaraju anksioznost te vas čine nervoznima i unose negativnu energiju.
Svoj feed ispunite fotografijama i porukama koje vas čine sretnima te izgradite svoju platformu koja će biti ispunjena  objavama kreativnih ljudi.

Foto: @stacyplans

 

***
Tekst: Marija Perić
Naslovna fotografija: @newdarlings
Objavljeno: 20.3.2020.
Dorađeno: 6.4.2021.

POSAO & ŽIVOT , 6.4.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Marija Perić

Foto by:

@newdarlings

Podijeli:

Posljednje objavljeno