ZOI '84: Uskočite u vremensku kapsulu kroz ove plakate koji bude nostalgiju! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

ZOI '84: Uskočite u vremensku kapsulu kroz ove plakate koji bude nostalgiju!

Tekst:

Nevena Divčić

BONJOUR.CLUB
8.2.2024.

Prije nego što se zajedno zaputimo u ovu umjetničku avanturu, obećajte nam da ćete sada zastati i za potpuni doživljaj pustiti playlistu koja vas podsjeća na 1984. i zimu u Sarajevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ovog mjeseca Sarajevo će u velikoj mjeri oživjeti duh Zimskih olimpijskih igara i obilježiti 40 godina od njihovog održavanja. Vučko je i danas jedan od simbola Sarajeva i lik kojem se većina obraduje na suvenirima, plakatima i 40 godina čuvanim sitnicama.


Foto: Olimpijski komitet BiH


Život mu je dao slovenski slikar Jože Trobec, a prilikom predstavljanja u medijima oglašavao se povikom "Sarajevoooooooo" za koji je svoj glas posudio Zdravko Čolić.

Iako je on prvi simbol ZOI ’84, odlučili smo malo dublje istražiti umjetnički aspekt ovog velikog događaja. Naime, plakate za Olimpijske igre radili su slavni umjetnici Andy Warhol, Milton Glaser, David Hockney...


Foto: MoMA

Andy Warhol, Sarajevo 1984 Winter Olympics 1983Plakati su izloženi u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku koji posjeduje impresivnu zbirku modernističke i savremene umjetnosti, uključujući djela Vincenta van Gogha, Pabla Picassa, Claudea Moneta, Andyja Warhola, Jacksona Pollocka i Fride Kahlo.

Upravo tu, prilikom analiziranja umjetničkih djela, svi imaju priliku doživjeti i olimpijski duh Sarajeva. Zavirili smo u virtuelnu galeriju Muzeja moderne umjetnosti i u nastavku vam donosimo prikaz izloženih djela. 


Zimske olimpijske igre 


Foto: MoMA

Cy Twombly, Sarajevo 1984 Winter Olympics 1983
 

Foto: MoMA

Michelangelo Pistoletto, Sarajevo 1984 Winter Olympics 1983


Foto: MoMA

Piero Dorazio, Sarajevo 1984 Winter Olympics 1983
 

Foto: MoMA

Francesco Clemente, Sarajevo 1984 Winter Olympics 1983
 

Foto: MoMA

Milton Glaser, Sarajevo 1984 Winter Olympics 1983
 

Foto: MoMA

Henry Moore, Sarajevo 1984 Winter Olympics 1983


Na inicijativu Olimpijskog muzeja Sarajevo, u komunikaciji s Andy Warhol Fondacijom iz New Yorka „Speed skater“ će ovog mjeseca zaživjeti na limitiranim odjevnim komadima koje možete kupiti u Olimpijskom muzeju Sarajevo. 

Andy Warhol kao kralj pop – kulture, ali i drugi umjetnici, doprinijeli su stvaranju vizuelnog identiteta Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. svojim jedinstvenim stilovima te nije ništa ne obično što ova djela i danas izazivaju emocije i divljenje. 

* * *

Osim toga što smo sigurni da ste već pronašli svoje favorite za novi wallpaper na telefonu vjerujemo i da ćete do kraja dana pjevušiti "Sarajevoooo, Sarajevo.." Mi hoćemo.

* * *
Naslovna fotografija: Katarina Witt, Olimpijski komitet BiH

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno