Zdravo i slasno by Bonjour.ba & Mercator: Zapečena tjestenina
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETSada kada smo i službeno poželjeli dobrodošlicu posljednjem mjesecu u godini, ponovo smo dobili želju kreirati jelo koje će obilježiti druženja s najmilijima.
Priprema za praznike već je lagano počela stoga zbog velikog broja svakodnevnih obveza prednost dajemo ukusnim, hranjivim ali i veoma jednostavnim obrocima. Stoga, jela koja će oduševiti naša nepca, ali zbog kojih nećemo provesti duge sate u kuhinji omiljen su izbor posljednjih dana u godini.
Sve više želimo uzeti mali predah i uz ukusno mediteransko jelo uživati za blagovaonskim stolom.
Upravo takvo jelo za našu rubriku Zdravo i slasno by Bonjour.ba & Mercator kreirala je Belma Halilović. Naime, nakon što smo prethodnih dana uživali u slatkastim okusima neodoljivih banana palačinki, ovog puta imamo recept za jedno slano jelo.
Riječ je o zapečenoj tjestenini koja će vas ukusnim aromama teleportirati na jug Italije, a u kojoj će uživati sve generacije.
Maslinovo ulje, blagi okusi tune, rajčice i lagano povrće pomiješani s tjesteninom i kremastim nadjevom osigurat će rapsodiju okusa zbog čega ćete ovo jelo rado pripremati tijekom cijele godine. Prednost je u tome što je i veoma zasitno, kao i pristupačno, stoga želimo što prije zaputiti se u kuhinju i kreirati ovu gastro senzaciju.
Belma je za ovu gastro avanturu u shopping košaricu ubacila odabrane proizvode koje je pronašla u trgovini Mercator, a detaljan popis sastojaka kao i samu pripremu donosimo u nastavku.
Sastojci:
- Tjestenina spirali 400G Grano Doro
- Tuna komadi u maslinovom ulju 160g Ocean
- Ulje maslinovo extra djevičansko 0,75L Costanza
- Cherry paradajz
- Brokula
- Bijeli luk
- Krem sir
- Gauda sir
- Biber i sol
- Mlijeko
Priprema:
Tjesteninu skuhati na pola. Ocijediti i prebaciti u posudu za pečenje. Preliti maslinovim uljem, pa dodati tunu, brokulu (prethodno skuhanu), cherry paradajz, par čehni bijelog luka i sve dobro izmiješati. Preliti sa 100ml mlijeka u koje dodamo 50g naribanog sira, sol i biber.
Pokriti folijom i peći u zagrijanoj rerni na 200 Celzijusa, 10 minuta, pa otkriti foliju i pustiti da porumeni.
Dodatno po želji posuti parmezanom.
* * *
Foto: Belma Halilović