Zdravo i slasno by Bonjour.ba i Mercator: Muffini s ajvarom
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETHladnije večeri i svakodnevni povjetarac u zraku, prvi su znaci da nam je jesen sve bliže.
To šaroliko godišnje doba, idealno je za pripremu zimnice ali i za eksperimentiranje u kuhinji s namirnicama koje ovu sezonu čine posebnom. U skladu s tim, mnogi od nas se vole poigrati sa spajanjem neodoljivih tradicionalnih okusa u moderna jela načinjena tako da se svaki zalogaj pretvara u jedinstvenu avanturu.
Baš ta jela, koja će nas mirisima posjetiti na tople domove naših najmilijih i probuditi lijepa sjećanja na momente iz djetinjstva, donose posebnu radost na stol. A, jedno od takvih jela koje će vas oduševiti rapsodijom prepoznatljivih okusa, ali i neodoljivih jesenskih mirisa, kreirala je @h_belma_ za našu rubriku Zdravo i slasno by Bonjour.ba i Mercator. Riječ je o receptu za nešto drugačije zdrave muffine, kojima posebnu notu daje ajvar.
Nakon što smo prethodnog mjeseca uživali u kremastom zelenom rižotu koji nas je oduševio jednostavnom pripremom ali i bogatim okusima, ovog puta Belma je za našu rubriku kreirala recept za slane muffine, za koje smo sigurni da će nestati u trenu. Naime, ovi zdravi muffini idealni su kada vam dolaze prijatelji u posjet, doručak ili kada jednostavno poželite obitelj razveseliti jelom u kojem mogu uživati uz omiljenu tv emisiju ili pak utakmicu.
Kao i prethodnih puta, Belma je za pripremu jela odabrala provjerene proizvode Mercatorove robne marke Mercator, među kojima se nalazi i blagi ajvar tradicionalne makedonske recepture. Kako biste u ovom jelu mogli uživati već danas, u nastavku vam donosimo detaljan popis sastojaka zajedno s pripremom.
Sastojci:
- 2 šolje bijelog brašna Mercator Brašno PŠ bijelo T-500
- 2 šolje palente
- 1,5 šolja mlijeka
- pola šolje vrhnje 25%mm 300G MILA
- pola šolje ajvara Ajvar Mercator domaći blagi 550 G
- malo maslinovog ulja
- pola kesice praška za pecivo
- 1 jaje
- malo soli
Priprema:
Sve sastojke dobro izmiješati. Ukoliko se učini pregusto, dodati još mlijeka, a u suprotnom slučaju dodati brašna. Napuniti kalupe za muffine. Peći na 180-200°C dok ne dobiju zlatnu boju. Ako više volite nešto tvrđe muffine, pecite ih duže.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba