Zavirili smo u ormar Sabine Željo i kroz #girltalk govorili o modi, sazrijevanju i pozitivnom duhu - Bonjour.ba - bh.lif...

Zavirili smo u ormar Sabine Željo i kroz #girltalk govorili o modi, sazrijevanju i pozitivnom duhu

Tekst:

Emina Smaka

INTERVJU
10.11.2022.

Sabina Željo je dama s interesantnim zanimanjem, naime radi u odjelu za kulturu i protokol u njemačkoj ambasadi u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


No, njena karizma, energija, pozitivan pristup životu i zanimljiva estetika su ono što vas osvoji kroz prvi razgovor s njom. Odlučili smo posjetiti Sabinu u njenom domu, koji nas je oduševio sa samog ulaza, porazgovarati o modi, sazrijevanju, samopouzdanju te zaviriti u njen ormar gdje nam je otkrila svoje omiljene komade i modne dodatke.

Ako ste imali prilike razgovarati s njom, onda znate da ćete kroz cijeli razgovor imati osmijeh na licu. Žena je posebnog šarma i smisla za humor. Ljubav prema modi provlači i kroz interijer njenog doma. Što kroz knjige o modi, fotografije, detalje tako i kroz modne aksesoare koje se nalaze svuda po stanu. Kada je odjeća u pitanju, Sabina otkriva da uživa u spajanju dizajnerskih komada s onim iz high street dućana, a da joj omiljena šnajderica Ramiza često ispunjava želje kada su haljine u pitanju. Više o Sabini i njenom ormaru pročitajte kroz intervju u nastavku, a fotografije će vam otkriti još dosta toga. 

 

Novinarka Bonjour.ba Emina Smaka u društvu Sabine ŽeljoSabina odakle crpite snagu, energiju i pozitivan duh u životu? 

Iskreno i ja se to ponekad pitam. Meni dan prekratko traje za sve ono što bih ja željela da uradim. Pokušavam da se zdravo hranim, vozim bicikl, idem na treninge, idem na planinu. Energija dođe sama od sebe. Kažem sebi to sada još moraš uraditi i odmah dobijem boost da se pokrenem. S pozitivnim duhom se ja mislim rodimo, moji roditelji su uvijek bili pozitivni, moja sestra, odrasla sam u jednoj divnoj veseloj porodici. Pored toga mislim da je veoma važno uvijek biti pozitivan i ljubazan. Meni se mnogi čude kako ujutro u 7 sati mogu biti nasmijana i vesela, onda im odgovorim - a zašto ne bih bila? Recite mi jedan razlog zašto ne s osmijehom započeti dan, pa onda ćemo vidjeti kako će završiti.


 
Bili ste dio mnogih projekata u BiH, na kojem ste do sada najviše uživali?

U profesionalnom smislu mogu izdvojiti posjetu nekadašnje kancelarke Angele Merkel, koja je kao osoba ostavila divan utisak na mene. Uživala sam u pripremi svih visokih posjeta iz Njemačke Bosni i Hercegovini, gdje sam imala priliku upoznati njemačke kancelare, predsjednike, ministre vanjskih poslova. U privatnom životu mogu istaknuti samostalnu izložbu fotografija mog sina Vedada pod naslovom 'Lijepe fotografije moje mame', njegovog dugoročnog projekta o svojoj mami. 

 
Na koji ste najponosniji? 

Pa najponosnija sam na projekat 'Lijepe fotografije moje mame'. Pored toga sam ponosna na sebe što me kompanija Alma Ras dva puta pozvala da budem njihov model za ljetnu i zimsku kolekciju kao i kompanija Bingo da budem zaštitno lice za Novu godinu. To se ženama u mojim godinama ne dešava baš često, barem ne u Bosni i Hercegovini. 


Vaš modni izražaj je uvijek primjetan, kako ste pronašli svoj stil i ostali mu vjerni?

Meni je bitno da se u onom što nosim osjećam lijepo, to mi daje sigurnost i samopouzdanje. Nekad se znam vratiti iz garaže ako sam ujutro krenula na posao i presvući se u potpunosti, a to znači od donjeg veša do nakita. Volim oblačiti neobične stvari koje kombinujem s klasičnim stvarima svoje garderobe. Uvijek pokušavam da to bude nešto neobično, ali isto tako nosivo. 

 
Odakle dolazi vaša inspiracija?  

Inspiraciju nalazim često listajući modne časopise koje mi kolege i prijatelji često donesu iz inostranstva ako ih u Sarajevu ne mogu kupiti. Listajući vidim nešto što mi se dopada i onda to i isprobam. Kada imam značajne evente i događaje uvijek se posavjetujem sa svojim najboljim prijateljem Ensarom i prijateljicom Martinom Sairom, koji mi daju iskreno mišljeno o onome što sam izabrala. 

Da li imate komade kojima ste vjerni godinama i koji su to? 

To su bež i crni Burberry trench coat, Max Marin crni sako od kašmira kao i njihov bež kaput od kašmira, TOD‘s loafer cipele, nekoliko dizajnerskih tašni koje mijenjam po potrebi. 

Omiljeni model cipela koje nosite?

Sneakersice i baletanke.


 


Da morate izabrati samo 1 outfit koji ćete uvijek nositi koji bi to bio? 

Farmerke, bijela majica, rolka ili košulja, crni sako, crne Tod’s College loafers, Louis Vuitton Neverfull torba i Burberry trench.

 

 


Kako se vaš stil razvijao godinama i koji vam je bio najzabavniji? 

Ah bilo je tu svega, od ogromnih širokih stvari pa do ozbiljnih izdanja, suknjica, košuljica i sakoa. Vremenom se stil mijenjao jer sam ja s godinama postajala svjesna sebe, svog tijela, svoje prirode, sazrijevanjem sam imala i više samopouzdanja. Zbog prirode posla ne mogu biti previše opuštena, ali uglavnom se trudim uvijek ubaciti neki fashion komad. Uvijek sam uživala u kupovini po nekog dizajnerskog komada i to pokušavam da kombinujem s high street brendovima, tada taj 'it piece' tek dolazi do izražaja.
Najzabavnije mi je bilo kada sam bila mlada i kada sam nosila batik majice koje sam kao sama farbala, uz to samo farmerke i patike. Tada je moja mladost bila ono što je dolazilo do izražaja. 

 
Koju poruku nosi vaš trenutni stil odijevanja? 

Uživajte u modi, detaljima, moda je igra koja vam nikad ne bi trebala dosaditi. Prije svega uživajte u životu kratak je, zato dišite punim plućima, svaki dan pokušajte da budete pozitivni, nasmijani i zadovoljni. Život je zaista lijep i u svakom danu možemo naći nešto što će nas razveseliti i izmamiti osmijeh na lice. 

Da li imate poruku za žene koje se ne usuđuju nositi sve što žele?

Ako se žena u nečemu osjeća dobro onda to treba i da nosi i da se ne obazire na ono šta će neko reći, jer ona to treba da nosi 'za sebe' a ne za druge. Koga više briga tko šta misli ili kaže o nekome.

 

* * * 
Fotografije: Marko Jovančić za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci